ΒΥΡΩΝΑΣ: Οι κάτοικοι συνεχίζουν να κινητοποιούνται για να να περιέλθει στο δήμο η "σχολάζουσα κληρονομιά" της οδού Ν. Νικηφορίδη

 



Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου κάτοικοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των  ιστολογίων του Βύρωνα (ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης της πόλης), Βύρωνας η πόλη μας, Βύρωνας και Τριγύρω, Ρωγμή στην ενημέρωση, συζήτησαν για την σχολάζουσα κληρονομιά,  έκτασης   περίπου 2 στρεμμάτων, επι της ιστορικής οδού Νικηφορίδη. 

 Η σχολάζουσα κληρονομιά επεκτείνεται από το αριθμό 20 έως και 28 και περιλαμβάνει διάφορα κτίσματα που τα περισσότερα είναι εγκαταλελειμμένα, τον καλοκαιρινό κινηματογράφο ΛΑΟΥΡΑ, το βενζινάδικο το οποίο κάποιοί το χρησιμοποιούν για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους, -έχουν τοποθετήσει και  μπάρα για να έχουν τον έλεγχο-  ένα φανοποιείο αυτοκίνητων που είναι σε λειτουργεία και ένα παλιό  κτίσμα που στεγάζονταν το συμβολαιογραφείο στην γωνία Νικηφορίδη και Ν. Αρώνη.






Μάλιστα όπως ανέφεραν κάτοικοι είναι επικίνδυνο και χρειάζεται άμεση παρέμβαση από το δήμο, για την ασφαλή διέλευση των κατοίκων. Να σημειώσουμε οτι από τον Οκτώβριο το 2021  έχει κατατεθεί αίτημα προς την Πολεοδομία Αθηνών για διενέργεια αυτοψίας λόγω της επικινδυνότητάς του από άποψη στατική και δομική.

Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, την αδιαφορία, ή πλημμελή, ανεπαρκή ενασχόληση μέχρι σήμερα της δημοτικής αρχής και αντάλλαξαν απόψεις για τις κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση από τους ίδιους τους κατοίκους. 

Όλοι υπέγραψαν το κείμενο προς το δημοτικό συμβούλιο που ζητάνε να συζητηθεί άμεσα το θέμα της σχολάζουσας κληρονομιάς που λιμνάζει πάνω από 15 χρόνια και αναρωτηθήκαν γιατί ο χώρος μετα από τόσα χρόνια, αφου δεν υπάρχει κληρονόμος της οικογένειας Μανούσου δεν έχει περιέλθει ακόμη στο δημόσιο και στη συνέχεια να το διεκδικήσει ο Δήμος Βυρωνα για να αξιοποιηθεί  για το δημόσιο συμφέρον και να καλύπτουν διάφορες κοινωνικές ανάγκες της πόλης. 

Οι κάτοικοι έδειξαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις δράσεις τους για να περάσει ο χώρος της σχολάζουσας κληρονομιάς στο δημόσιο και το Δήμο Βύρωνα, να μην τον λυμαίνονται κάποιοι, όπως  μπορεί να συμβαίνει σήμερα,  όπως χαρακτηριστικά υπόθηκε και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης.

Παραθέτουμε:

Α) Το, με αριθμό Πρωτοκόλλου 3104/21-02-2022, Αίτημα των κατοίκων/πολιτών για να συζητηθεί το θέμα άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο 

Β) Το κείμενο ενημέρωσης για τη «σχολάζουσα κληρονομιά» που μοιράστηκε στη γειτονιά


ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ/ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

 
ΘΕΜΑ: «ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΊΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Ν. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ»

Κοινοποίηση: Προς Δημοτικούς Συμβούλους, δια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Αξιότιμε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πλακίδα, 

Όπως γνωρίζετε στις 25 Νοεμβρίου 2021 υποβάλαμε το, με Αρ. Πρωτ.: 21425, Αίτημα με θέμα "ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΊΑΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Ν. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ". 

Επειδή όμως το θέμα, κατά παράβαση του Άρθρου 5 «Δημοσιότητα των συνεδριάσεων» “Αναφορές – Προτάσεις - Πληροφόρηση Πολιτών”, παρ. 6, του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που αναφέρει ότι: «Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ` αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα»,  ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ, και αντί αυτού λάβαμε την, με Αρ. Πρωτ.: 21425/08-12-2021, Απάντηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μ. Καραγιάννη που ανέφερε ότι: «Δεν έχει νόημα η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο»,
για το λόγο αυτό, εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής στην οποία βρίσκεται η  «σχολάζουσα κληρονομία Μανούσου» επανερχόμαστε και, 

Αιτούμεθα: 

Α) Τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος της μακρόχρονης εκκαθάρισης της «σχολάζουσας κληρονομίας Μανούσου».

Β) Τη λήψη απόφασης από το Δ.Σ. για έλεγχο της υπόθεσης, καθώς επίσης και των ενεργειών της κηδεμόνος της σχολάζουσας κληρονομίας, από το Υπουργείο Οικονομικών.  
ΖΗΤΑΜΕ ο χώρος να περιέλθει στο Δημόσιο, άμεσα, όπως έπρεπε να είχε γίνει από καιρό και, ταυτόχρονα και συντονισμένα, να περάσει  στο Δήμο, προς όφελος της περιοχής αλλά και της πόλης του Βύρωνα.

Γ) Τη λήψη μέτρων προφύλαξης περιμετρικά του κτίσματος του Συμβολαιογραφείου (Ν. Νικηφορίδη & Ν. Αρώνη), για την ασφάλεια των περαστικών, λόγω της, από άποψη στατική και δομική, επικινδυνότητάς του. Στις 13 Οκτωβρίου 2021 υποβλήθηκε Αίτημα προς την ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων για διενέργεια αυτοψίας, που έλαβε τον ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 263817/10422/13-10-2021, γιατί, εκτός του ότι υπάρχει εσωτερική κατάρρευση του Α’ ορόφου, εξωτερικά, παρατηρείται σαθρότητα των μπαλκονιών με αποκόλληση σοβάδων που πέφτουν στο πεζοδρόμιο. Είναι ευθύνη πλέον του Δήμου να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα προς την κατεύθυνση που αναφέραμε και για το λόγο αυτό ΖΗΤΑΜΕ να ενημερωθούμε, βάσει εγγράφων με Αρ. Πρωτοκόλλου, εάν η Δημοτική Αρχή έχει ενημερώσει την κηδεμόνα της σχολάζουσας κληρονομίας, κυρία Στρανομίτη, όπως ανέφερε το με Αρ. Πρωτ.: 21425/08-12-2021, έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας. 

20 Φεβρουαρίου 2022

............

Β) Το κείμενο ενημέρωσης για τη «σχολάζουσα κληρονομιά» που μοιράστηκε στη γειτονιά

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 και ΩΡΑ 12 μ.μ.
ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΤΗ «ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ

 

Συμπολίτες,

Από το 2006, εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής, πληροφορηθήκαμε για τη "σχολάζουσα κληρονομία Μανούσου", έκτασης περίπου 2.200 τ.μ.,  η οποία βρίσκεται επί των οδών Νίκου Νικηφορίδη, Ν. Αρώνη και Τιμοθέου και η οποία περιλαμβάνει το παλαιό Συμβολαιογραφείο, τον θερινό Κινηματογράφο «Λάουρα» και το πρώην βενζινάδικο. 

Τι σημαίνει "σχολάζουσα κληρονομία"; Σχολάζουσα κληρονομία είναι αυτή που βρίσκεται σε αναμονή (σε σχόλη) μέχρις ότου βρεθεί κληρονόμος. Αν ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν είναι βέβαιο αν αποδέχτηκε την κληρονομία, το Μονομελές Πρωτοδικείο του τόπου της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του αποβιώσαντος διορίζει ένα κηδεμόνα της κληρονομίας.
Όμως, μια "σχολάζουσα κληρονομιά" δεν μπορεί επί 15 και πλέον χρόνια να είναι "σχολάζουσα κληρονομιά"γιατί σύμφωνα με το απόσπασμα του Νόμου 4182/2013: «Ο διορισμός κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς και το κληρονομικό δικαίωμα του Δημοσίου» ισχύουν τα εξής:
"Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα ενεργειών του κηδεμόνα και του τυχόν αντικαταστάτη του μετά την παρέλευση διετίας από του αρχικού διορισμού ούτε σχετική εκκρεμοδικία και πιθανολογείται με γνώμη του Συμβουλίου ότι δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος εκτός από το Δημόσιο, το έργο του θεωρείται ως περαιωθέν και ζητείται η αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου κατά το άρθρο 1868 του Αστικού Κώδικα”.

Η υπόθεση αποτελεί μια ακόμα περίπτωση μακροχρόνιου εμπαιγμού και εξαπάτησης του Βυρωνιώτικου λαού, γιατί, η υπερδεκαπενταετής "σχολάζουσα κληρονομιά", ήταν ένας από τους υποτιθέμενους τρεις (3) χώρους απαλλοτρίωσης του δυνητικού τέλους, των 9 εκατομμυρίων ευρώπου πληρώσαμε την περίοδο 2007-2009 και που αποσκοπούσε στη δημιουργία χώρου πρασίνου και  υπογείου χώρου στάθμευσης. Απαλλοτριώσεις δεν έγιναν και τα χρήματα κατέληξαν "στον κορβανά", με την εθελοτυφλία και ευλογία όλων των δημοτικών παρατάξεων!

Τον Ιούνιο του 2015 κατόπιν αιτήματός μας το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ, τον Μάρτιο του 2017, πάλι μετά από ερώτησή μας, ο Αντιδήμαρχος Τ/Υ κ. Μ. Καραγιάννης ανέφερε ότι: «Η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί το θέμα και πιέζει για τη λύση του» και ότι γίνονται ενέργειες ώστε η περιουσία να περιέλθει αρχικά στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε από εκεί πλέον να το διεκδικήσουμε για να περιέλθει στο Δήμο. Στο δε Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου 2019 που οι πολίτες/κάτοικοι φέραμε ξανά το θέμα για συζήτηση, ελήφθη η υπ’ αριθμ. 279/2019 Απόφαση (Ψ6ΤΙΩ9Ε-ΜΜΠ) που όριζε τη δημιουργία ενός γνωμοδοτικού οργάνου, μιας πενταμελούς Επιτροπής Ειδικού σκοπού, για να τρέξει ΜΟΝΟΝ την υπόθεση της σχολάζουσας κληρονομιάς, που όμως «δεν έτρεξε!» 

Στις 25 Νοεμβρίου 2021 υποβάλαμε για ακόμη μία φορά προς τη Δημοτική Αρχή το, με Αρ. Πρωτ.: 21425, Αίτημα με θέμα "ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΊΑΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Ν. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ", όμως, η Δημοτική Αρχή αντιδημοκρατικά και κατά παράβαση της Νομοθεσίας και του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου «αρνήθηκε» τη συζήτηση του θέματος με την αιτιολογία  ότι «δεν έχει νόημα»… 

Δεν θέλησαν να το συζητήσουν παρότι τους υπενθυμίσαμε τα παρακάτω αποσπάσματα από το άρθρο του Βασίλη Μαγκλάρα (αναπληρωτή επιστημονικού διευθυντή ΙΣΤΑΜΕ και προϊσταμένου Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΚΕΔ το 2011) με τίτλο «Αιμορραγία εκατομμυρίων από τις σχολάζουσες κληρονομίες» που είχε δημοσιευθεί τον Οκτώβριο του 2011 στην Καθημερινή:

  • «Ένα πρόβλημα που όσο υφίσταται, λόγω της αναβλητικότητας και της αδιαφορίας της ελληνικής πολιτείας, δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να πλουτίζουν εις βάρος της».
  • «Από εμπειρία χρόνων των εκκαθαρισμένων σχολαζουσών κληρονομιών που διαχειρίζεται η ΚΕΔ, η πλειονότητα των ακινήτων ήταν υποθέσεις που η εκκαθάρισή τους από τον κηδεμόνα είχε κρατήσει από 10 έως 30 χρόνια και σε κάποιες απ' αυτές υπήρχαν παραλείψεις εκ μέρους των κηδεμόνων που χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν εκ των υστέρων από τους δικηγόρους της ΚΕΔ».
  • «Η ζημία του ελληνικού Δημοσίου είναι επιβεβαιωμένη και αφορά τόσο τις τραγικές καθυστερήσεις εκκαθάρισης των σχολαζουσών κληρονομιών, όσο και το γεγονός ότι πιθανολογείται σφόδρα πως οι περισσότερες σχολάζουσες που θα έπρεπε να καταλήξουν στα χαρτοφυλάκια του ελληνικού Δημοσίου οικειοποιούνται από τρίτους με παράνομους και προκλητικούς τρόπους».

Συμπολίτες,

Σας ΚΑΛΟΥΜΕ να ΣΥΝυπογράψετε το Αίτημα για να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός των πολιτών από την παρανόμως μακρόχρονη Κηδεμονία της έκτασης.

ΖΗΤΑΜΕ ο χώρος να περιέλθει στο Δημόσιο, άμεσα, όπως έπρεπε να είχε γίνει από καιρό και ταυτόχρονα και συντονισμένα να περάσει αυτός στο Δήμο, προς όφελος της περιοχής και της πόλης του Βύρωνα.
 

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι  ενεργοί πολίτες των ιστολογίων του Βύρωνα:
«Βύρωνας, η πόλη μας» (της ένωσης πολιτών της «Ενάργειας»)
«Βύρωνας και τριγύρω» (της ομώνυμης κίνησης πολιτών) και
«Ρωγμή στη Ενημέρωση»

Ο αγώνας των πολιτών για να περιέλθει στο δήμο η "σχολάζουσα κληρονομιά" της οδού Ν. Νικηφορίδη συνεχίζεται! 


                                                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση,

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.