Κέντρο Φιλοξενίας Ηλικιωμένων των Χανίων. "Γηροκομείο-Κολαστήριο"

            «Μα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις τα κάνουν όλα τέλεια»!

 

Πολλές φορές οι συγγενείς ηλικιωμένων ανθρώπων βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, εμπιστεύονται σε ένα Γεροκομείο, αγαπημένα τους πρόσωπα για να έχουν την κατάλληλη φροντίδα, κοινωνική και φαρμακευτική.

 Η απουσία -αδιαφορία του αστικού καπιταλιστικού κράτους και των δήμων του είναι δεδομένη, δεν ενδιαφέρεται για την δημιουργία τέτοιου τύπου  κοινωνικών δομών. Γιατί δεν είναι στην πολιτική τους προτεραιότητα, δαπάνες για  κοινωνικές δομές, που να καλύπτουν τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, στην τρίτη ηλικία και όχι μόνο.

Δομές για την καλύψει κοινωνικών αναγκών, αποτελούν πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας των ιδιωτών στη χώρα μας.

Την απουσία του κράτους για την φροντίδα των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα αυτών που χρειάζονται φροντίδα και περίθαλψη, έρχεται να καλύψει η επιχειρηματική δραστηριότητα των ιδιωτών, που πρωτεύων στοιχείο έχει το κέρδος.   

Δεν είναι πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες ότι σε τέτοιου τύπου επιχειρήσεις, που ονομάζονται δομή φιλοξενίας, είτε φροντίδας ηλικιωμένων  είτε για άτομα ΑμεΑ δεν τηρούν τους κανόνες λειτουργείας που είναι υποχρεωμένες, δεν σέβονται τα δικαιώματα και την προσωπικότητα των ατόμων που φροντίζουν, προβαίνουν ακόμα και σε άσχημες και καταπιεστικές και βίαιες συμπεριφορές και πρακτικές.

Παρόλο που πληρώνονται αδρά και βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο υπηρεσιών του κράτους, μόνο δομές φιλοξενίας δεν είναι πολλές από αυτές.  

Τα όσα συνέβαιναν και βίωναν οι ηλικιωμένοι στο Γεροκομείο «Κολαστήριο» των Χανιών και ήρθαν στην δημοσιότητα αυτές τις ημέρες συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία.

 Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα όπως στο https://www.cnn.gr στο Γεροκομείο  Χανίων, ηλικιωμένοι έπεσαν θύματα και έφτασαν μέχρι το σημείο να κινδυνεύσουν να πεθάνουν από την ασιτία, ενώ ορισμένοι βρήκαν το θάνατο από την πείνα και τις κακουχίες.

Από την έρευνα που έγινε, διαπίστωσαν οι Αρχές ότι οι υπεύθυνοι τους Κέντρου Φιλοξενίας Ηλικιωμένων είχαν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν γυψοσανίδες, ώστε να κρύβουν τα παραπάνω δωμάτια, όταν γινόταν έφοδος και έλεγχος από τις αρχές  και μάλιστα έβαζαν τους ηλικιωμένους στην ταράτσα, για να μην δουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι υπήρχαν υπεράριθμοι ηλικιωμένοι στο χώρο του γηροκομείου.

Φωτογραφικό ντοκουμέντο που προέρχεται  από βιντεοληπτικό υλικό μέσα από το Κέντρο Φιλοξενίας Ηλικιωμένων των Χανίων πιστοποιεί μια εικόνα ανατριχιαστική. Γέροντες στοιβαγμένους σε έναν μικρό χώρο, σκελετωμένους από την πείνα και καταπονημένους από τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Πρόκειται για μια από τις εικόνες που κατάφεραν οι Αρχές να αντλήσουν από τα καταγραφικά των καμερών ασφαλείας που υπήρχαν στον χώρο του γηροκομείου. Το μεγαλύτερο μέρος του βιντεοληπτικού υλκού έχει σβηστεί από τους υπεύθυνους. Είχαν όμως ξεχάσει να εξαφανίσουν ένα από αυτά που έχει αποτυπώσει τις άθλιες συνθήκες.

 

Πρώην υπάλληλοι δεν δίστασαν να μιλήσουν και να περιγράψουν πώς έβαζαν τις γυψοσανίδες μετά από εντολή της διοίκησης και πώς μετέφεραν όπως – όπως με τα αμαξίδια ή και με τα κρεβάτια τους ηλικιωμένους στην ταράτσα.


Πρώην εργαζόμενος ο οποίος ήταν από τους πρώτους που μίλησε στην Αστυνομία για όσα συνέβαιναν, είπε ότι από την τρίτη ημέρα εργασίας του άρχισε να βλέπει πως έδεναν τους ηλικιωμένους. "Έτυχε σε πολλά περιστατικά να δω συναδέλφους να χτυπάνε τους ηλικιωμένους, κάποιες φορές γιατί αντιδρούσαν οι ηλικιωμένοι, άλλες γιατί έτσι ήθελαν. Δεν ξέρω ακριβώς. Για αυτό δεν είχα και τις καλύτερες σχέσεις με την διοίκηση και με τους συναδέλφους", όπως ανέφερε.

 Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN στην εκπομπή ΤΩΡΑ ότι συμβαίνει εργαζόμενοι στο Γεροκομείο αναφέρθηκαν στις άσχημες συνθήκες μεταχείρισης των ηλικιωμένων, για τις άσχημες εργασιακές συνθήκες και ότι οποίος εργαζόμενος τολμήσει να μιλήσει,  βιώνει ένα απίστευτο διωγμό. Με έδιωξαν γιατί αντιδρούσα για τίς συνθήκες κακοποίησης των ηλικιωμένων. Δεν το κατάγγειλα γιατί η διευθύντρια είχε δύναμη, πολλούς γνωστούς. Εγώ ήμουν ένας δεν με ακολουθούσαν άλλοι, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εργαζόμενος. 

 

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων στους ηλικιωμένους. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι παράνομες συνταγογραφήσεις ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους φακέλους των φιλοξενούμενων οι Αρχές εντόπισαν ότι σε άνδρα είχαν συνταγογραφήσει φάρμακα για την εμμηνόπαυση και σε γυναίκα για τον προστάτη.

Το Σάββατο (12/02) ξεκινήσαν οι απολογίες ενώπιον του ανακριτή των συλληφθέντων (επτά άτομα έχουν συλληφθεί για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο) και τους κατηγορούμενους να υποστηρίζουν ότι έχουν εξηγήσεις για όλα και ότι θα τις δώσουν στο δικαστικό λειτουργό, για να αποδείξουν, όπως ισχυρίζονται, ότι δεν έκαναν τίποτα απ’ όσα κατηγορούνται.

Έχουν προφυλακιστεί ήδη τέσσερα άτομα.

   ΠΗΓΕΣ: thetoc.gr, cnn.gr

Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.