ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Θρίλερ στη Γαλλία: Ο Μελανσόν κερδίζει οριακά τον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών

 Η αριστερή συμμαχία υπό τον Μελανσόν με 20.000 ψήφους διαφορά, φαίνεται να παίρνει μικρό προβάδισμα , έναντι της δεξιάς παράταξης του Μακρόν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. (Τα οριστικά αποτελέσματα δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστά).  

48,7 εκατομμύρια των Γάλλων ψηφοφόρων μπορούσαν να προσέλθουν να ψηφίσουν σε 70.000 εκλογικά τμήματα της χώρας για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές  της νέας Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για 5 έτη. Το σύνολο των υποψηφίων είναι 6.293, μοιρασμένοι σχεδόν σε άνδρες (5,8%) και γυναίκες.

 Η Γαλλία σήμερα έχει 566 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες προστίθενται 11 επιπλέον που αντιπροσωπεύουν τα περίπου 2,5 εκατομμύρια των Γάλλων που ζουν στο εξωτερικό. Από τα  2,5 εκατ. Γάλλων που ζουν στο εξωτερικό, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει ως εγγεγραμμένους 1.614.369. Οι Γάλλοι που ζουν στην Ελλάδα ανήκουν στην 8η εκλογική περιφέρεια μαζί με την Κύπρο, (+Ισραήλ, Ιταλία, Μάλτα, Τουρκία, παλαιστινιακά εδάφη). Στην περιφέρεια αυτή οι Γάλλοι εκλογείς υπολογίζονται στις 138.00.

Συνολικά έχει 577 εκλογικές περιφέρειες, από τις οποίες αναμένεται να εκλεγούν οι 577 βουλευτές.

Το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό δύο γύρων.

Η εκλογή γίνεται κατά εκλογική περιφέρεια και μετρώνται όχι μόνο οι ψήφοι αλλά και το ποσοστό των εγγεγραμμένων στις λίστες που κέρδισε ένας υποψήφιος. Για να εκλεγεί ένας βουλευτής από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων στην εκλογική του περιφέρεια, αλλά και το 25% των εγγεγραμμένων στις λίστες. Ο αριθμός των εδρών εξαρτάται από τα αποτελέσματα σε κάθε εκλογική περιφέρεια, για αυτό και είναι δύσκολο να προβλεφθούν από τον α’ γύρο. Το σύστημα θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο και ελάχιστοι υπήρξαν οι εκλεγμένοι βουλευτές από τον πρώτο γύρο.

Η αποχή έφτασε  στο 52,8%

Μειωμένη ήταν σε σχέση με το 2017 και αρκετά μειωμένη σε σχέση με το 2012 είναι η συμμετοχή των Γάλλων στον πρώτο γύρο των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. 

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο-Ενημέρωση :08:15 

                                                                                            Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου