ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Οι νεραντζιές της πόλης θυσιάζονται... λόγω έλλειψης προσωπικού!

Έως το 2018 στην πόλη μας σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την υπηρεσία πρασίνου του δήμου Βύρωνα, στις δενδροστοιχίες φύονταν 6.300 δένδρα νεραντζιάς και 1.200 λεμονιάς οι οποίες στην συντριπτική πλειοψηφία τους προήλθαν από εμβολιασμούς δημοτών.

Πως βρέθηκαν στη χώρα μας οι νεραντζιές


Οι νεραντζιές, ο «φτωχός» συγγενής των πορτοκαλιών, όπως συνηθίζεται να τις αποκαλούν, φαίνεται να φτάνουν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, όταν οι Άραβες πατούν στη Σικελία. Ακόμη κι ετυμολογικά, αν ερευνήσει κανείς, θα δει πως το όνομά τους προέρχεται από εκείνους (نارنج nāranj).

Στον ελλαδικό χώρο, βέβαια, υπάρχουν αναφορές στις νεραντζιές και τους καρπούς τους ήδη από την εποχή του Βυζαντίου, όπου φαίνεται να ονοματίζονται σε διάφορα αλχημικά έργα, σε σατιρικά κείμενα ακόμη και σε ερωτικά μυθιστορήματα.

Στην Αθήνα, μετά την Βασίλισσα Αμαλία, ο Γεώργιος Α' είναι αυτός που συνεχίζει τις δενδροφυτεύσεις τους στην πόλη, όσο εκείνη αρχίζει να εξαπλώνεται και να συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο πληθυσμό. Μαζί με τις νεραντζιές αρχίζουν να φυτεύονται επίσης μουριές και ελιές, ωστόσο οι πρώτες φαίνεται πως έχουν ένα προτέρημα. Είναι ανθεκτικές στην ατμοσφαιρική ρύπανση και δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου φροντίδα και νερό.

Πολλά από εκείνα τα δέντρα, ωστόσο, θα κοπούν κατά την Κατοχή, όταν οι κάτοικοι της πόλης μέσα στην ανέχεια ψάχνουν να βρουν κάθε τρόπο για να ζεσταθούν σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, Γιώργο Σφήκα.

Οι νεραντζιές στολίζουν όλους τους δήμους του λεκανοπέδιου Αττικής όχι μόνο στο Βύρωνα και όχι τυχαία. Πάνω από 30.000 νεραντζιές υπάρχουν στο δήμο Αθηναίων.

Όταν μετά τον πόλεμο άρχισε να γιγαντώνεται το λεκανοπέδιο είχαν επιλέξει να φυτεύονται νεραντζιές στα πεζοδρόμια, τις πλατείες ης πόλης. Επιλέχθηκαν καθώς ταιριάζουν αρκετά με την χωροταξία της πόλης, και γιατί οι πολύ μικροί κορμοί τους δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία στα στενά πεζοδρόμια της πόλης.

Η δημοτική αρχή επέλεξε να μπολιάσει τις ενοχλητικές νεραντζιές

Στο Βύρωνα οι 6.300 νεραντζιές που στόλιζαν την πόλη μας, δεν επιλέγηκαν τυχαία από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές εδώ και δεκαετίες. Δεν ήταν μία τυχαία επιλογή.

Η Νεραντζιά είναι ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση και δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου φροντίδα και νερό. Μόνο κλάδεμα για να μην ενοχλούν τα κλαδιά της.

Η σημερινή δημοτική αρχή με «ελαφρά την καρδία» επέλεξε να θυσιάσει δένδρα - νεραντζιές 20-30-45 και πλέον χρόνων και να τα εμβολιάσει – μπολιάσει σε λεμονιές. Με αυτό τον τρόπο ο δήμος Βύρωνα θα απαλλαγεί από την υποχρέωση να μαζεύει τους καρπούς των νεραντζιών από τους δρόμους. Ευελπιστεί ότι τους καρπούς των λεμονιών θα μαζεύουν οι πολίτες και έτσι δεν θα χρειάζεται να έχει προσωπικό να καθαρίζει τους δρόμους από τα ενοχλητικά νεράντζια.

Αντί να αναζητηθούν τρόποι για να αυξηθεί το πράσινο στην πόλη, να φυτευτούν νέα δένδρα που να είναι συμβατά με τις ιδιομορφίες της πόλης, τα στενά πεζοδρόμια, το κλίμα κ.λπ. ώστε να πολλαπλασιαστούν, η δημοτική αρχή επέλεξε σιγά, σιγά από το 2016 να τελειώνει με τις νεραντζιές της πόλης. Αφού αδυνατεί να τις συντηρεί και να τις κλαδεύει, να σκουπίζει τα νεράντζια από τους δρόμους αποφάσισε να τελειώνει με τις ενοχλητικές νεραντζιές.

Σε ερώτηση της Πρωτοβουλίας Πολίτων με επικεφαλής την κα Σάρολα αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα ότι "Μετά από καταγγελίες, υποδείξεις και δικές μας διαπιστώσεις χωρίς να είμαστε ειδικοί, σε ένα μεγάλο αριθμό δέντρων δεν φαίνεται να έχει πετύχει ο στόχος της δράσης εμβολιασμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα φαίνεται πως υπάρχει κίνδυνος για την ύπαρξη των δέντρων αφού έχει απομείνει μόνο ο κορμός. Ποια είναι η εικόνα που έχει η Δν/ση Πρασίνου για την δράση σε σχέση με το σημερινό αποτέλεσμα και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να πυκνώσει το φύλλωμα των δέντρων;".

Η υπηρεσία πρασίνου στις 13/4/2022 Αριθ. Πρωτ.:6565 μεταξύ άλλων απαντά: «Ο κυριότερος λόγος που αναφέρεται από τους δημότες που επιθυμούν το κλάδεμα των νερατζιών (περίπου 1000 αιτήματα το έτος) αλλά και τον εμβολιασμό τους, είναι η πτώση των νερατζιών και η αδυναμία των ιδίων αλλά και του δήμου μας για καθαριότητα. Οι νερατζιές πολλούς μήνες το χρόνο έχουν καρπούς, οι οποίοι έκτος από την εποχή της ωρίμανσης, πέφτουν και όταν φυσάει ισχυρός άνεμος, όταν βρέχει κ.λπ.».









Οι κάτοικοι ζητούν να κλαδευτούν οι νεραντζιές και να σκουπίζονται από το δρόμο τα νεράντζια και ο δήμος επέλεξε αφού δεν έχει προσωπικό για κλάδεμα και για καθαριότητα, δένδρα 20-30-50 και πλέον χρόνων να τα κόψει και να εμβολιάσει - μπολιάσει σε λεμονιές. Ο λόγος σύμφωνα με την υπηρεσία πρασίνου, που υιοθέτησε η δημοτική αρχή, είναι ότι δεν μπορεί να μαζεύει τους καρπούς της νεραντζιάς! Ισχυρίζεται ακόμη ότι αρκετοί συμπολίτες μας ζητούσαν να μπολιαστούν οι νεραντζιές σε λεμονιές.

Η δημοτική αρχή, η οποία έχει… επιδείξει ιδιαίτερη «ευαισθησία» στα αιτήματα των πολιτών έτρεξε αμέσως να κάνει πράξη τις επιθυμίες ορισμένων κατοίκων και ανέθεσε από το 2018 πιλοτικά σε ιδιωτική εταιρεία την εργολαβία για το μπόλιασμα των νεραντζιών σε λεμονιές.

Οδός Ευαγγελικής Σχολής: Κοπήκαν νεραντζιές 30 χρόνων για να μπολιαστούν σε λεμονιές

Ποιό ήταν όμως το αποτέλεσμα του πιλοτικού προγράμματος και το μπόλιασμα αυτό συνεχίζεται και σήμερα σε διάφορες γειτονιές της πόλης;

Συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, είναι σύμφωνες όλες οι δημοτικές παρατάξεις και όλες και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι με αυτό που γίνεται;

Να κόβονται δένδρα- νεραντζιές 20-30-50 χρονών από τον κορμό και να μπολιάζονται σε λεμονιές όπου είναι και αμφίβολο σύμφωνα με ειδικούς εάν είναι το ίδιο ανθεκτικές όπως οι νεραντζιές.

Είναι όντως κατάλληλα τα λεμόνια να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες παρ' όλη την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα στην πόλη, καυσαέρια κ.λπ.; Μήπως οι καρποί των εσπεριδοειδών δεν επιλέγονται από τους πολίτες γιατί είναι πολύ πιο πικροί από εκείνους της υπαίθρου, λόγο καυσαερίων; Πόσα χρόνια θα χρειαστεί για να αναπτυχθεί το δένδρο μετά το μπόλιασμα σε λεμονιά και να πυκνώσει το φύλλωμα του;

Μήπως θα έπρεπε να απευθυνθεί ο δήμος στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ώστε υπεύθυνα να ενημερωθούν οι πολίτες για την χρίση των λεμονιών.

Κύριοι της δημοτικής αρχής

ΜΗΝ ΧΑΛΑΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ

Σύμφωνα με την υπηρεσία πρασίνου «τα έτη 2018, 2019 και 2020 εμβολιάσαμε 200 δένδρα το έτος Το 2021 και με σκοπό τη συνέχιση της ικανοποίησης εκφρασμένων αιτημάτων πολιτών του Δήμου μας και στα πλαίσια συντήρησης, εξωραϊσμού και καθαριότητας της πόλης μας, και κατ΄ επέκταση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών εμβολιάσαμε 400 δένδρα. Το ίδιο επαναλάβαμε και φέτος (δηλ. τον εμβολιασμό 400 δένδρων) συνολικά μπολιάστηκαν 1400 νεραντζιες σε λεμονιές».

Η δημοτική αρχή και η υπηρεσία του Δήμου αντί να κόβουν τις νεραντζιές για να τις μπολιάσουν, θα μπορούσαν να φυτεύσουν σε διάφορα σημεία της πόλης και λεμονιές. Όπως και άλλα δέντρα.

Η λογική ότι δεν μπορούμε να μαζεύουμε τους καρπούς των νεραντζιών αναδεικνύει την νοοτροπία και την λογική, "πονάει δόντι, κόβει κεφάλι". Αυτή η λογική οδήγησε να μην έχουμε φύλακες στα σχολεία, να έχει υποβαθμιστεί η δημοτική συγκοινωνία γιατί δεν έχουμε οδηγούς. Να μην υπάρχει οδοκαθαρισμός στις γειτονιές της πόλης γιατί δεν έχουμε καθαριστές. Να μην έχουμε περισσότερους κάδους ανακύκλωσης, να μην πλένονται οι κάδοι απορριμμάτων, να έχει κλείσει η βιβλιοθήκη κ.ο.κ.

Να βλέπουμε ακόμη χρόνο με το χρόνο να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Να είναι υποστελεχομενες όλες οι υπηρεσίες από μόνιμο προσωπικό και η δημοτική αρχή να αδυνατεί να χαράξει μία πολιτική αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Σε αυτό που έχει μία ιδιαίτερη ικανότητα η δημοτική αρχή και πρέπει να της αναγνωριστεί, είναι να αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους δουλίτσες με το ανάλογο οικονομικό κόστος για τους πολίτες, οι οποίοι βάζουν το χέρι στην τσέπη, αφού όλες αυτές οι απευθείας συμβάσεις σε εργολάβους και εταιρείες πληρώνονται από τον προϋπολογισμό του δήμου.

Η πόλη μας υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο από τις ασκούμενες πολιτικές και ιδιαίτερα τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Οι πολίτες οφείλουμε εάν δεν θέλουμε να βιώνουμε αυτή την διαρκή υποβάθμιση της ζωής μας, να αντιδράσουμε δημιουργικά, ώστε να πάνε τα πράγματα αλλιώς. Εάν θέλουμε να ζήσουμε σε μία πόλη που να μπορούμε να ζούμε και να κυκλοφορούμε όλο και καλυτέρα.

Η αδιαφορία των πολιτών είναι σύμμαχος της κάθε εξουσίας και αυτή η συμπεριφορά πρέπει να αλλάξει.

Διαβάστε ακόμη:

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.