ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Νέες υποσχέσεις από Χατζηδάκη, έρχονται συντάξεις «fast track» και συντάξεις εμπιστοσύνης»

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, εξήγγειλε νέες υποσχέσεις για την έκδοση των συντάξεων και αναφέρθηκε στην άμεση κατάθεση δέσμης νομοθετικών ρυθμίσεων (συντάξεις fast track και «συντάξεις εμπιστοσύνης») με στόχο τη δραστική επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης:
«Το 2021 εκδόθηκαν 224.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για τον ΕΦΚΑ και τα προκάτοχα ταμεία του. Αυτή η βελτίωση όμως δεν αρκεί, γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε πακέτο ρυθμίσεων που όχι μόνο θα επιταχύνουν την έκδοση των συντάξεων, αλλά και θα δείχνουν το σεβασμό του Δημοσίου προς τον βασανισμένο από τον ΕΦΚΑ Έλληνα πολίτη».
Πριν λίγο καιρό διαβεβαίωναν τους συνταξιούχους και όλη την κοινωνία, ότι η λύση στο πρόβλημα της ταλαιπωρίας - τιμωρίας ανθρώπων που εργαστήκαν 25-35-40 χρόνια και κατέβαλαν εισφορές αλλά περιμένουν 2-3-4 χρονιά την έκδοση της σύνταξη τους, είναι η ανάθεση της έκδοσης της σύνταξης σε ιδιώτες πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές. Στόχος και δέσμευση είναι η εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που έχουν κατατεθεί αιτήσεις μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 να εκδοθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Τώρα ο υπουργός εργασίας κ. Χατζηδάκης μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου των Δελφών και διαπιστώνοντας –αν και δεν το ομολογεί- τον εκτροχιασμό του σχεδίου του σχετικά με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, εξαγγέλλει νέα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο βασικότερες ρυθμίσεις που ανέφερε ο υπουργός αφορούν τις «συντάξεις fast track» και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης».

Πρώτον έκδοση νέων συντάξεων fast track. Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδώσει τη σύνταξη σε τρεις μήνες. Αν αυτό δεν γίνει πράξη, τότε η έκδοση θα βασίζεται στα στοιχεία του συστήματος «Άτλας» και σε κάποια πρόσθετα στοιχεία που θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα βγαίνει αμέσως η σύνταξη σε χρόνο-ρεκόρ.

Δεύτερον, η «σύνταξη εμπιστοσύνης», που, όπως σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα αφορά στο στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία θα είναι ακόμη ταχύτερη: Για τους συνταξιούχους δηλαδή που είναι ήδη σε αναμονή, η σύνταξη θα εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά.

Δηλαδή, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, με βάση τη δήλωση-απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ θα βγαίνει η σύνταξη. Γι’ αυτό και η διαδικασία σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους για να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης, αν είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα ελέγχει τα στοιχεία και ο ασφαλισμένος θα πρέπει να κρατά τα παραστατικά, ώστε αν προκύπτουν διάφορες να επιστρέφεται. «Θα ήθελα να καλέσω τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους που ασχολούνται με τις συντάξεις να σταματήσουν να ψειρίζουν τη μαϊμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας τη βούληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να επιταχύνει την έκδοση των συντάξεων όσο περισσότερο γίνεται. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων θα γίνει μετά το Πάσχα, αφού εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι από τον ΕΦΚΑ.

………….

Οι συνταξιούχοι που περιμένουν 2-3-4 χρόνια την έκδοση της σύνταξης κύριας ή/και επικουρικής, που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με το έναντι της σύνταξης τους, είναι τα θύματα των διαχρονικών πολιτικών κυβερνητικών ευθυνών και αυτά που ανακοινώνει κάθε λίγο ο κ. Χατζηδάκης μόνο ως κοροϊδία τα εκλαμβάνουν.

Σήμερα π.χ. οι συνταξιούχοι των δήμων περιμένουν την κύρια σύνταξη από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ για την επικουρική η αναμονή είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ένα σοβαρό αστικό κράτος, με σοβαρούς πολιτικούς και υπουργούς, θα θεωρούσε απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με την καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων και θα είχε δώσει οριστική λύση στο τεράστιο αυτό κοινωνικό θέμα.

Πρώτο μέτρο στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν η πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, η κατάργηση του νόμου για τους ιδιώτες πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους.

Θα έπαιρνε μέτρα για τον εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, την κατάργηση της πολυνομοθεσίας και θα απλοποιούσε τη διαδικασία για την έκδοση των συντάξεων.

Ο εργαζόμενος υποψήφιος συνταξιούχος καταθέτει την αίτηση συνταξιοδότησης ενώ εργάζεται και όταν o e-EΦKA ολοκληρώσει τον έλεγχο για την έκδοση της σύνταξης του, τότε σταματά την εργασία του.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, τα υπηρεσιακά στελέχη έχουν καταθέσει προτάσεις, αλλά πολιτική βούληση από τους κυβερνώντες δεν υπάρχει. Ο σχεδιασμός των κυβερνώντων δεν είναι η ενίσχυση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του ΕΦΚΑ, αλλά η εμπλοκή των ιδιωτών σε αυτόν.

Οι συντάξεις καθυστερούν γιατί εκτός των άλλων τα χρήματα που δεν καταβάλλονται στους συνταξιούχους παραμένουν στα κρατικά ταμεία, κλείνοντας τρύπες στους ελέγχους που γίνονται από τα κλιμάκια των δανειστών.

Και μην ξεχνάμε ότι, όταν μετά από καθυστέρηση χρόνων καταβάλλεται η σύνταξη, τα αναδρομικά χρήματα δίνονται χωρίς το νόμιμο τόκο στον συνταξιούχο.

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.