Βυρωνας: Ο δήμος συνεχίζει να μπολιάζει νεραντζιές σε λεμονιές(!). Τι λένε οι ειδικοί...

Δήμος Βύρωνα: Πρέπει να μπολιάζονται οι νεραντζιές και να γίνονται λεμονιές(!)

Η πρωτοβουλία ορισμένων δήμων, να μπολιάσουν τις νεραντζιές και να τις μετατρέψουν σε λεμονιές, έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης -όχι μόνο μεταξύ των κατοίκων- αλλά και μεταξύ ειδικών.

Ο Βύρωνας έχει την τύχη να στολίζεται από μερικές χιλιάδες νεραντζιές -πάνω από 6000- που σκορπίζουν το άρωμα τους σε δρόμους και πλατείες βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής μας στο επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον της πόλης.

Η δημοτική αρχή με «ελαφρά την καρδία» έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία από το 2019 την παροχή της υπηρεσίας για τον εμβολιασμό δένδρων νεραντζιάς σε λεμονιάς. Η συγκεκριμένη δράση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην ικανοποίηση εκφρασμένων αιτημάτων πολιτών του δήμου, σε 200 δέντρα νεραντζιάς επί συνόλου 6.500 δέντρων του δήμου (ήτοι ποσοστό 3%).

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 8.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. 24%, ήτοι συνολικού προϋπολογισμού 9.929,00€, ιαβάστε ΕΔΩ).

Ποιό ήταν όμως το αποτέλεσμα του πιλοτικού προγράμματος και σήμερα συνεχίζεται το μπόλιασμα νεραντζιών σε λεμονιές σε διάφορες γειτονιές της πόλης; Το συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο και έδωσε την έγκριση του για να συνεχιστεί το μπόλιασμα των νεραντζιών σε λεμονιές;

Πλέον νεραντζιές -15 και πλέον ετών- κόβονται και μπολιάζονται σε λεμονιές.

Οδός Ευαγγελικής σχολής 

Πρόκειται για μία κίνηση αμφιβόλου αποτελέσματος και δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ζημιογόνος γιατί -όπως αναφέρουν ειδικοί- «...η λεμονιά δεν είναι κατάλληλη για τα πεζοδρόμια της πόλης μας, που συνήθως έχουν περιορισμένο πλάτος. Δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα σε περίπτωση πάγου, να ξεραίνεται. Έχει σκληρά και επικίνδυνα αγκάθια, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για τους πεζούς».

Για το ζήτημα αυτό έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Διεύθυνσης Πάρκων και Κηποτεχνίας του δήμου Κορυδαλλού.

“Σχετικά με τον εμβολιασμό δέντρων επί των πεζοδρομίων και συγκεκριμένα για την αλλαγή του είδους από νεραντζιά σε λεμονιά, οι γεωπόνοι και το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Πάρκων και Κηποτεχνίας του δήμου Κορυδαλλού ενημερώνουν τους δημότες τα εξής:

– Σκοπός των αστικών δεντροστοιχιών είναι να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων, προσφέροντας οξυγόνο, που τόσο έχουμε ανάγκη οι κάτοικοι της Αττικής. Ο εμβολιασμός λεμονιάς πάνω σε νεραντζιά αντενδείκνυται διότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, με αποτέλεσμα το δέντρο να ξεραίνεται. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μαζικών εμβολιασμών, η πόλη μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς πράσινο. Εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια, ο Δήμος μας προχώρησε σε πιλοτικό εμβολιασμό νεραντζιών σε πάρκο, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

– Ο Κορυδαλλός έχει την τύχη να στολίζεται από 13.250 νεραντζιές, που σκορπίζουν το άρωμα τους σε δρόμους και παρτέρια, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής μας στο επιβαρυμένο περιβάλλον της μεγαλούπολης.

– Η νεραντζιά ενδείκνυται για δεντροστοιχίες πόλης. Ζει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή. Το πλούσιο φύλλωμα της απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

-Είναι το πιο ανθεκτικό σε ασθένειες ανθεκτικό εσπεριδοειδές δέντρο. Αντέχει σε δυσμενείς συνθήκες, στην έλλειψη νερού και δεν χρειάζεται λίπασμα. Έχει μαλακά αγκάθια, ενώ η κόμη της είναι σχετικά μορφοποιημένη και δεν παρουσιάζει την άναρχη ανάπτυξη των άλλων εσπεριδοειδών και ειδικά της λεμονιάς.

– Η λεμονιά δεν είναι κατάλληλη για τα πεζοδρόμια της πόλης μας, που συνήθως έχουν περιορισμένο πλάτος. Δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα σε περίπτωση πάγου, να ξεραίνεται. Έχει σκληρά και επικίνδυνα αγκάθια, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για τους πεζούς. Απαιτεί συγκεκριμένες λιπάνσεις και αρκετό νερό για να αποδώσει." 

Με την άποψη αυτή συντάχτηκε και η διεύθυνση πρασίνου και περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων....".

Πηγή: ypaithros.gr

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.