Οι Αϊτινοί διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής των καυσίμων

 

Οι κύριες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Carrefour και στο Gonaïves, νότια και βορειοδυτικά του Πορτ-ο-Πρενς, αντίστοιχαΦωτο: ΕΦΕ


Οι διαδηλωτές απέρριψαν την αύξηση κατά 228% στην τιμή της βενζίνης, του ντίζελ και της κηροζίνης.

Χιλιάδες Αϊτινοί βγήκαν στους δρόμους αυτή τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για τον πληθωρισμό, το υψηλό κόστος των καυσίμων, καθώς και για να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ariel Henry, λόγω της κυβερνητικής αδράνειας απέναντι στη σοβαρή κρίση που διέρχεται η χώρα.

Οι κύριες διαδηλώσεις συγκεντρώθηκαν στο Carrefour, νότια της πρωτεύουσας της Αϊτής, ενώ διαδηλώσεις αναφέρθηκαν επίσης στο Gonaïves, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Port-au-Prence.

Υπό αυτή την έννοια, οι Αϊτινοί απέρριψαν την κατά 228% αύξηση της τιμής της βενζίνης, του ντίζελ και της κηροζίνης εν μέσω ενός πλαισίου που μετριάζεται από την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια, η οποία επηρεάζει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους.

Αποτέλεσμα ήταν να καταγραφούν μπλόκα σε αρκετούς δήμους της πρωτεύουσας, η οποία παραμένει πρακτικά παράλυτη σε διάφορα σημεία λόγω της στάσης των μέσων μαζικής μεταφοράς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Ομοίως, οι σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογονανθράκων παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα σπανιότητας, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Αϊτής υποστήριξε την απόφαση για αύξηση των τιμών με την εγγύηση του εφοδιασμού.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κατηγορεί τον πόλεμο των συμμοριών ως την κύρια αιτία των διαδηλώσεων, ενώ οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι εκτός από τη βία, οι αξιώσεις απελευθερώνονται από τη σοβαρή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αϊτής Jean Victor Généus δήλωσε κατά την 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ότι η κρίση στη χώρα «έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις».

 ΠΗΓΗ:  telesurtv.net                                                                                      

                                                                             Ρωγμή στην ενημέρωση

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.