Βιβλίο: «Η Άνοιξη της Πράγας. Το άλλο 1968»

Έκδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που έχει ενδιαφέρον.




              Διαδηλωτές περικυκλώνουν τα σοβιετικά τανκς, τις πρώτες ημέρες της εισβολής της ΕΣΣΔ                                στην Τσεχοσλοβακία 


Πόσα γνωρίζουμε  άραγε για το άλλο 1968;  «Την Άνοιξη της Πράγας»  

Ο παρισινός Μάης το1968 ταυτίζεται με τη συγκεκριμένη χρονιά, μονοπωλώντας κάθε ιστορικό ενδιαφέρον.

Με τον όρο Άνοιξη της Πράγας χαρακτηρίζονται οι προσπάθειες του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας υπό την ηγεσία του Αλεξάντερ  Ντουμπτσεκ (Alexander Dubček) να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα φιλελευθεροποίησης   στη χώρα το 1968. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες συνδιαμορφώθηκαν και ενισχύθηκαν από τη ραγδαία ανάπτυξη του κριτικού πνεύματος στην τσεχοσλοβακική κοινή γνώμη εκείνη την περίοδο.

Η Άνοιξη της Πράγας έμεινε στην ιστορία να συμβολίζει δύο ιστορικά φαινόμενα: το πείραμα της εγκαθίδρυσης ενός «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο» στο μεταπολεμικό ανατολικό μπλόκ, αλλά και το γεγονός ότι καταπνίγηκε αυτό το πείραμα στις  21 Αυγούστου 1968 με την εισβολή των τανκς του Συμφώνου Βαρσοβίας. Τα γεγονότα εντάσσονται σε μια περίοδο γενικότερου αναβρασμού στο κλίμα του ψυχρού πολέμου, την περίοδο του Μάη του 68 στη Γαλλία, των φοιτητικών διαδηλώσεων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και της χούντας των συνταγματαρχών, στην Ελλάδα τον Απρίλη του '67.

Εισβολή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας

Στις 23:00 τη νύχτα προς την 21η Αυγούστου 1968, αρχίζει η προέλαση στρατευμάτων της Σοβιετικής Ένωσης, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας στην Τσεχοσλοβακία με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Δούναβης». Από τις 02:00 άρχισαν να προσγειώνονται σοβιετικά στρατιωτικά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Πράγας ανά ένα λεπτό. 200.000 άνδρες συμμετείχαν στην εισβολή και έφτασαν συνολικά τους 800.000 τις επόμενες μέρες. Μέσα σε λίγες ώρες είχαν καταληφθεί τα στρατηγικά σημεία της χώρας. Στις μάχες που σημειώθηκαν έχασαν τη ζωή τους 98 Τσέχοι και Σλοβάκοι, καθώς και 50 στρατιώτες του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Τα στρατεύματα της Ανατολικής Γερμανίας δεν πήραν μέρος στην κατοχή σύμφωνα με νεότερες έρευνες, ήταν όμως σταθμευμένα στα σύνορα σε κατάσταση ετοιμότητας. Μόνο 30 περίπου στρατιώτες μιας μονάδας πληροφοριών παρευρίσκονταν στο αρχηγείο των στρατευμάτων εισβολής κοντά στο Μιλόβιτσε. Η Ανατολική Γερμανία ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της δυναμικής λύσης, φοβούμενη ότι θα ήταν η πρώτη που θα δεχτεί τη σπίθα αν επικρατούσαν οι μεταρρυθμίσεις στην Τσεχοσλοβακία. Ίσως όμως έγινε αντιληπτό την τελευταία στιγμή πόσο «άκομψο» θα ήταν να ξαναεισβάλλουν Γερμανοί στρατιώτες στην Τσεχοσλοβακία είκοσι μόλις χρόνια μετά την οδυνηρή κατοχή της από Γερμανούς στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πολιτικός αντίκτυπος της Άνοιξης της Πράγας υπήρξε εκτεταμένος.

 Η πρόσφατη έκδοση του έργου «Η Άνοιξη της Πράγας. Το άλλο 1968», έκδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, έχει ενδιαφέρον.

 Στην έκδοση αυτή συμπεριλαμβάνεται μια σειρά κειμένων σε μια προσπάθεια καταγραφής των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στο 1968, που αρχικά εκφωνήθηκαν ως λόγοι σε εκδήλωση με θέμα την Aνοιξη της Πράγας, η οποία έλαβε χώρα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΚΠΙΣΝ) το 2018, αλλά και κείμενα τα οποία δημοσιεύθηκαν στην περίοδο 1968-1969

                                                                                     Ρωγμή στην ενημέρωση  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.