Συνδικάτα στον... γύψο

      Της Χριστίνας Κοψίνη

Η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ δεν μπορούν από σήμερα να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις εάν δεν εγγραφούν στο μητρώο του Κ. Χατζηδάκη

Ξεκινά από σήμερα 1-2-2022, η νέα εποπτεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων από το υπουργείο Εργασίας

● Ζήτημα παραβίασης συνταγματικών δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων εγείρουν με προσφυγές το ΕΚΑ, η ΓΣΕΕ κ.ά.

 
                                            Φωτο: Αρχείου

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρνήθηκε την παράταση που ζήτησαν η ΓΣΕΕ,το ΕΚΑ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφορικά με την ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής εγγραφής εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων στο νέο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών και με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ το Γραφείο Τύπου του υπουργείου κατέστησε σαφές ότι η λειτουργία του Μητρώου ξεκινά κανονικά σήμερα.

 Σημειώνει δε ότι η έναρξη λειτουργίας του ΓΕΜΗ γίνεται «εντός του πλαισίου που θέσπισε ο Νόμος για την Προστασία της Εργασίας 4808/2021, όπως εξειδικεύτηκε με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη (62599/16-9-2021, ΦΕΚ Β′ 4279)».

 Αυτό σημαίνει ότι τυχόν μη εγγραφή των συνδικάτων στο νέο Μητρώο δεν θα επιτρέψει στα σωματεία και τις ενώσεις να συνάψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ούτε να προκηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις ή να εκπροσωπηθούν σε διοικητικά συμβούλια οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας.

Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι το μέτρο ενισχύει τη διαφάνεια στον συνδικαλισμό, καθώς από τα στοιχεία που θα καταχωρίζονται στο Μητρώο θα προκύπτει με σαφήνεια ποιο σωματείο εκπροσωπεί ποιους και πού εντοπίζονται σωματεία - «σφραγίδες».

Προσκόμματα, όμως, αναμένεται να προκαλέσει η υποχρεωτική εγγραφή και στις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες θα υποστούν τώρα λεπτομερή και ακριβέστερο έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν όντως έχουν τα απαιτούμενα μέλη - επιχειρήσεις, ώστε η συλλογική σύμβαση που υπογράφουν σε επίπεδο κλάδου ή επαγγέλματος να δεσμεύει το σύνολο του κλάδου.

Ταυτοχρόνως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι ο νόμος Χατζηδάκη, διεισδύοντας σε στοιχεία που αγγίζουν τα οικονομικά, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των μελών των συνδικάτων, επιχειρεί να θέσει τα σωματεία υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Αυτόν τον κίνδυνο της υποχρεωτικής εγγραφής των οργανώσεων με τρόπο που αγγίζει την παραβίαση βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων προέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την επιχειρηματολογία τους το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το επιχειρησιακό σωματείο της ACS. Προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει κάνει και η ΓΣΕΕ, η οποία ζήτησε το πάγωμα έναρξης της διάταξης έως ότου αποφανθεί η Αρχή.

Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το Μητρώο το οποίο τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή ως βάση δεδομένων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση mitroaorganoseon.yeka.gov.gr και αποτελείται από τα εξής επιμέρους Μητρώα: α) Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) και β) Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕΜΗΟΕ). Μετά την εγγραφή τους στο Μητρώο παρέχεται η δυνατότητα στις οργανώσεις για εξαγωγή προτυποποιημένης Βεβαίωσης Εγγραφής με αποτύπωση επί του σώματος αυτής μοναδικού σειριακού αριθμού μέσω του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε νόμιμη χρήση.

Εξαιρούνται της υποχρέωσης εγγραφής οι ναυτεργατικές οργανώσεις, καθώς και οι οργανώσεις των άρθρων 30Α (αστυνομικών υπαλλήλων), 30Β (πολιτικού προσωπικού ΕΥΠ) και 30Γ (στρατιωτικών και Σωμάτων) του ν. 1264/1982, όπως ισχύει.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ειδικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων (και όχι των εργοδοτών), οι οποίες συνιστώνται από 1/1/2022 και εφεξής (υπό σύσταση) αποκτούν νομική προσωπικότητα από την εγγραφή τους στο ΓΕΜΗΣΟΕ και την κατάθεση σε αυτό όλων των στοιχείων που απαιτούνται από τον νόμο.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

                                                                                    Ρωγμή στην ενημέρωση  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.