Συνεχίστηκε η δίκη των ξυλοδαρμένων φοιτητών στα Σεπόλια

 Και δαρμένοι από τις ομάδες «Δράση» και «Δίας» και κατηγορούμενοι

Επιτροπή Αλληλεγγύης:

Απαιτούμε την απαλλαγή όλων των συλληφθέντων από όλες τις κατηγορίες.

 

Συνεχίστηκε χτες η δίκη των φοιτητών, ( των 4 από τους 5 κατηγορούμενους των Σεπολίων) για την πορεία στις 17/11/2020, στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, στο κτίριο 13.

Πρόκειται για  τους  Ορέστη Κατή, της αδερφής του Λύδιας, του φίλου τους Ν. Καβακλή και ενός οικογενειακού φίλου, που ξυλοκοπήθηκαν από τις ομάδες «Δράση» και «Δίας» της Αστυνομίας, στις 17 Νοέμβρη του 2020 στα Σεπόλια, έξω από το σπίτι τους.

Οι νέοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων για παραβίαση μέτρων της πανδημίας (με αυτό το πρόσχημα η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει τότε να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου) και φτάνουν μέχρι επικίνδυνη σωματική βλάβη και αντίσταση κατά της αρχής.

Χτες κατέθεσε η μητέρα του Ορέστη, που περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν, τονίζοντας ότι συνειδητά και αυτή και τα παιδιά της συμμετείχαν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Και η ίδια με σοβαρό πρόβλημα υγείας χτυπήθηκε, σπρώχθηκε, σύρθηκε, βρίστηκε χυδαία από τους αστυνομικούς, μάλιστα με κίνδυνο να χειροτερεύσει η υγεία της. Ο πατέρας Δημ. Κατής, που επίσης χτυπήθηκε σοβαρά στον θώρακα με κλωτσιά - και έχει σχηματιστεί άλλη δικογραφία γι' αυτόν - κατέθεσε ότι έχει δυσκολία στην αναπνοή πια μετά τον ξυλοδαρμό και δυσκολεύεται να μιλήσει. Ο ίδιος έπαθε έμφραγμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, από τα χτυπήματα έξω από το ΑΤ Κολωνού, όπου είχε πάει με την οικογένεια και φίλους να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βαναυσότητα εκείνης της μέρας.

Η μητέρα του άλλου φοιτητή, δασκάλα, που συμμετείχε στην πορεία, περιέγραψε την ακραία αστυνομική βία και είπε ότι είδε τους αστυνομικούς να πατάνε τον γιο της μπρούμυτα με χειροπέδες.

Μάρτυρας υπεράσπισης  και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Εκανε λόγο για απαράδεκτη και απρόκλητη βία από την Αστυνομία, που επί της ουσίας από νωρίς προσπαθούσε να διαλύσει τις διαδηλώσεις που είχαν απαγορευτεί με άλλοθι τον κορονοϊό, ώστε να στερήσει από τον λαό στο όνομα της πανδημίας στοιχειώδεις ελευθερίες και δικαιώματα. Συμμετείχε στην πορεία όπου είχε καλέσει το ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο στα Προπύλαια. «Μας χτύπησαν ανελέητα και απρόκλητα στα Προπύλαια, γιατί δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι το πρωί ήμασταν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, μέχρι και τον Γραμματέα του ΚΚΕ προπηλάκισαν. Υπήρξαν αντιδράσεις ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, την πρωτάκουστη βία σε διαδηλωτές από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ». Τόνισε επίσης ότι ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η απαγόρευση, ο λαός όμως αντέδρασε και μετά την αναθεώρησε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι πήγε το απόγευμα στο ΑΤ Κυψέλης που είχαν πάει την Λύδια Κατή, επειδή υπερασπίστηκε τον αδερφό της και επί της ουσίας και αυτή βασανίστηκε με απίστευτη βία. Σημείωσε ότι ήταν στεναχωρημένη γιατί ο πατέρας της είχε πάθει έμφραγμα και είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και γιατί είχε ασκηθεί βία στην μητέρα της. «Ο κόσμος που ήταν μαζεμένος στο ΑΤ Κυψέλης, μας κατήγγειλε την βία των αστυνομικών δυνάμεων και ως ΚΚΕ κάναμε παρέμβαση στο Κέντρο που παίρνει εντολές η Αστυνομία και ζητήσαμε να σταματήσουν την βία που δέχεται ο λαός»

Επιτροπή Αλληλεγγύης σε διωκόμενες/-ους για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους διωκόμενους, σε ανακοίνωση της μεταξύ άλλων αναφέρει:

Απαιτούμε την απαλλαγή όλων των συλληφθέντων από όλες τις κατηγορίες. Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στη διαδήλωση, στην πολιτική και κινηματική δράση.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύης μας σε διωκόμενους.

Αντιπαλεύουμε τις απαγορεύσεις, τις διώξεις και τα πρόστιμα. Υπερασπίζουμε και ασκούμε το δικαίωμα στη διαδήλωση.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Ιανουαρίου 


Ρωγμή στην ενημέρωση



 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.