Εκκρεμείς κύριες συντάξεις: Σε αναμονή για δύο και τρία χρόνια χιλιάδες συνταξιούχοι
Τι ισχύει με την λεγομένη fast track διαδικασία
Γιατί υπάρχουν λάθη, γιατί δεν απονέμεται ολόκληρη η σύνταξη
Ο καλύτερος μήνας των τελευταίων ετών ως προς την έκδοση των συντάξεων σύμφωνα πάντα με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ αποδεικνύεται ο Μάιος, καθώς οι απονομές ξεπέρασαν τις 30.000, αφήνοντας σε εκκρεμότητα ακόμη 67.000 κύριες αιτήσεις.
«Μηδενίσαμε τις εκκρεμείς συντάξεις για τα έτη 2016, 2017, 2018. Και μέσα στις επόμενες ημέρες κλείνουμε και το 2019. Χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και, ιδίως, τις πρόσφατα ψηφίσθηκες διατάξεις για «συντάξεις fast tack» και «συντάξεις εμπιστοσύνης» εκτιμούμε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020 και του 2021 θα εκκαθαριστούν εντός του καλοκαιριού», διαμηνύουν πολιτικά στελέχη του ΕΦΚΑ.
Τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον Απρίλιο κατέγραψαν το ΝΑΤ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ, ενώ με πιο αργούς ρυθμούς κινήθηκαν το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, το ΓΛΚ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς τους -εάν δεν μείνουν για άλλη μία φορά στα χαρτιά- μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν μηδενιστεί οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις. Εξ άλλου αυτή είναι και η απαίτηση της Κομισιόν, (διαβάστε ΕΔΩ).
Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να εκκαθαριστούν 2.400 «δύσκολες» περιπτώσεις που εκκρεμούν από το 2019, ενώ λίγο πάνω από 14.000 είναι και οι εκκρεμότητες του 2020. Για το 2021, υπάρχουν σε αναμονή περί τις 43.000 αιτήσεις, δεδομένης της «φυγής» προς τη σύνταξη που παρατηρήθηκε πέρυσι εξαιτίας των αλλαγών στα όρια ηλικίας. Τέλος απομένει η εκκαθάριση 7.200 ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για τη λήψη κύριας σύνταξης, που υποβλήθηκαν εντός του 2022, που θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.
Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Υπάρχουν εργαζόμενοι στους ΟΤΑ για παράδειγμα που η αίτηση για σύνταξη έχει κατατεθεί τον Αύγουστο του 2020 και δεν έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Εργαζόμενη στην Περιφέρεια Αττικής με αίτηση κατάθεσης το Νοέμβριο του 2019 αναμένει ακόμα την έκδοση της κύριας σύνταξης και την ταλαιπωρούν «πέρα δώθε» μεταξύ του πρώην ταμείου Νομικών, του ΕΦΚΑ και Γ.Λ.Κ, πάρα το γεγονός ότι έχει κάνει επίσημη καταμέτρηση του χρόνου ασφάλισης στο ταμείο Νομικών. Εργαζόμενος ασφαλισμένος στο Τομέα Υγειονομικών είναι σε αναμονή πάνω 36 μήνες. Ασφαλώς τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα παραδείγματα.
Πρόσφατα ο σύλλογος συνταξιούχων εκπαιδευτικών με επιστολή του στο διοικητή του ΕΦΚΑ διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων αλλά και γιατί καταγγελίες εκπαιδευτικών αναφέρουν ότι δεν τηρείται η σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, (διαβάστε και ΕΔΩ).
Οι συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει προγενέστερα αίτηση συνταξιοδότησης και περιμένουν δύο και πλέον χρόνια αναρωτιούνται γιατί δεν αρχίζει η έκδοση με την fast track διαδικασία, από τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Πόσο άραγε θα πρέπει ακόμη να περιμένουν τη σύνταξη τους, όταν έχουν καταβάλει τις εισφορές τους για 30 - 40 χρόνια ως εργαζόμενοι.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί οι συνταξιούχοι που θεωρούν ότι γίνονται διάφορες παρεμβάσεις από το πολιτικό κατεστημένο και ορισμένοι εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, παρακάμπτοντας την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης -και δεν αναφέρονται σε αυτούς που συνταξιοδοτούνται με την διαδικασία επίσπευσης για λόγους υγείας. Αναρωτιούνται αν αυτή είναι άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ποιοτικού επιπέδου εξυπηρέτησης, που αποδεικνύει το σεβασμό του αστικού κράτους δικαίου προς τον πολίτη, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι κρατούντες και η σημερινή κυβέρνηση των «αρίστων».
Fast track διαδικασία έκδοσης, με λάθη και μέρος του ποσού της οριστικής σύνταξης
Με τη λεγομένη fast track διαδικασία άρχισαν να εκδίδονται οι πρώτες συντάξεις και σε αρκετές διαπιστώνονται λάθη. Φαίνεται ότι με την διαδικασία αυτή, οι συνταξιούχοι που έχουν ένα ταμείο ασφάλισης πιθανά να μην έχουν λάθη στον υπολογισμό της σύνταξης. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης και ιδιαίτερα όταν δεν έχει γίνει επίσημη καταμέτρηση του ασφαλιστικού χρόνου από όλα τα ταμεία; Μήπως η σύνταξη με το λογισμικό σύστημα του ΕΦΚΑ υπολογιστεί μόνο με το χρόνο ασφάλισης στο τελευταίο ταμείο και ίσως και για το χρόνο που έχει γίνει καταμέτρηση επίσημη, από προγενέστερο ταμείο; Άρα αν ο ασφαλισμένος έχει δυο και τρία ταμεία ασφάλισης, το λογισμικό θα υπολογίσει μόνο το χρόνο ασφάλισης στο τελευταίο ταμείο και αν έχει προσκομίσει επίσημη καταμέτρηση χρόνου ασφάλισης θα προσμετρηθεί και αυτή και θα βγάλει ένα ποσό σύνταξης για το μέρος του χρόνου ασφάλισης που έχει υπολογιστεί και προσμετρηθεί και όχι την οριστική σύνταξη με το συνολικό χρόνο ασφάλισης.
Και αυτό διότι τόσο οι fast track συντάξεις, όσο και οι συντάξεις εμπιστοσύνης απονέμονται χωρίς προηγούμενο έλεγχο από τις αρμόδιες διευθύνσεις του ΕΦΚΑ, καθώς βασίζονται στο ασφαλιστικό ιστορικό του εκάστοτε ασφαλισμένου και στις δηλώσεις του που θα τεκμαίρονται κατ’ αρχάς ως αληθινές.
Άρα πρόκειται για fast track αποφάσεις συνταξιοδότησης που σε πολλές περιπτώσεις θα δίνουν ουσιαστικά ένα ποσό έναντι της οριστικής σύνταξης και σε πολλές περιπτώσεις μία πενιχρή σύνταξη πείνας μέχρι να γίνει η οριστική εκκαθάριση.
Οι έλεγχοι θα είναι μεταγενέστεροι των απονομών με αποτέλεσμα οι διασταυρώσεις σε βάθος πενταετίας να αποκαλύψουν πως τα ποσά που δικαιούνται τελικά οι συνταξιούχοι δεν ήταν εκείνα που τους απονεμήθηκαν.
Όσοι λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που δικαιούνται θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα ποσά μέσω παρακράτησης ποσού από την σύνταξή τους για διάστημα ίσο με το υπερβάλλον ποσό. Όσοι δεν τη δικαιούνται θα αντιμετωπίσουν τη διακοπή της σύνταξής τους και θα επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν.
Παράδειγμα, σε εργαζόμενο με αίτηση κατάθεσης τον Μάρτιο του 2022, του στάλθηκε η απόφαση έκδοσης της σύνταξης του και τώρα θα αναμένει μία πενταετία ώστε να γίνει ο έλεγχος για να διαπιστώσει εάν υπάρχει η όχι λάθος.
Πηγές του υπουργείου εργασίας τονίζουν ότι «με τη νέα διαδικασία fast track, ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ έχει 3 μήνες περιθώριο να εκδώσει τη σύνταξη και αν δεν το πράξει, τότε ενεργοποιείται η διαδικασία της αυτόματης έκδοσης, λαμβάνοντας υπόψιν τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει ο ΕΦΚΑ στα συστήματα του και τα στοιχεία που προσκόμισε ο ασφαλισμένος».
……….
Αυτή την διαδικασία ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την ονομάζουν άμεση έκδοση της σύνταξης «βαφτίζοντας το ψάρι κρέας»
Μένει να δούμε μέχρι πότε θα κοροϊδεύουν τους απόμαχους της εργασίας και της οικογένειες τους;
Οι συνταξιούχοι χρειάζεται να εντείνουν τον αγώνα τους για άμεση και πλήρη έκδοση των συντάξεων. Για ουσιαστικές αυξήσεις ΤΩΡΑ στις συντάξεις, για να έχουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Διαβάστε ακόμη:
Ρωγμή στην Ενημέρωση
Δεν υπάρχουν σχόλια