Εξελίξεις στο ΣΠΑΥ: «Γιατί φεύγει η Γλυφάδα από τον ΣΠΑΥ»

 Την αποχώρηση του Δήμου Γλυφάδας από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από εισήγηση του δημάρχου, Γιώργου Παπανικολάου.

Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου:

«Γιατί φεύγει η Γλυφάδα από τον ΣΠΑΥ»

Οι βασικοί λόγοι της αποχώρησης είναι το μεγάλο ετήσιο κόστος που πληρώνει ο δήμος για συνδρομή, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη ανταπόδοση, αλλά και οι προκλητικές δαπάνες του ΣΠΑΥ για δημόσιες σχέσεις.

“Aισθανόμαστε μετά από τόσα χρόνια παρουσίας μας στον ΣΠΑΥ ότι πλέον η ανταποδοτικότητα σε σχέση με την δαπάνη που κάνουμε και η προσμονή που είχαμε για κάποιες πρωτοβουλίες που θα θέλαμε από τον ΣΠΑΥ δεν έχει ευωδοθεί. Αν είχαμε μία καλή συνεργασία συνδέσμου – δήμων και αν δεν είχε τέτοιο μεγάλο κόστος για τον δήμο μας δεν θα κάναμε αυτή την εισήγηση. Έχουμε κάνει προτάσεις αλλά δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί και το 2019 όταν απευθύναμε συγκεκριμένα ερωτήματα προσπαθώντας να εξηγήσουμε τα αυτονόητα κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν παρερμηνείες” είπε ο δήμαρχος.

“Θέλουμε να επενδύσουμε τα χρήματα που δίνουμε όπως κρίνουμε εμείς”

Ο Γιώργος Παπανικολάου αναφέρθηκε στα ποσά που καταβάλει κάθε χρόνο ο δήμος στον ΣΠΑΥ. “Από το 2014 μέχρι σήμερα ο δήμος Γλυφάδας έχει καταβάλει κάτι λιγότερο από 1.000.000 ευρώ. Περίπου 130.000 ευρώ τον χρόνο. Εμείς και ο δήμος Ηλιούπολης πληρώνουμε τα περισσότερα χρήματα, η χρέωση γίνεται ανάλογα με το μέγεθος του κάθε δήμου. Αυτό εμείς δεν επιθυμούμε να συνεχιστεί με αυτές τις συνθήκες και αυτές τις διαδικασίες. Τα χρήματα που καταβάλουμε κάθε χρόνο θέλουμε να τα επενδύσουμε με τον τρόπο που εμείς κρίνουμε ως ιεραρχικά πιο σωστό, να προχωρήσουμε αμέσως στην επανεπένδυση των χρημάτων αυτών σε εξοπλισμό και σε στρατηγικές προτεραιότητες που έχουμε σε ότι αφορά την περιοχή μας. Λυπούμαστε πολύ που παρά τις επισημάνσεις που κάναμε τα δύο προηγούμενα χρόνια και ειδικά στο ξεκίνημα, δεν εισακουστήκαμε.”

“Ζητήσαμε συνδρομή για την πυρόσβεση στο νέο κοιμητήριο και δεν έγινε τίποτα”

Σύμφωνα με τον δήμαρχο τα δύο τελευταία χρόνια εκτός από κάποιες αποψιλώσεις και μία δενδροφύτευση δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σημαντικό, στο βουνό της Γλυφάδας.

“Ελπίζαμε ότι αυτό θα άλλαζε, ότι θα υπήρχε αυτό που περιμέναμε. Τα δύο αυτά χρόνια έγιναν δαπάνες προς άλλες κατευθύνσεις, στον δήμο Γλυφάδας οι μόνες δαπάνες που έγιναν ήταν για κάποιες αποψιλώσεις και κάποιες πολύ μικρές παρεμβάσεις (καθαρισμοί λίγων φρεατίων και κάποια δενδροφύτευση) που δεν ανταποκρίνονται στις μεγάλες εισφορές που δίνουμε. Πριν από 2019 ζητήσαμε να υπάρξει η συνδρομή του ΣΠΑΥ για την πυρόσβεση και για την οργανωμένη εγκατάσταση που πρέπει να έχουμε στο νέο κοιμητήριο και να βοηθήσουμε και όλη την περιοχή να έχει σωστό σύστημα πυρόσβεσης. Ο ΣΠΑΥ με μία πολύ μικρή δαπάνη έβαλε ένα κομμάτι σωλήνα και σταμάτησαν, τα παράτησαν εκεί μας είπαν δεν γίνεται κάτι άλλο. Στις δε αιτιάσεις που έχουμε θέσει κατά καιρούς παίρνουμε την απάντηση, όχι επίσημα, ότι ο δήμος Γλυφάδας έχει λιγότερες ανάγκες από τους άλλους δήμους. Δεν είναι έτσι, ο δήμος Γλυφάδας έχει πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες, έχουμε σημαντικές προτεραιότητες που θέλουμε να υλοποιήσουμε, θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους, ο δήμος Γλυφάδας συμμετέχει σε όλα τα όργανα, σε όλα τα συντονιστικά και έτσι θα συνεχίσουμε.”

“Ξοδεύονται πολλά χρήματα για προβολή και δημόσιες σχέσεις”

Ο Γιώργος Παπανικολάου παρουσίασε κάποια στοιχεία από τη Διαύγεια για τα μεγάλα ποσά που έχει δαπανήσει ο ΣΠΑΥ, για δημόσιες σχέσεις και για προβολή στα κοινωνικά δίκτυα.

“Μας ενοχλεί το γεγονός ότι γίνονται κάποιες δαπάνες οι οποίες δεν μας βρίσκουν καθόλου σύμφωνους, δείτε τη Διαύγεια, δεν θέλω να αναφερθώ αναλυτικά αλλά αν προκληθώ θα το κάνω, είναι δαπάνες σε λάθος απολύτως κατεύθυνση.

Μόνο το 2021 οι συμβάσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι περισσότερες από όσες έχει ολόκληρος ο δήμος Γλυφάδας για πολύ καιρό όχι μόνο για ένα χρόνο, επίσης συμβάσεις για προβολή μεγάλες που δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο. Υπάρχουν και άλλα θέματα με συμβάσεις που πρέπει με πολύ προσοχή να τα διαχειριστούν οι αρμόδιοι. Ποτέ δεν έχω δει, όσα χρόνια είμαι στον δήμο Γλυφάδας να υπάρχει πίστωση για συνδρομή σε θέματα δημοσίων σχέσεων για την ανάπτυξη προγράμματος χορηγιών, επίσης δεν έχω ξαναδεί να υπάρχει πίστωση για δημιουργία βίντεο-παρουσίασης του Υμηττού του ΣΠΑΥ και των εθελοντών για τα ΜΜΕ 20.000 ευρώ. Δεν έχω ξαναδεί να πληρώνουν σύνδεσμοι χρήματα για την προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ΣΠΑΥ θα έχει πρόβλημα στον προϋπολογισμό με τέτοιου είδους δαπάνες, όχι από τα χρήματα που θα χάσει με την αποχώρησή μας, όπως ειπώθηκε από την αντιπολίτευση.”

“Δεν μας ρώτησαν για τις μελέτες που έκανε ο ΣΠΑΥ και αφορούν την πόλη μας”

Ο δήμαρχος είπε ότι ο δήμος θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και θα ζητήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του για κάποιες μελέτες του ΣΠΑΥ που αφορούν τον δήμο Γλυφάδας, χωρίς να έχουν ενημερωθεί.

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ και με όσους συμμετέχουν δεν έχουμε κανένα θέμα προσωπικό και δεν έχουμε καμία δυσκολία να συνεργαστούμε για τον Υμηττό. Δεν είμαστε ο πρώτος δήμος που αποχωρεί από τον ΣΠΑΥ, ο δήμος Δάφνης – Υμηττού έχει φύγει το 2014 ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Ο δήμος Γλυφάδας θα απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές και θα ζητήσει για το κομμάτι που μας αναλογεί να υπάρξει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Τρίτσης με συγκεκριμένες μελέτες, εδώ μαθαίνουμε ότι υπάρχουν μελέτες χωρίς να μας έχει ρωτήσει κανένας, μας ενοχλεί πάρα πολύ αυτό, κάποιος έκανε μελέτες που αφορούν τον δήμο Γλυφάδας χωρίς να μας ρωτήσει. Αν αλλάξει το ύψος της δαπάνης και αν βασικές μας προτεραιότητες υιοθετηθούν, με μεγάλη χαρά να ξανακουβεντιάσουμε οτιδήποτε στο άμεσο μέλλον.

“Δεν τηρήθηκε η συμφωνία για εναλλασσόμενη προεδρία”

Τέλος ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη συμφωνία που είχαν κάνει κάποιοι δήμαρχοι η οποία αφορούσε εναλλασσόμενη προεδρία στον ΣΠΑΥ. “Ούτε αυτό το κάνουν, ας αναρωτηθούν οι ίδιοι αν αυτό διευκολύνει την καλή λειτουργία του ΣΠΑΥ ή όχι.” είπε.

Πηγή:  notia.gr

………………….

 Πιθανά να βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις σχετικά με το Σύνδεσμο Προστασίας και ανάπτυξης Υμηττού –ΣΠΑΥ.  Ιδρύθηκε το 1992, με σκοπό την προστασία του οικοσυστήματος του Υμηττού και την ανάπτυξή του ως πνεύμονα πρασίνου και  μέχρι σήμερα συμμετέχουν 11 δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βύρωνα.

Είναι γνωστό ότι οι δήμαρχοι Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου και Αργυρούπολης-Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος που είναι και ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ, δεν έχουν καλές σχέσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα οξύνονται όλο και περισσότερο. 

Είναι γνωστός ο «Πόλεμος » και οι κοκορομαχίες των δυο δημάρχων, για διάφορα θέματα των δήμων τους, όπως τα όρια των δύο δήμων σε διαφιλονικούμενη περιοχή (ρέμα)  μεταξύ των οδών Ρόζας Ιμβριώτη του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης και Κρήτης του Δήμου Γλυφάδας. Οι αντιπαραθέσεις έχουν να κάνουν σε σχέση και με το ρόλο που θέλουν να  διαδραματίζουν στο παραλιακό μέτωπο, κ.λ.π. και όχι με πολιτικές διαφορετικές προσεγγίσεις και πρακτικές για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.    

Η απόφαση να αποχωρήσει ο Δήμος Γλυφάδας από το ΣΠΑΥ, έχει ενδιαφέρον και ίσως είναι ο προάγγελος εξελίξεων  για τον Υμηττό και την προστασία του, τις εγκαταστάσεις  που πολλοί θέλουν να δημιουργήσουν στο βουνό, τις λεγόμενες πύλες εισόδου προς το βουνό, το νέο προεδρικό διάταγμα και οι ανατροπές που φέρνει προς το χειρότερο σχετικά με την προστασία του  κ.λ.π.

Ως Ρωγμή στην ενημέρωση θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις αυτές, γιατί ως Δήμος και βυρωνιώτες μας αφορούν άμεσα, ο Δήμος Βύρωνα είναι μέλος του  ΣΠΑΥ, καταβάλει οικονομική συνδρομή.

 Ως εκ τούτου θα επανέλθουμε.  

                                                                                   Ρωγμή στην ενημέρωση 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.