"Καλάθι του νοικοκυριού": Η μεγάλη κοροϊδία

Καλάθι κοροϊδίας, καλάθι εμπαιγμού, μπορεί να χαρακτηριστεί το νέο ημίμετρο της κυβέρνησης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ονομαστεί «καλάθι του νοικοκυριού» που αντιμετωπίζει την ακρίβεια.

Πρόκειται για μια ψευτο – παρέμβαση του υπουργείου ανάπτυξης, δήθεν υπέρ των πολιτών, που σε τελική ανάλυση αποδεικνύεται α...καπαμά, όπως ευστοχία το χαρακτήρισε πολίτης βγαίνοντας από super markets.

Τρίτη βδομάδα εφαρμογής του πολυδιαφημισμένου «καλάθι του νοικοκυριού» και οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται πλέον την μεγάλη κοροϊδία.

Οι καταναλωτές ψάχνουν και ξαναψάχνουν στους διαδρόμους με τα ράφια των super markets για να βρουν το ταμπελάκι που να αναγράφει στο προϊόν «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι οι τιμές συνεχίζουν να είναι απλησίαστες και να ροκανίζουν τον πενιχρό μισθό και την σύνταξη. 

Η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων συρρικνώνεται με τους οικονομικά ασθενέστερους να αισθάνονται οτι το πορτοφόλι αδειάζει χωρίς να βγαίνει ο μήνας, βλέπουν διαρκώς οι τιμές στα ράφια των προϊόντων να αυξάνουν από βδομάδα σε βδομάδα. Βέβαια δεν λείπουν και οι «πονηριές» ορισμένων επιχειρήσεων αφού σε ορισμένα προϊόντα έχουν μειώσει την ποσότητα, αλλά η τιμή είναι ποιο ακριβή.

Τιμές Ευρώπης, με μισθούς Ελλάδας τα βασικά προϊόντα διατροφής

Η Ελλάδα βρίσκεται αναμεσά στις ακριβότερες χώρες της Ε.Ε σε επίπεδο τιμών.

Μια σύγκριση το αποδεικνύει.

Δείτε τον πίνακα που δημοσίευσε η εφημερίδα tanea.gr στις 13 /11 για την σχέση μισθών -τιμών σε χώρες της Ε.Ε.

Στο ίδιο καλάθι 19 προϊόντων της Numbeo (σε μέσες τιμές), ανάμεσά τους γάλα, τυριά, κρέας, φρούτα, ψωμί κ.λπ., ο Έλληνας καλείται να πληρώσει 54,3€ με κατώτατο μισθό τα 755€ τον μήνα, όταν ο Γερμανός πληρώνει 59,59€ (με κατώτατο μισθό τα 1.621€), ενώ ο Ισπανός με κατώτατο μισθό 1.126€ για το ίδιο καλάθι πληρώνει 50,87€ και ο Πορτογάλος με 823€ κατώτατο μισθό πληρώνει 43,26€.

Αν μάλιστα κανείς παρατηρήσει μεμονωμένα τα προϊόντα θα δει και σημαντικές διαφορές. Ενδεικτικά, ενώ η μέση τιμή για ένα λίτρο γάλα είναι στην Ελλάδα στα 1,33 ευρώ, στη Γερμανία είναι στα 0,98 ευρώ, στην Ισπανία στα 0,83 ευρώ, ενώ στη Γαλλία στο 1,03 ευρώ και στην Ολλανδία στο 1,01 ευρώ. Ανάλογη εικόνα και στο ρύζι όπου η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι στο 1,85, στη Γερμανία στο 1,99, στην Ισπανία στο 1,17 και στην Πορτογαλία στο 1,03 ευρώ το κιλό.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει τη δυσκολία των ελληνικών νοικοκυριών να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους. Ενώ έχουν λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι άλλοι Ευρωπαίοι, αγοράζουν σε ακριβότερες τιμές τα προϊόντα.

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.