Δ.ΒΥΡΩΝΑ: Ευθύνες στο Δήμαρχο Κατωπόδη επιρρίπτει το Δημοτικό Συμβούλιο, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του λόφου Κοπάνα

"Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Κατωπόδη στο χειρισμό της υπόθεσης του λόφου Κοπανά, αφού δεν ενημέρωσε έγκαιρα και με πληρότητα τα θεσμικά όργανα και τον λαό του Βύρωνα", αναφέρεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η συνεδρίαση τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου ήταν μία συνεδρίαση που θα την θυμάται για πολλά χρόνια η  δημοτική αρχή Βύρωνα και ο δήμαρχος Κατωπόδη. Και αυτό γιατί για ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα -ιστορικών διαστάσεων- που απασχολεί την πόλη, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων επιρρίπτει ευθύνες στο δήμαρχο για τους χειρισμούς του. Πρόκειται για το θέμα της υπεράσπισης του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του λόφου Κοπάνα, που αμφισβητείται από ιδιώτες και έχουν υπέρ τους απόφαση Εφετείου.

Την πρόταση – αίτημα  για τη μομφή ουσιαστικά στο δήμαρχο κατέθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Βύρωνα» κ. Μπαντής Μιλτιάδης, αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση του Λόφου Κοπανά. Ουσιαστικά ο κ. Μίλτος Μπαντής, επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει και το καλοκαίρι (Ιούνιο)  και τότε δεν  είχε συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Ο κ. Μαυρόπουλος από την ΡΕΚ ζήτησε να προστεθούν  δύο ουσιαστικές κατά τη γνώμη του παράγραφοι για να το ψηφίσει.

Μετά από διαλογική συζήτηση και αρκετές ζυμώσεις το ψήφισμα που επιρρίπτει ευθύνες στο δήμαρχο για τους χειρισμούς του υπερψηφίστηκε από 17 συμβούλους, κατά ψήφισαν 12 και 8 απείχαν.

Το ψήφισαν, όπως τελικά διαμορφώθηκε, οι παρατάξεις  "Μαζί για το Βύρωνα", "Νέα Εποχή", "Αριστερή Παρέμβαση", "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση" (ΡΕΚ).

Κατά ψήφισαν 12, η παράταξη του δημάρχου "ΣΤΑΣΗ Βύρωνα"  οι κ.κ. Πλακίδας Γεώργιος, Κόκκαλης Δημήτριος, Καραγιάννης Μιχαήλ, Αγγέλης Κωνσταντίνος, Σπυρόπουλος Χρήστος, Κλωνάρη Λεμονιά, Δασκαλάκη Σοφία, Τέγος Ευθύμιος, Τριγάζης Παναγιώτης  και η "Πρωτοβουλία Πολιτών" η κα Σάρολα, Βασιλική, ο κ. Τσιάκαλος Κοσμάς και ο κ. Παπαδημητρίου Αθανάσιος.

Απείχαν από την ψηφοφορία 8 σύμβουλοι, από την "Δύναμη Ελπίδας" Κλειάσιος Αθανάσιος. Σωτηρόπουλος Αλέξιος, Τριανταφύλλου Ελευθέριος, από την "Λαϊκή Συσπείρωση" οι κ.κ. Γείτονας Ευάγγελος, Βαρσαγάκης Γεώργιος, Καλύβας Βασίλειος, καθώς και οι ανεξάρτητοι κ.κ.  Δεμπόνος Βασίλειος, Μουντοκαλάκης Βασίλειος.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ουσιαστικά  πολιτική μομφή στο δήμαρχο για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Κοπανά και ταυτόχρονα δείχνει και τα όρια της πολιτικής τακτικής των δημοτικών παρατάξεων, έναντι της δημοτικής αρχής.  

Στη συνεδρίαση τέθηκαν πολλά ερωτήματα για την υπόθεση Κοπανά, ωστόσο οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον κ. δήμαρχο, δεν πείθουν όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Όπως για παράδειγμα, γιατί ενώ ξεκίνησαν μαζί οι δύο δήμοι την  προσπάθεια για την υπεράσπιση του Κοπανά, έχουν διαφορετικά δικηγορικά γραφεία και διαφορετική υπερασπιστική γραμμή; Ο δήμος Βύρωνα έχει καταθέσει την αίτηση αναίρεσης και έχει προσδιορίσει τη δίκη στον Άρειο  Πάγο, ενώ ο Δήμος Υμηττού και το ελληνικό δημόσιο καθυστερούν τον προσδιορισμό εξέτασης της αίτησης αναίρεσης της απόφασης του εφετείου στον Άρειο Πάγο. Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, που δεν δόθηκαν από τον κ. Δήμαρχο.  

Είναι φανερό ότι επιλέγονται δύο διαφορετικοί χειρισμοί για μια κοινή υπόθεση. 

Αρκετοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν να λάβουν γνώση όλου του φακέλου της υπόθεσης Κοπανά, των δικογράφων κ.λπ.  και άσκησαν κριτική στο δήμαρχο για τον τρόπο που χειρίζεται αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα για την πόλη. Ο Δήμαρχος παρά την αρχική του άρνηση στο τέλος αναδιπλώθηκε και δεσμεύτηκε ότι θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία οι δημοτικοί σύμβουλοι… αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε "να μην γίνουν τα έγγραφα  χαρτοπόλεμος".

Στο συμβούλιο παρευρέθηκαν και παρενέβησαν στη συζήτηση  καταθέτοντας την γνώμη των φορέων που εκπροσωπούσαν τρεις νέοι άνθρωποι. Πρόκειται για μία ενθαρρυντική παρουσία τριών νέων ανθρώπων που θέλουν να εμπλακούν στα κοινά της πόλης μας και να εκφράσουν γνώμη για το τόσο σοβαρό θέμα, της υπεράσπισης του λόφου Κοπανά.

Το δημοτικό συμβούλιο σύσσωμο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο εξώδικο των ιδιωτών που ζητούν συμβιβασμό και να τους αναγνωριστεί η ιδιοκτησία, αφήνοντας τα γήπεδα και τα θέατρα στους δήμους Βύρωνα και Υμηττού - Δάφνης... σαν να κάνουν χάρη.

Το συμβούλιο ομόφωνα επίσης έκανε δεκτό το αίτημα της "Αριστερής  Παρέμβασης" και "Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης" για ανοικτό δημοτικό συμβούλιο με συμμετοχή κατοίκων και φορέων το αμέσως επόμενο διάστημα και εξέδωσε στο τέλος δύο ψηφίσματα.

Διαβάστε ΕΔΩ:

ψήφισμα του  Δ. συμβουλίου που επιρρίπτει ευθύνες  στον  Δήμαρχο κ. Κατωπόδη για τους χειρισμούς του στην υπόθεση του λόφου Κοπανά. https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%922%CE%9D%CE%A99%CE%95-10%CE%91?inline=true

Πρόταση ψηφίσματος που κατατέθηκε από τις Δημοτικές παρατάξεις «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ», «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ:ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ», «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΥΡΩΝΑ», «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ Βύρωνα», «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΥΡΩΝΑ» και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Μουντοκαλάκη Βασίλειο, αναφορικά με τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας του λόφου Κοπανά από ιδιώτες, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή.

https://diavgeia.gov.gr/doc/6628%CE%A99%CE%95-%CE%A1%CE%A9%CE%A3?inline=true

Υ.Γ. Ως ιστολόγιο "Ρωγμή στην Ενημέρωση" θα δημοσιεύσουμε τις τοποθετήσεις αυτών των τριών νέων συμπολιτών μας, γιατί ήταν κάτι το διαφορετικό, όσο και αν ήταν ενοχλητικό για την δημοτική αρχή, εάν κρίνουμε από τον τρόπο που αντιμετώπισε τους δύο νέους την ώρα των παρεμβάσεων τους ο κ. δήμαρχος.

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.