Πούτιν: Η Δύση παίζει "επικίνδυνο, αιματηρό και βρόμικο παιχνίδι" στην Ουκρανία

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Πέμπτη τη Δύση ότι παίζει "επικίνδυνο, αιματηρό και βρόμικο” παιχνίδι με επίκεντρο την Ουκρανία, με απώτερο στόχο να διασφαλίσει την παγκόσμια κυριαρχία της και να ελέγξει τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. 

"Γινόμαστε μάρτυρες του πολέμου στην Ουκρανία, της προσπάθειας αποσταθεροποίησης στην Ταϊβάν”, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος στο πλαίσιο ομιλίας του στη δεξαμενή σκέψης Valdai Discussion Club, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία παγκόσμια γεγονότα έχουν εξελιχθεί σε συστημική κρίση, που εκτείνεται ακόμη και στην σφαίρα της οικονομίας, για να καταλήξει ότι το νεο-φιλελεύθερο μοντέλο που πρεσβεύουν οι ΗΠΑ διέρχεται κρίση.

Ο Πούτιν κατηγόρησε ακόμη τη Δύση ότι έχει τυφλωθεί από την αποικιοκρατική της διάθεση και στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να περιορίσει την ανάπτυξη των άλλων κρατών, προσθέτοντας ότι παραμερίζει οποιονδήποτε κανόνα όταν βρίσκει αντίσταση από την Ασία.  

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι η ατζέντα για το κλίμα έχει μπει στο περιθώριο, ωστόσο το πρόβλημα επιμένει. 

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Δύση "χάνει το πάνω χέρι και εξελίσσεται σε μειονότητα”, ωστόσο βλέπει τους άλλους ανθρώπους ως άτομα "δεύτερης διαλογής”, για να τονίσει στη συνέχεια ότι "κανείς δεν θα υποδείξει στους λαούς μας πώς πρέπει να χτίσουμε την κοινωνία μας”.

"Οι δυτικές ελίτ δεν έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν στους άλλους να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο”, σημείωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι η Δύση χάνει πλέον την εμπιστοσύνη των άλλων. 

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης, ούτε προκαλεί τη Δύση, απλώς επιδιώκει να διασφαλίσει το δικαίωμά της στην ανάπτυξη και δεν θα ανεχθεί ποτέ από τη Δύση να της υποδείξει τι θα κάνει. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όσο περισσότερο χρόνο χρειαστεί η Δύση για να το συνειδητοποιήσει αυτό, τόσο υψηλότερο θα είναι και το τίμημα.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι η Δύση απέρριψε τις προσπάθειες της Ρωσίας να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, διότι ήθελε να αποδυναμώσει τη Ρωσία. 

"Η Μόσχα ήθελε φιλικές σχέσεις με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα ανεχθεί τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας να την κρατήσουν υπό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι η Ρωσία δεν επιζητεί να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο, όπως οι αλαζονικοί δυτικοί ηγέτες που είναι έτοιμοι να επιβάλλουν τις αξίες τους στον υπόλοιπο κόσμο και επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους δεν θέλουν να βρίσκονται υπό τον ζυγό τους. 

Μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης, ο Πούτιν επεσήμανε ότι ο κόσμος βιώνει την πιο επικίνδυνη δεκαετία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ξεκάθαροι κίνδυνοι για το μέλλον της ανθρωπότητας, κατηγορώντας τη Δύση ότι έχει εξαπολύσει στον πλανήτη μια σειρά προβλημάτων, από πολέμους και συγκρούσεις, ως ελλείψεις τροφίμων και ανθρωπιστικές κρίσεις. 

Κατηγόρησε ακόμη τις ΗΠΑ ότι απαξίωσαν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χρησιμοποιώντας το δολάριο ως όπλο, προσθέτοντας ότι οι κινήσεις των άλλων χωρών ώστε να μειωθεί η εξάρτηση του διεθνούς εμπορίου από το δολάριο θα επιταχυνθούν.

Η εποχή κυριαρχίας της Δύσης τελείωσε 

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι εξελίξεις από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης σηματοδοτούν τεκτονικές αλλαγές στην υφιστάμενη παγκόσμια τάξη, προσθέτοντας ότι η κυριαρχία της Δύσης τελείωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι εφεξής ο λόγος της Ασίας στα παγκόσμια πράγματα θα είναι πιο ισχυρός, τονίζοντας μάλιστα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να αντανακλά περισσότερες περιοχές του κόσμου.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι συνεχώς έχει στο μυαλό του τις απώλειες των Ρώσων στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, αλλά τόνισε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Εξήγησε ότι το κόστος του πολέμου -ακόμη και στη ρωσική οικονομία- ήταν αναπόφευκτο, αλλά η Ρωσία ενίσχυσε την κρατική της υπόσταση.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ρωσία είναι η μόνη που μπορεί να παίξει ρόλο εγγυητή για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό να καταλαμβάνει εδάφη της χώρας.

Εξήγησε ότι η προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών ήταν απαραίτητη, διαφορετικά η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς "δεν θα είχε επιβιώσει" αν δεν επενέβαινε η Ρωσία. 

Απέδωσε δε την σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία που οδήγησε μάλιστα, όπως είπε, και στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, όταν οι διαδηλωτές ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο της χώρας.

Η Δύση έχει επιδοθεί σε "πυρηνικό εκβιασμό"

Αναφερόμενος στα πυρηνικά, τόνισε ότι ο κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων θα είναι πάντα υπαρκτός όσο αυτά υπάρχουν, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει μιλήσει ποτέ για χρήση πυρηνικών όπλων.

Τόνισε, επίσης, ότι το Κίεβο έχει την τεχνολογία για να δημιουργήσει και να πυροδοτήσει πιθανώς μια "βρόμικη βόμβα" στην Ουκρανία.

Επιτιθέμενος ξανά στη Δύση, τόνισε ότι οι δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, έχουν επιδοθεί σε "πυρηνικό εκβιασμό" κατά της Ρωσίας, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Η οικονομία προσαρμόστηκε στη νέα πραγματικότητα

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων για να αντιμετωπίσει τις οικονομικών συνέπειες των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση και το αυξημένο κόστος της επιχείρησης στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε, οι απόπειρες της Δύσης να οδηγήσουν σε "κατάρρευση” τη ρωσική οικονομία απέτυχαν, καθώς αυτή προσαρμόστηκε στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Εξέφρασε την πεποίθηση μάλιστα ότι τα "χειρότερα” για τη ρωσική οικονομία, λόγω των αναταράξεων που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις, έχουν περάσει. 

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι ήταν "δώρο" για τους εγχώριους επενδυτές και τις επιχειρήσεις το γεγονός ότι πλήθος δυτικών εταιρειών εγκατέλειψαν τη Ρωσία.

"Στενός μου φίλος ο Σι Τζινπίνγκ”

Αναφερόμενος στη σχέση της Ρωσία με την Κίνα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι βρίσκονται σε "άνευ προηγουμένου επίπεδο”, ενώ αποκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ "στενό φίλο”.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα και το Πεκίνο υπέγραψαν μια συνεργασία "χωρίς όρια” λίγες μέρες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την "ειδική στρατιωτική της επιχείρηση" στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, και η Ρωσία προσπάθησε να σφυρηλατήσει στενότερους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα ενόψει των δυτικών κυρώσεων.

ΠΗΓΗ: capital.gr

                                                             Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.