Συντάξεις: Αύξηση 7.75%. Κάτω από τον πληθωρισμό


Πώς υπολογίζονται οι αυξήσεις που έρχονται μετά 12 χρόνια




20 Δεκεμβρίου το προσωρινό βοήθημα των 250 ευρώ, στους χαμηλοσυνταξιούχους





Η αύξηση στην σύνταξη 7,75% είναι κάτω από τον πληθωρισμό,  δεν μπορεί να καλύψει το κόστος ζωής, με την πολυποίκιλή καθημερινή ακρίβεια. Ενώ    δεν θα δοθεί σε όσες και όσους έχουν προσωπική διαφορά. 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ , είναι υποχρεωμένη να προχώρηση από 1-1-2023 στην  αύξηση όλων των κύριων συντάξεων σύμφωνα με το  νόμο 

Premium Services4387/2016 Άρθρο 14, παρ.4 «Αναπροσαρμογή συντάξεων προστασία καταβαλλόμενων συντάξεων».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ

Γίνετε συνδρομητές τώρα!

Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.

ΓΊΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ

Email Services

Καθημερινή πρωινή ενημέρωση στο inbox σας!

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με το Νόμο 4387/2016 Άρθρο 14

Παρ. 4. α. «Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

β. Οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου με τις οποίες προβλέπεται αναπροσαρμογή ή αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται από αυτό, κατά τρόπο διαφορετικό από τον οριζόμενο στην περίπτωση α’ ή με βάση τις ισχύουσες κάθε φορά μισθολογικές διατάξεις, καταργούνται».

Με βάση το παραπάνω άρθρο οι συντάξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα  Εθνική και ανταποδοτική (άρα το σύνολο που λαμβάνει ο συνταξιούχος) θα αυξηθούν  7,75% από τον Ιανουάριο του 2023.

 Η οριζόντια αυτή αύξηση αφορά 1.724.713 συντάξεις. Χαμένοι είναι οι παλιοί συνταξιούχοι, -910.073-  που έχουν προσωπική διαφορά στην σύνταξη τους.

Η αύξηση βασίζεται στην πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,9% και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 5,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του υπ. Οικονομικών για τον  μέσο πληθωρισμό του 2022 θα επιβεβαιωθεί τον Ιανουάριο οπότε και θα ανακοινωθούν τα σχετικά στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης του 2022 αναμένεται να οριστικοποιηθούν το Φθινόπωρο του 2023. Εφόσον λοιπόν υπάρχει διαφορά σε σχέση με την αύξηση που θα έχει δοθεί, αυτή θα ενσωματωθεί στην αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2024, που θα καθοριστεί στο τέλος του επόμενου έτους.

 Πρώτη αύξηση μετά 12 ολόκληρα χρόνια παγώματος των συντάξεων

 Οι συνταξιούχοι μετά από 12 χρόνια μνημονιακών περικοπών που βουλιάξαν τις συντάξεις,  σήμερα αναμένουν με αγονία τη νέα σύνταξη τους, η οποία θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2023 (με ισχύ από 1-1-2023).

Χαμένοι είναι οι παλιοί -910.073-συνταξιούχοι, που έχουν προσωπική διαφορά στην σύνταξη τους. Αυτοί θα δουν να μειώνεται κατά το ποσοστό της αύξησης 7,75% λογιστικά η προσωπική διαφορά μέχρι να μηδενιστεί στο μέλλον. Εάν το ποσοστό της αύξησης 7,75% υπερβαίνει το ποσό  της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν τότε μόνο θα δουν αύξηση στη σύνταξη τους. Μόλις η προσωπική διαφορά μηδενιστεί, κάθε επόμενη αύξηση θα είναι πραγματική και όχι λογιστική. 

Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό από την αύξηση αυτή ανέρχεται σε 909 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί όμως και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους από τον Ιανουάριο του 2023 (το ίδιο ισχύει και για τους δημόσιους υπαλλήλους) κόστους 250 εκατ. ευρώ, τότε το συνολικό κονδύλι ανεβαίνει σε 1,16 δισ. ευρώ.

 Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας  τέσσερα είναι τα σημεία που αφορούν τον χάρτη των αυξήσεων στις συντάξεις το 2023:

Συγκεκριμένα:

 Οριζόντια αύξηση 7,75% θα δουν 1.724.713 συνταξιούχοι.

Δεν θα δουν αύξηση, 910.073  διότι έχουν προσωπική διαφορά-Νόμος Κατρουγκαλου- την οποία δεν κατάργησε μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  • Καταργείται η  ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους. Από την κατάργηση αυτή θα δουν αύξηση 912.644 συνταξιούχοι στις 21 Δεκεμβρίου (με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2023). Η κατάργηση θα δώσει ετήσια αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν τα 676 ευρώ τον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα. Επί της ουσίας θα απαλλαγούν από την εισφορά όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

 

  • Μόνο η μία από τις δυο εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων καταργείται από 1-1-2023. Στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων αναγράφονται οι δύο παρακάτω εισφορές:
  • ΕΑΣ (Ν. 3863/10, Ν. 3865/10). Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, παραμένει.  
  • Έναντι ειδικής εισφοράς (άρθρο 29 Ν. 3986/11). Καταργείται

  • Η κατάργηση αφορά τη δεύτερη περίπτωση (φορολογική) που είναι και τα λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με την πρώτη (ασφαλιστική). Οι συνταξιούχοι μπορούν να το διαπιστώσουν από τα μηνιαία ενημερωτικά τους, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση παρουσιάζει την ρύθμιση αυτή ότι θα αυξήσει την σύνταξη και το μισθό. Πρόκειται για ψίχουλα των 22-70 ευρώ το χρόνο, 15-20 λεπτά του ευρώ την ημέρα θα λάβει η συντριπτική πλειοψηφία.

 

Πληρωμή της 4ης δόσης από την αύξηση του επανυπολογισμού συντάξεων (νόμος Βρούτση) για 280.000 παλιοί συνταξιούχοι με 30 και κυρίως με 33 έτη ασφάλισης και πάνω, στις 21 με 23 Δεκεμβρίου. Η μέση αύξηση που θα λάβουν από την 4η δόση είναι από 7 έως 39 ευρώ το μήνα.

 Έκτακτο βοήθημα. 1.206.624 συνταξιούχοι θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου. Το βοήθημα  των 250 ευρώ το δικαιούνται συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα 9.600 ευρώ (ή 800 ευρώ μηνιαία σύνταξη προ φόρου) ή με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 16.800 ευρώ. Πέραν του εισοδηματικού ορίου, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

 Η κυβέρνηση αντι να αύξηση ΤΩΡΑ όλες τις συντάξεις πάνω από τον πληθωρισμό, ώστε καμία σύνταξη να μην είναι κάτω από 800 ευρώ καθαρά, τουλάχιστον - για να ζουν οι συνταξιούχοι με αξιοπρέπεια- καταφεύγει σε έκτακτο προσωρινό βοήθημα – ψίχουλα- που δεν καλύπτει τις ανάγκες τις ζωής.

                                                                               

                                                                              Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.