ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 12 Οκτώβρη 1944, 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας!

Στις 12 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα λυτρώθηκε από τον ναζιστικό εφιάλτη.


Τον Οκτώβρη του 1944 η Ελλάδα απελευθερώνεται από τα γερμανικά στρατεύματα. Η οργανωμένη αντίσταση με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του ηρωικού ΕΛΑΣ πέταξε έξω από τα σύνορα τους κατακτητές, απελευθερώνοντας τη μία μετά την άλλη τις πόλεις και τα χωριά όλης της χώρας.

Όπως έγραψαν οι εφημερίδες εκείνης της εποχής στις 12 Οκτώβρη 1944, τη μέρα της απελευθέρωσης, στο Βύρωνα κύματα-κύματα ο κόσμος από όλους τους δρόμους της πόλης κατέβαινε στο κέντρο της Αθήνας.

Είχαν προηγηθεί 3,5 εφιαλτικά χρόνια βάρβαρης Κατοχής. 

Όταν στις 27 Απρίλιου 1941 οι ναζί μπήκαν στη Αθήνα, στο Βύρωνα εγκαταστάθηκε και υπηρεσία της Γκεστάπο στην οδό Κωνσταντινουπόλεως.

Ο λαός του Βύρωνα μέσα από τις οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και άλλες μικρότερες που δημιούργησε αντιστάθηκε από την πρώτη στιγμή στους κατακτητές.


Στις 7 Αυγούστου του 1944 οι Γερμανοί με την βοήθεια ταγματασφαλιτών έκαναν μπλόκο και στην μάντρα του Μορκεντάου -Παιδικού Σταθμούεκτέλεσαν 12 παλικάρια, μεταξύ αυτών και έναν Ιταλό. Ήταν η τελευταία εμφάνιση των ναζί στο Βύρωνα.

Οι αγωνιστές που εκτελέστηκαν είναι: 

Αρχικά η μαρμάρινη πινακίδα, που τοποθετήθηκε στο χώρο της εκτελεστής έγραφε: "ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΟΥΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΡΩΝΑ ΣΤΙΣ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944". Σήμερα γράφει: "ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ" (από το βιβλίο του Απ. Κοκόλια).

Αλλά η μεγαλειώδης αντίσταση του λαού μας, με πρωτοπόρο το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και την πολύτιμη συμβολή όλων των αντιστασιακών οργανώσεων κατάφεραν την απελευθέρωση τους από τους ΝΑΖΙ. Δεν είναι τυχαίοι οι στίχοι και τα συνθήματα που γράφθηκαν για το ΕΑΜ.

«Το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα 

Θα μας σώσει και απ’ τη σκλαβιά

Κι έχει πρόγραμμα λαοκρατία

Ζήτω ζήτω ζήτω το ΕΑΜ»

Λαέ θυμήσου! Το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με όπλα το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ

Υπήρξαν όμως και Έλληνες ταγματασφαλίτες, δωσίλογοι και φιλοναζιστές που έδρασαν την περίοδο της κατοχής

Το επίσημο τμήμα των Ταγμάτων Ασφαλείας, ήταν τα «Τάγματα Ευζώνων» που ιδρύθηκαν τον Ιούνιο του 1943 επί κυβερνήσεως του πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη και με την έγκριση των Γερμανών κατακτητών. Ήταν τα κρατικά ένοπλα σώματα και αποτελούσαν μόνο ένα μέρος των συνολικών ένοπλων σωμάτων που συνεργάστηκαν με τον στρατό κατοχής και που ο λαός μας τούς έδωσε συνολικά την ονομασία «Τάγματα Ασφαλείας».

Σύνταγμα 12/3/1944. Το ευζωνικό σύνταγμα Αθηνών τιμά τη γερμανική «Ημέρα των ηρώων» - Φωτο/ efsyn.gr

Η ιδεολογία των Ταγμάτων Ασφαλείας ήταν φασιστική – ναζιστική και σε κάθε περίπτωση αντικομμουνιστική. Σίγουρα μερικούς από τους ταγματασφαλίτες δεν τους απασχολούσε καμιά ιδεολογία αλλά ενδιαφερόντουσαν μόνο για το πλιάτσικο και τον σίγουρο μισθό.

Φωτο αρχείου: Τάγμα ασφαλιτών 

Το μεταπολεμικό, εμφυλιακό καθεστώς της δεξιάς αγκάλιασε τους ταγματασφαλίτες και τους προδότες, τους εξόπλισε και τους έστρεψε εναντίον εκείνων που πολέμησαν τον κατακτητή. Τους επιβράβευσε με κρατικά αξιώματα και άλλα προνόμια. 

Χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια για να υπάρξει στοιχειώδης δημοκρατία στον τόπο μας.

Κυρίαρχο αίτημα υπήρξε η παραδειγματική τιμωρία των εγχώριων συνεργατών των ναζί, ένα αίτημα που έμελλε να μείνει ανικανοποίητο. 

Και όχι μόνο αυτό...

Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά τη λήξη της κατοχής, η ιστορικής σημασίας συμβολή της Ελλάδας, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιφασιστική νίκη των Λαών, δεν έχει ακόμη εμπράκτως αναγνωρισθεί καθώς η Γερμανία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα για τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στη χώρα μας: τις μαζικές εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα, το λιμό της κατοχής, την εξαφάνιση της εβραϊκής κοινότητας, τη λεηλασία του πλούτου και των αρχαιολογικών θησαυρών, την καταστροφή των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, την καταναγκαστική εργασία.

«Η Αντίσταση και η θυσία της Ελλάδας συντέλεσε καθοριστικά στην απελευθέρωση της Ευρώπης αλλά και της ίδιας της Γερμανίας από το χιτλερικό εφιάλτη, κάτι που η δημοκρατική Γερμανία οφείλει να μη λησμονεί», έλεγε ο Μανώλης Γλέζος

Η ελληνική βουλή της 17ης Απριλίου 2019, ξεπερνώντας τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, πήρε την ιστορική απόφαση να διεκδικήσει την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την απόφαση αυτή της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 απαιτώντας με όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και νομικά μέσα, ακόμα και με μονομερείς ενέργειες, την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα.

78 χρόνια μετά την απελευθέρωση ο αγώνας συνεχίζεται και σήμερα ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, για την εργατική κοινωνική απελευθέρωση! 

Για μια κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους!

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.