ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Η επέλαση του χιονιά και το δημοτικό συμβούλιο

 Τα χιόνια έφυγαν, η ταλαιπωρία έμεινε να την θυμόμαστε

Οδός Σώσου

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης χρειάστηκε να συζητά πάνω από πέντε ώρες την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου μέσω τηλεδιάσκεψης το θέμα που αφορούσε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην πόλη από το πέρασμα του χιονιά… «Ελπίδα». Όχι για να καταλήξει σε κάτι, όχι για να πάρει καμία συγκεκριμένη απόφαση έστω απόδοσης ευθυνών. Επισημαίνουμε πως όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης -η κάθε μια από την δική της οπτική- επέδιδαν ευθύνες στη δημοτική αρχή Κατωπόδη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πόλη, τα προβλήματα και την ταλαιπωρία των κατοίκων, αφού ακόμη και οι κεντρικοί δρόμοι έμειναν κλειστοί. Ακόμα και στο Κέντρο Υγείας μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι δεν μπορούσε να πάει κάποιος ή και στον δρόμο προς την αστυνομία ή ακόμα και το ΚΑΠΗ στη Βουτζά, που υποτίθεται ήταν χώρος για κάποιον άστεγο κ.λπ. Το δημαρχείο έμεινε χωρίς ρεύμα και έκλεισε. Δηλαδή, δεν έχει υπάρξει μέριμνα ούτε για μια γεννήτρια, αν χρειαστεί.

Τα μηχανήματα του δήμου όλοι γνώριζαν ότι δεν επαρκούσαν να αντιμετωπιστεί η εξαγγελλόμενη κακοκαιρία, αλλά η δημοτική αρχή δεν φρόντισε έγκαιρα, όχι για να αγοράσει μηχανήματα -αυτό δεν το κάνει γιατί έχει άλλες προτεραιότητες- ούτε καν να έρθει σε συνεννόηση με ιδιώτες που προβλέπεται από το νόμο σε αυτά τα καιρικά φαινόμενα. Αφήσαν την πόλη και τους κατοίκους της στην τύχη τους.

Πολύ εύστοχη ήταν η αναφορά του δημοτικού συμβούλου κ. Βαλμά: «Δήμαρχε είσαι καθηγητής για να κάνεις ανάθεσης σε ιδιώτες, γιατί δεν νοικιάσατε όμως μηχανήματα; από πέρυσι μυαλό δεν βάλατε… αυτός ο τόπος δεν φτιάχνει…».

Η δημοτική αρχή υπεραμυνόμενη της στάσης της ανέφερε ότι «… οι δημότες μας έδωσαν συγχαρητήρια για την συμβολή του δήμου τις ημέρες του χιονιά. Για κοιτάχτε τι έκανε η περιφέρεια, το κράτος. Εμείς καλά τα πήγαμε, με αδυναμίες, αλλά καλά». Φανταστείτε να λέγανε ότι τα πήγαν και άσχημα τί θα έπρεπε να είχε γίνει.

Τα στελέχη της δημοτικής αρχής εμφανίστηκαν με δυο γραμμές. Από την μία αυτοί που έλεγαν «… πολύ χιόνι, δεν έχει ξανασυμβεί, δεν το περιμέναμε» και από την άλλη αυτοί που έλεγαν ακόμη και ανακρίβειες, όπως ότι η πρώτη αλατιέρα πάρθηκε στο δήμο επί θητείας τους το 2015 ή ότι είχαν ρίξει μέχρι τη Δευτέρα «… 50 τόνους αλάτι και δείτε τα χάλια των διπλανών όμορων δήμων…» και άλλα πολλά.

Με δυο λόγια φταίει οποιοδήποτε άλλος εκτός από την δημοτική αρχή, που έκανε τα αδύνατα δυνατά για το καλό των πολιτών, αλλά η αντιπολίτευση δεν το βλέπει. Τί και αν μείνανε αποκλεισμένοι σε γειτονιές 3 έως 4 ημέρες δημότες; δεν βλέπετε τί έγινε αλλού! Τί και αν μείνουν τα σπασμένα κλαδιά για πολύ καιρό ακόμη στα πάρκα; και αυτό σας πειράζει! Τί και αν είναι επικίνδυνο το πλέγμα στα γήπεδα στον Κουταλά; … θα το φτιάξουμε! Εσύ αφήνεις το παιδί σου και πλησιάζει!

Και η αντιπολίτευση;

Έκανε κριτική, κατέθεσε προτάσεις… για την άλλη φορά, για «… να τα πάμε καλύτερα ως δήμος». Έκανε τις υποδείξεις της του στυλ… «να βγουν φυλλάδια, να ενημερωθούν οι πολίτες ώστε να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, να μοιραστούν φτυάρια» και άλλα. Ίδια συζήτηση, διαλογικού επιπέδου είχε γίνει και πριν περίπου ένα χρόνο, όταν και τότε με την ΜΗΔΕΙΑ, ο δήμος Βύρωνα δεν τα διαχειρίστηκε καλά. Και πέρυσι τα ίδια και φέτος τα ίδια! Και πέρυσι χωρίς μηχανήματα και προσωπικό και φέτος τα ίδια και χειρότερα. Και ποιός φταίει; Κανένας; Ποιά είναι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου;

Αναρωτιόμαστε, και αυτά που οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έγραφαν στις ανακοινώσεις τους, για τις  ευθύνες, τις ολιγωρίες και τις ανεπάρκειες, τί έγιναν;

                                       Συνεδρίαση του Δ.Σ με τηλεδιάσκεψη

Γιατί άραγε καμία παράταξη δεν κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση για απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να αποδίδει  ευθύνες στη δημοτική αρχή; Γιατί δεν υπήρξε έστω πρόταση να παρθεί απόφαση που να δεσμεύει τη δημοτική αρχή για το από εδώ και πέρα, για συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να μην είμαστε πάλι ανοχύρωτη πόλη σε έντονα καιρικά φαινόμενα και να μη ζήσουμε τις ίδιες και χειρότερες καταστάσεις; Γιατί δεν ζήτησε κάνεις να παρθεί απόφαση για την καθαίρεση ή την παραίτηση του τοπικού συντονιστικού οργάνου του δήμου, γνωστό ως πολιτική προστασία, το οποίο δεν συνεδρίασε καθόλου εν μέσω κακοκαιρίας;

Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που μας δημιουργήθηκαν ως ενημερωτική ιστοσελίδα ακούγοντας την συζήτηση διαδικτυακά και τα οποία ζούμε καθημερινά και εμείς στη πόλη. Μέσα από την αρθρογραφία και τα ρεπορτάζ παίρναμε καθημερινά θέση και ασκήσαμε κριτική στη δημοτική αρχή για τις τεράστιες ανεπάρκειες που επέδειξε και τις ευθύνες που φέρει για την ταλαιπωρία των κατοίκων. Όπως ευθύνες -και τις μεγαλύτερες μάλιστα- έχει η περιφέρεια και η κυβέρνηση. Ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγουμένη μεταφέρουν αρμοδιότητές στους δήμους χωρίς χρήματα, προσωπικό και μέσα. Η προ-χρηματοδότηση συνεχίζεται.

Δεν είδαμε όμως τη δημοτική αρχή οκτώ χρόνια που διοικεί το δήμο να παίρνει καμία πρωτοβουλία διεκδίκησης. Μόνο χαρτιά και ανακοινώσεις στέλνει, για τα μάτια του κόσμου… Έτσι όμως οι κεντρικές πολιτικές επιλογές δεν αλλάζουν. Για αυτό κυβερνήσεις, περιφέρεια και δήμος έχουν ευθύνες συγκεκριμένες που τους αναλογούν και να μην κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Δεν θέλουμε να τσουβαλιάσουμε ούτε να ισοπεδώσουμε τις δημοτικές παρατάξεις και κανέναν δημοτικό σύμβουλο σεβόμενοι το ρόλο τους. Αλλά τα παραπάνω είναι ερωτήματα που απασχολούν τους κατοίκους που παρακολουθούν τα δρώμενα στην πόλη μας και έζησαν την ταλαιπωρία. Και δεν είναι αυτοί, οι ελάχιστοι που παρακολουθούν τις τηλεδιασκέψεις του δημοτικού συμβουλίου. Είναι το σύνολο των κατοίκων που βίωσε την ταλαιπωρία.

Για να μην ισχύει αυτό που μας ανέφερε φίλος της σελίδας μας, «… έλα μωρέ, μια παρεούλα είναι το δημοτικό συμβούλιο! Τι ψάχνεις τώρα;»(!), χρειάζεται να πάνε τα πράγματα αλλιώς στον τόπο μας.

Και για αυτό, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι ίδιοι οι πολίτες!

Πολίτες γρηγορείτε!

ΔΕΙΤΕ εδώ την επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 

Διαβάστε ακόμη: Καλώς ήλθατε στον αρκτικό κύκλο της Ζωοδόχου Πηγής Βύρωνα... 

Ρωγμή στην Ενημέρωση

2 σχόλια:

  1. Και ευθύνες αποδώσαμε και ζητήσαμε την παραίτηση του Συντονιστικού. Αλλά βλέπετε και λέτε ότι θέλετε. Για την ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ- ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΩΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε βλέπουμε, ούτε ότι θέλουμε λέμε κ. Γώγο. Καταθέσατε ψήφισμα για απόφαση παραίτησης του συντονιστικού στο Δ.Σ.; Αν ναι στείλτε την να την δημοσιεύσουμε.

      Ρωγμή στην ενημέρωση

      Διαγραφή

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.