Συντάξεις: Ρεκόρ το 2021 στις αιτήσεις συνταξιοδότησης. Τα αίτια της μεγάλης φυγής
Από τη Μαίρη Λαμπαδίτη
Στη μαζική φυγή του 2021 πρωτοστάτησαν εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί.
Ο αριθμός θα αυξηθεί κατά μερικές χιλιάδες ακόμα, καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αιτήσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου που υπεβλήθησαν υποχρεωτικά τις τελευταίες ημέρες του χρόνου λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.
Το ρεκόρ στον αριθμό αιτήσεων συνταξιοδότησης καταρρίφθηκε το 2021, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών. Οι αιτήσεις, μετά την προσθήκη των στοιχείων του Δεκεμβρίου, έφθασαν τις 213.000, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο λογαριασμός θα αυξηθεί κατά μερικές χιλιάδες ακόμα, καθώς δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αιτήσεις των υπαλλήλων του δημοσίου που υπεβλήθησαν υποχρεωτικά τις τελευταίες ημέρες του χρόνου λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.
Η έκρηξη των αιτήσεων πέρυσι ξεπέρασε κατά πολύ τα προηγούμενα κύματα μαζικής φυγής που είχαν καταγραφεί το 2010 λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας που επέβαλε το πρώτο μνημόνιο (135.000 αιτήσεις) αλλά και τις αιτήσεις της περιόδου 1998-2006, οπότε κυριαρχούσαν οι μεγάλες εθελούσιες έξοδοι στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες.
Οι αιτίες της μαζικής εξόδου είναι οι εξής:
1. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί υπέβαλαν αιτήσεις καθώς ωρίμασαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας.
2. Χιλιάδες υγειονομικοί, πιεσμένοι από τις συνθήκες που επικρατούσαν στην πανδημία, υπέβαλαν αιτήσεις ακόμα και για μειωμένη σύνταξη. Το ίδιο συνέβη και με άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, ιδίως ευπαθείς ομάδες που ανησυχούσαν για τη διασπορά του κορονοϊού.
3. Πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από το 2022, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 και τα 67 έτη, αν και το υπουργείο Εργασίας έχει διαψεύσει κατ' επανάληψη ότι πρόκειται να καταργηθεί αυτό το δικαίωμα. Υπενθυμίζουμε ότι η περίοδος των μεταβατικών ορίων ηλικίας εξέπνευσε στις 31/12/2021. Μετά το 2022 υπάρχουν μόνο δύο επιλογές. Για πλήρη σύνταξη τα όρια ηλικίας καθορίζονται στο 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) ή στο 67ο έτος (με 15ετία ή 4.500 ημερομίσθια ασφάλισης), ενώ για μειωμένη σύνταξη το όριο είναι 62 έτη με 4.500 ημέρες ασφάλισης. Ο νόμος ορίζει ότι στην περίπτωση που το προβλεπόμενο από τους πίνακες μεταβατικών ορίων όριο ηλικίας συμπληρώνεται μετά την 1.1.2022, η σύνταξη καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο αυτό όριο ηλικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ασφαλισμένοι να έχουν συμπληρώσει ή να συμπληρώνουν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2021. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το δικαίωμα διατηρείται καθώς οι περισσότεροι από τους εν λόγω ασφαλισμένους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και περιμένουν να «πιάσουν» το απαιτούμενο όριο ηλικίας προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.
4. Μια μεγάλη μερίδα εργαζόμενων έκανε υπομονή προσδοκώντας να δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που απορρέουν από τον νόμο Βρούτση που βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών. Αν και προσδοκούσαν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που τελικώς δόθηκαν, υπέβαλαν αιτήσεις στο τέλος του χρόνου προκειμένου να αξιοποιήσουν και αυτό το μπόνους στις συντάξεις τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλιση, μόνο ένα 20% των ασφαλισμένων βγαίνει στη σύνταξη με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι θα συνταξιοδοτούνται με βάση τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας.
5. Πολλοί περίμεναν να τεθεί σε εφαρμογή η διάταξη για τη μείωση του πέναλτι για όσους συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση. Η μείωση της περικοπής στη σύνταξη εφαρμόστηκε στον δημόσιο τομέα, ενώ σταδιακά τίθεται σε εφαρμογή και στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, όσοι εργάζονται από δω και πέρα θα λαμβάνουν τη σύνταξή τους με περικοπή 30%, αντί για 60% που ίσχυε με τον νόμο Κατρούγκαλου.
6. Δεν είναι λίγοι οι ασφαλισμένοι που δίσταζαν να υποβάλουν αίτηση, παρότι είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις, αναλογιζόμενοι το χάος των εκκρεμών συντάξεων και τα χρόνια που θα περιμένουν στην ουρά με μηδενικό εισόδημα. Το μέτρο της προκαταβολής της σύνταξης που ήδη υλοποιείται και η υποχρεωτική απονομή της προσωρινής σύνταξης περιόρισαν σε έναν βαθμό τους δισταγμούς τους. Παράλληλα οι νέες παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν για την πάταξη της γραφειοκρατίας καθώς και η εμπλοκή των ιδιωτών συνεργατών θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της έκδοσης της σύνταξής τους.
7. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, βλέποντας την οικονομική δυσπραγία που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας, προτίμησαν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης και να διακόψουν τη δραστηριότητά τους.
ΠΗΓΗ:
https://www.imerisia.gr
Ρωγμή στην ενημέρωση
Δεν υπάρχουν σχόλια