ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ και στη χώρα μας: Εφαρμόζεται από ιδιωτική εταιρεία

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Εφαρμόζεται πιλοτικά σε διάφορες χώρες.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα βάζει σε εφαρμογή την τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, για τρεις καλοκαιρινούς μήνες.

 Δεν διευκρινίζεται εάν θα μειωθεί ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας. 

Εάν η τετραήμερη εργασία δεν συνδυαστεί και με την μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας τότε θα οδηγηθούμε σε ωράρια εξοντωτικά για τους εργαζομένους.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε με ενδιαφέρον την εφαρμογή αυτή, τους μήνες του καλοκαιρού που ανακοίνωσε η εταιρεία. 


Το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολύ θετικά την προοπτική ενός εργασιακού καθεστώτος, που θα τους επιτρέπει να ισορροπούν καλύτερα μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Το μεγαλύτερο έως τώρα πιλοτικό πρόγραμμα εβδομάδας εργασίας τεσσάρων ημερών που έχει εφαρμοστεί στον κόσμο, χωρίς παράλληλη μείωση αποδοχών των εργαζομένων, εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες στη Βρετανία με μεγάλες προσδοκίες όχι μόνον από τους εργαζομένους αλλά και από τις επιχειρήσεις. Για τους επόμενους έξι μήνες 3.300 εργαζόμενοι στη Βρετανία σε 70 επιχειρήσεις της θα εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, θα παίρνουν τον ίδιο μισθό και θα καλούνται να παράγουν όσα παρήγαν έως τώρα στο πενθήμερο της εργασίας.

Όπως επισημαίνουν τα βρετανικά ΜΜΕ, η πανδημία όχι μόνον άλλαξε για πάντα την απασχόληση αλλά ανάγκασε τον κόσμο να σκεφτεί ξανά και ξανά τα ζητήματα της εργασίας. Ενδεχομένως και υπό την πίεση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να ελέγξουν κατά πόσον η ποιότητα ζωής που προσφέρουν στο προσωπικό τους θα τις βοηθάει εφεξής να υπερισχύσουν στον ανταγωνισμό. Όπως σχολίασε στέλεχος μιας εκ των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πείραμα, «φαίνεται να είναι καλή περίοδος» για να δοκιμαστούν νέες επιχειρηματικές μέθοδοι. Και πρόκειται για επιχειρήσεις που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, από τις βιομηχανίες που παράγουν πατατάκια και άλλα σνακ μέχρι μεγάλες εταιρείες του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αλλά και εταιρείες στον χώρο της εκπαίδευσης, της συμβουλευτικής, της στέγασης, των κατασκευών, του ψηφιακού μάρκετινγκ και της περιποίησης προσώπου και σώματος.

Στην Ισλανδία που εφαρμόστηκε η τετραήμερη εργασία επί τέσσερα χρόνια από το 2015 έως το 2019 και θεωρήθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο, δίνοντας ώθηση σε ανάλογες πρωτοβουλίες αλλού. Όσοι πήραν μέρος στο πρόγραμμα πληρώνονταν κανονικά, εργάζονταν, όμως, λιγότερες ώρες. Στους περισσότερους εργασιακούς χώρους όπου εφαρμόστηκε το πείραμα η παραγωγικότητα, είτε παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, είτε αυξήθηκε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Αρχικά περιελάβανε μερικές εκατοντάδες εργαζομένους στον δημόσιο τομέα και στη συνέχεια το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε πάνω 2.500 εργαζομένους τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα (περίπου το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας συνολικά). Συμμετείχαν, , όλων των ειδών οι εργαζόμενοι, αστυνομικοί, απασχολούμενοι στην περίθαλψη, δάσκαλοι, υπάλληλοι καταστημάτων και δήμων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι εργάστηκαν, 35 ή 36 ώρες εβδομαδιαίως, από τις 40 που εργάζονταν μέχρι την αρχή του προγράμματος. Σύμφωνα με τα πορίσματα των εποπτών, η παραγωγικότητα είτε έμεινε σταθερή είτε αυξήθηκε στις περισσότερες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πείραμα.

Σύμφωνα με το Association for Sustainable Democracy (Alda) της χώρας, το πείραμα είχε ως αποτέλεσμα την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, από μέρους των συνδικάτων, και οι λιγότερες ώρες εργασίας (με τους ίδιους μισθούς) αποτελούν πλέον πραγματικότητα για το 86% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Άλλο ένα όφελος του μικρότερου ωραρίου ήταν και τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και εξάντλησης. «Το ισλανδικό ταξίδι για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα μας λέει ότι όχι μόνο είναι δυνατό να δουλεύεις λιγότερο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και πως αυτή η αλλαγή είναι επίσης δυνατή», δήλωσε σχετικά ο ερευνητής της Alda, Gudmundur Haraldsson.

Αντίστοιχα προγράμματα τετραήμερης εργασίας αναμένεται να δοκιμαστούν, σε ορισμένες περιπτώσεις για δεύτερη φορά, και σε άλλες χώρες όπως στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, όπως και στη Σουηδία, έχουν εφαρμοστεί ανάλογα πειράματα που στην πλειονότητά τους έδειξαν αύξηση παραγωγικότητας έως και κατά 40%.

Ο όμιλος Adecco παρουσιάζει τους κυριάρχους λόγους που η τετραήμερη εργασία δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί καθολικά από επιχειρήσεις και οργανισμούς στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι γεγονός, ότι η ραγδαία ψηφιοποίηση που συντελέστηκε τα 2 χρόνια της πανδημίας, συνέβαλε έτσι, ώστε το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας να εμφανίζεται ως απάντηση στην ανάγκη για περισσότερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Επιπλέον, εξετάζοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η μετάβαση σε μια εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών, εφόσον αυτή συνδεθεί με μείωση των μετακινήσεων, θα μπορούσε να συρρικνώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Γιατί όμως το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί καθολικά από τις εταιρείες και ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που η πλειοψηφία των επιχειρήσεων διστάζει ακόμα να εφαρμόσει πλήρως το καθεστώς τετραήμερης εργασίας;

Υψηλό κόστος μετάβασης

Το κόστος μετάβασης δεν είναι πάντα το ίδιο και διαφέρει ανά κλάδο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κόστος μετάβασης μιας επιχείρησης στο καθεστώς τετραήμερης εργασίας είναι υψηλό. Για παράδειγμα, σε μια χρηματοοικονομική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας, την Perpetual Guardian, προέβησαν σε μια σημαντική επένδυση σε τεχνολογίες απομακρυσμένης εργασίας και αυτοματισμού, όπως τα chat bots. Επίσης, η αμερικανική εταιρεία Wildbit εφαρμόζει επιτυχώς την τετραήμερη εργασία από το 2017. Για να φτάσουν όμως σε αυτή την επιτυχία, επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια σε εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο ανέλαβε να δημιουργήσει τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν την δουλειά των εργαζομένων.

Μειωμένη ή Αυξημένη παραγωγικότητα;

Σχετικά με την Ισλανδία, που πρώτη εφάρμοσε το μοντέλο τετραήμερης εργασίας κυρίως στον δημόσιο τομέα, αναφέρεται ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή και βελτιωμένη στους περισσότερους χώρους εργασίας. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. H εταιρεία Treehouse, η οποία διοργανώνει σεμινάρια εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013 εφαρμόζοντας την τετραήμερη εργασία (32 ώρες την εβδομάδα), το 2016 όμως αναγκάστηκε να επιστρέψει στο καθεστώς πενθήμερης εργασίας (40 ώρες την εβδομάδα) καθώς όπως αναφέρθηκε από την εταιρεία η τετραήμερη εβδομάδα δεν λειτούργησε θετικά, καθώς αλλοίωσε την εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι λιγότερο αποδοτικοί.

Επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων

Το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας μπορεί να λειτουργήσει σε διαφορετικούς εργασιακούς τομείς, απαιτείται όμως από επιχειρήσεις και οργανισμούς μια επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων. Για παράδειγμα, οι συναντήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρονοβόρες και να αποσπούν την προσοχή των εργαζομένων ιδίως όταν έχουν υψηλό φόρτο εργασίας.

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς Cluster Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, δήλωσε σχετικά:

«Τα υβριδικά και ευέλικτα μοντέλα εργασίας έχουν αναδειχθεί πλέον ως αναγκαιότητα για την εξισορρόπηση μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κινούνται σε στρατηγικές που εστιάζουν στην παραγωγικότητα προκειμένου να προσφέρουν την πολυπόθητη ευελιξία στους ανθρώπους τους. Παράλληλα, η σύγχρονη εποχή και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, με αφορμή την πανδημία, αλλά και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και κοινωνικές μεταβολές, απαιτούν από τις επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητες τους. Για να εφαρμοστεί επιτυχώς το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να εξετάσουν ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους και να λάβουν υπόψιν τους και τις προκλήσεις που ενδεχομένως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν από την εφαρμογή του μοντέλου αυτού».

Τετραήμερη εργασία και στη χώρα μας, από την Choose, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της επικοινωνίας. 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις επιλέγουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας και είναι αρνητικές στην τετραήμερη εργασία, την μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών.

Υπάρχει βέβαια και η εξαίρεση. 

 


Εξαίρεση αποτελεί η Choose, ακολουθώντας μία τάση που εφαρμόζεται με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σε αρκετές εταιρείες του εξωτερικού, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου οι εργαζόμενοι της Choose θα δουλεύουν τετραήμερη εργασία σε εβδομαδιαία βάση, με πλήρεις αποδοχές, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Choose, προκειμένου να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι σε μία δύσκολη περίοδο, με την άνοδο του πληθωρισμού και την ακρίβεια να πλήττει το διαθέσιμο τους εισόδημα, "η εταιρεία προσφέρει σε όλους τους εργαζομένους της έκτακτη οικονομική ενίσχυση, μαζί με πρόσθετο επίδομα για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους με ΙΧ ή ΜΜΜ".

Η εταιρεία αρχικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, καθιερώνει την εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών με πλήρεις αποδοχές, προσφέροντας επιπλέον 12 ημέρες άδειας.

Ο Γιάννης Δέτσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Choose, δήλωσε σχετικά: "H Choose είναι οι άνθρωποί της, υπάρχει χάρη στην προσπάθεια, το μεράκι, τη δημιουργικότητά τους. Για αυτό και διαρκής μέριμνά μας είναι να δημιουργούμε ένα φιλικό και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον όπου οι ανάγκες τους αναγνωρίζονται και η προσφορά τους ανταμείβεται"

………

Οι εργοδότες των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι αρνητική και ανέτοιμη να εφαρμόσουν την τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα, καθώς απαιτείται επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων τους αλλά και αυξημένα αντανακλαστικά ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα τις νέες προκλήσεις που θα προκύψουν. Υπάρχει βέβαια και η εξαίρεση. 

Οι ελληνικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, επιλέγουν την στρατηγική της ευέλικτης – ελαστικής εργασίας, τα εξοντωτικά ωράρια, τους χαμηλούς μισθούς ..έως και την μαύρη εργασία επιδιώκοντας το μέγιστο βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων που απασχολούν προκειμένου να έχουν όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία. Ακόμα και αυτές που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες προσαρμόζονται σε νέα μοντέλα οργάνωσης της παραγωγής και των υπηρεσιών δεν είναι διατεθειμένες να βελτιώσουν τους όρους εργασίας για το προσωπικό τους ακόμα και αν διασφαλίζουν την παραγωγικότητα τους.

Η κουλτούρα του ελληνικού καπιταλισμού κινείται στη πρακτική «Άρπαξε να φας και κλέψε να χεις»Υπάρχει βέβαια και η εξαίρεση.

Ενώ η εποχή μας, η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να διασφαλίσει λιγότερη εργασία, εργασία για όλους, με αξιοπρεπή μισθό, οι καπιταλιστές εργοδότες που κατέχουν τα μέσα παραγωγής, τις επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν το θέλουν, αλλά κάνουν και τα πάντα να διατηρήσουν την ιδιοκτησία και την κερδοφορία των επιχειρήσεων τους.

Οι κυβερνήσεις ασκούν πολιτικές, νομοθετούν διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Η μείωση του χρόνου εργασίας, η τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών, χρειάζεται να την ενστερνιστούν ως ανάγκη και δυνατότητα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και να την διεκδικήσουν. Αυτοί μόνο μπορούν με τον συλλογικό τους αγώνα να βάλουν την σφραγίδα τους σε τέτοιου είδους εξελίξεις. Όπως έγινε και με την κατάκτηση του 8ωρου, πριν 136 χρόνια.

Ιδιαίτερα η νέα βάρδια των εργαζομένων μπορεί να αντιληφθεί ακόμα καλύτερα αυτή την δυνατότητα. Για να την διεκδίκηση και να την κατακτήσει απαιτείται συλλογική οργάνωση και μαζικός δυναμικός αγώνας με σχέδιο και αντοχή στους χώρους εργασίας, στον κλάδο, στο σύνολο των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η τετραήμερη εργασία χρειάζεται να συνδυαστεί και με την μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, αν όχι, τότε θα οδηγηθούμε σε ωράρια εξοντωτικά για τους εργαζομένους. 

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

Δείτε ΕΔΩ βίντεο με θέμα:

Η μείωση του χρόνου εργασίας αναγκαία, δίκαιη, επίκαιρη

Ρωγμή στην Ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.