ΒΥΡΩΝΑΣ: Εντείνονται οι διεργασίες και οι προετοιμασίες για τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023

 

 

Η σειρά των φωτογραφιών είναι τυχαία

Μπορεί οι πολίτες να μην ενδιαφέρονται –πνιγμένοι στα οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα– για τις δημοτικές εκλογές και να θεωρούν ότι είναι πολύ μακριά ο Οκτώβρης του 2023, που θα εκλέγουν δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια για την επόμενη πενταετία. 

Τα επιτελεία όμως των περισσοτέρων δημοτικών παρατάξεων βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς ετοιμάζουν τα σχέδια τους για τις δημοτικές εκλογές.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι σιγά - σιγά ανακοινώνονται, ανοίγονται γραφεία εκλογικών κέντρων και ακούγονται τα πρώτα ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. 

Η «γαλάζια» πολυκατοικία θα είναι και σε αυτές τις εκλογές διασπασμένη, προσφέροντας τις «καλύτερες υπηρεσίες» στην παράταξη του κ. Κατωπόδη (ΣΥΡΙΖΑ), αφού καταφέρνει με ποσοστά 22,03% στο πρώτο γύρο, να εκλέγεται δήμαρχος στο δεύτερο γύρο και να διοικεί το δήμο την τετραετία 2019-2023 με 9 συμβούλους στους 41, χάρις στον αντιδημοκρατικό νόμο Θεοδωρικάκου. 

Ένα νόμο που σύμφωνα με δημοσιεύματα το ΣτΕ έκρινε πως είναι αντιδημοκρατικός όσο αφορά την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής. (Αναμένεται να καθαρογραφθεί η απόφαση του ΣτΕ).

Εκτός απροόπτου τρεις θα είναι οι «μνηστήρες» από το χώρο της δεξιάς που θα διεκδικήσουν τη δημαρχία. Ήδη οι κ.κ. Γώγος Χρήστος και Δεμπόνος Βασίλης έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητα τους και κινούνται να συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια τους.

Ο κ. Χρήστος Γώγος επικεφαλής της παράταξης "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ Βύρωνα", αν και το προηγούμενο διάστημα είχε απώλειες από την παράταξη του (Δεμπόνος Βασίλης αρχικά που συγκρότησε δική του παράταξη μαζί με τον κ. Μουντοκαλάκη και στη συνέχεια η κ. Μπαστέα Μπέτυ και ο κ. Ταραζόνας Δημήτρης έχουν ανεξαρτητοποιηθεί) προχωρά στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του. Οι εξελίξεις του προηγουμένου διαστήματος, με τις αποχωρήσεις συμβούλων από την παράταξη "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" δεν ήταν παρορμητικές, είχαν νόημα και έστελναν μήνυμα και αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όσους παρακολουθούν τα τοπικά δημοτικά δρώμενα.

Φαίνεται να είναι οργανωτικά και κομματικά αποψιλωμένη η "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" από τοπικά στελέχη της Ν.Δ., αφού πολλά από αυτά είναι σε αναμονή των εξελίξεων και για αυτό ο επικεφαλής της δηλώνει ότι "... σήμερα είμαι πιο ώριμος της Ν.Δ. από ότι πριν για να κατέβω στις εκλογές. Έχουμε κάνει άνοιγμα σε όλους τους χώρους. Δεν περιμένω να μας δώσουν χρίσμα, δεν θέλουμε να μας στηρίξει κανένας, πάμε με τη δική μας δυναμική το 2023".

Σύμφωνα με πληροφορίες γνωστά πρόσωπα στην κοινωνία του Βύρωνα, φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την πρόταση του κ. Γώγου, μεταξύ αυτών και πρόσωπα που είχαν εργαστεί στο δήμο Βύρωνα σε θέσεις ευθύνης. Ενώ δεν θα λείπουν από το ψηφοδέλτιο και άτομα που έχουν δυσαρεστηθεί από την επιλογή του κ. Μιλτιάδη Μπαντή ενώ είναι επικεφαλής της παράταξης "ΜΑΖΙ για το Βύρωνα", να εκλεγεί πρόεδρος στην οργάνωση Νότιου Τομέα της Ν.Δ. Η επιλογή του αυτή έχει προβληματίσει αρκετούς από αυτούς που τον στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές και η δυσαρέσκεια δεν αφορά μόνο άτομα που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές του 2019, αλλά φτάνει μέχρι και εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Όπως λένε ορισμένοι δεν θα στηρίξουν "Μίλτο" αυτή τη φορά.

Ο κ. Γώγος και στελέχη της παράταξης του ετοιμάζουν είδη τα προεκλογικά γραφεία στον Αγ. Λάζαρο στη συμβολή των οδών Χρ. Σμύρνης και Ευαγγελικής Σχολής.





Ο κ. Βασίλης Δεμπόνος πλαισιωμένος από μερικά τοπικά στελέχη της Ν.Δ,, από στελέχη που συμμετείχαν στην δημοτική περίοδο Χαρδαλιά στη διοίκηση του δήμου, τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κ. Μουντοκαλάκη συνεχίζει την δύσκολη προσπάθεια συγκρότησης ψηφοδελτίου και -από όσο μαθαίνουμε- θα πλαισιώνεται και από άτομα νεότερων ηλικιών

Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν και τα προεκλογικά γραφεία της παράταξης και σε συνδυασμό με την συνεχή έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα του Βύρωνα" επιδιώκουν να τα καταφέρουν και να πιάσουν το στόχο τους, που σύμφωνα με ορισμένες πηγές είναι να μπουν στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα καταγράφοντας ένα ικανοποιητικό ποσοστό.

Ο κ. Δεμπόνος με στελέχη της παράταξης του το Σάββατο το βράδυ επιθεωρούσαν το ισόγειο κτήριο που θα στεγαστούν τα προεκλογικά γραφεία, στην γωνία Χρ. Σμύρνης και Αγ. Σοφίας.  






Θα υπάρχει ωστόσο και τρίτος «μνηστήρας» από το χώρο της Ν.Δ., άγνωστο ακόμη εάν θα είναι ο κ. Μπαντής Μίλτος, επικεφαλής της παράταξης "ΜΑΖΙ για το Βύρωνα" αυτή τη φορά "κλείνοντας του το μάτι" το κόμμα της Ν.Δ. ή αν τελικά επιλεγεί ένα νέο φρέσκο πρόσωπο να εκπροσωπήσει την γαλάζια δεξιά παράταξη. Το τοπίο θα ξεδιαλύνει όπως μαθαίνουμε, εντός του Δεκεμβρίου. 

Η ηγεσία της Ν.Δ. φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα να δώσει το «χρίσμα» στο Μίλτο ή να κατεβάσει νέο πρόσωπο, όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο στην ιστοσελίδα μας (διαβάστε ΕΔΩ).

Η ενδεχόμενη επιλογή του κ. Μπαντή Μιλτιάδη είναι αμφίβολο κατά πόσο θα καταφέρει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους των άλλων δύο παρατάξεων της δεξιάς, εάν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο, εξ αιτίας της πόλωσης και της όξυνσης που καλλιεργείται ανάμεσα στους γαλάζιους ψηφοφόρους. Δεν αποκλείεται και αυτή τη φορά να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, όπως και το 2015 και το 2019. Αυτό προσπαθούν να σταθμίσουν τα επιτελεία της Ν.Δ. για να πάρουν και την οριστική τους απόφαση. 

Το γρίφο αυτόν δεν φαίνεται να τον απάντησε ούτε η πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε στο Βύρωνα και δεν δοθήκαν τα ευρήματα της στη δημοσιότητα. 

Ορισμένοι κύκλοι από το γαλάζιο στρατόπεδο κυκλοφορούν φήμες για γκάλοπ χωρίς να δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να στοιχειοθετούν τα ευρήματα της δημοσκόπησης. Ως εκ τούτου στο ιστολόγιο μας ως ενημερωτική ιστοσελίδα δεν θα αναπαράγουμε αυτά που ισχυρίζονται διάφοροι παράγοντες, όσο δεν δίνουν επίσημα τα ευρήματα της δημοσκόπησης, γιατί δεν θέλουμε να ρίχνουμε νερό σε φήμες που εξυπηρετούν παραταξιακές σκοπιμότητες και μόνο.

Τα στελέχη της παράταξης "Μαζί για το Βύρωνα", είναι σε αναμονή και επικρατεί και εκνευρισμός, αφού δεν βλέπουν τον επικεφαλής τους να παίρνει σαφή θέση ενώ ο χρόνος τρέχει. Υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα ή πρόεδρος στην οργάνωση Νοτίου Τομέα της Ν.Δ. αναρωτιούνται και πιέζουν να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο. Τις τελευταίες ημέρες γνωστό τοπικό στέλεχος της Ν.Δ., γνωστός και από την   αρθρογραφία στον τοπικό τύπο, διαμείνει οτι θα ...είναι και αυτός υποψήφιος, αν το κόμμα καθυστέρηση και άλλο. 

Ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος ήδη μπήκε στην κούρσα για τη διεκδίκηση της δημαρχίας για τρίτη φορά, ανοίγοντας εκλογικά γραφεία στην οδό Χρ. Σμύρνης στο κέντρο του Βύρωνα. Στην παράταξη του «Δύναμη Ελπίδας», ελπίζουν ότι αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, που είχαν πλαισιώσει και ψηφίσει τον κ. Κατωπόδη και τη "Στάση Βύρωνα", θα επιστρέψουν και όχι μόνο θα ψηφίσουν αλλά θα συμμετέχουν και στο ψηφοδέλτιο της παράταξης.

Στόχος να περάσει στο δεύτερο γύρο, αξιοποιώντας και αυτός την διάσπαση στο χώρο της δεξιάς και θεωρώντας ότι το γενικότερο πολιτικό κλίμα ανόδου που διαφαίνεται στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο, θα ευνοήσει το εκλογικό του αποτέλεσμα. Το επόμενο διάστημα τα στελέχη της «Δύναμη Ελπίδας» θα ανεβάσουν τους τόνους -έστω και αργά- στη κριτική της δημοτικής αρχής, αφού θεωρούν ότι από εκεί μπορούν να αντλήσουν ψήφους δυσαρέσκειας από την πολιτική Κατωπόδη.

Στις υπόλοιπες παρατάξεις δεν φαίνεται κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα. Οι εξελίξεις παραμένουν στάσιμες, όπως ακριβώς τις περιγράψαμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα μας.

Η παράταξη "Στάση Βύρωνα" και ο δήμαρχος Κατωπόδης θα διεκδικήσουν για τρίτη φορά να είναι στο τιμόνι του δήμου. Το γεγονός ότι από πολύ νωρίς ο κ. Κατωπόδης έτρεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, από κάποιους ερμηνεύεται σαν μία κίνηση που αποπνέει άγχος και φόβο, θέλοντας να προκαταβάλει εξελίξεις στην ίδια την παράταξη και τον πολιτικό του χώρο, τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Κατωπόδης, που το αποτέλεσμα που απέσπασε και στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν μικρό και υπολειπόταν κατά πολύ του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Βύρωνα, κατάφερε εξ αιτίας της διάσπασης της δεξιάς και αξιοποιώντας την σκέψη προοδευτικών, αριστερών και αντιεξουσιαστων ψηφοφόρων, να μην εκλεγεί δεξιός δήμαρχος στο Βύρωνα. Με τη λογική του "μικρότερου κακού" κατάφερε να εκλεγεί δύο φορές.

Το ίδιο θα προσπαθήσει και σε αυτή την τρίτη αναμέτρηση. Με δεδομένη την δυσαρέσκεια που υπάρχει και στον προοδευτικό κόσμο από την πολιτική του, είναι πιο δύσκολο αυτή τη φορά να τα καταφέρει.

Η δημοτική αρχή αξιοποιώντας τις αδυναμίες, τις ανεπάρκειες, την αυναίνεση που της παρείχαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έχει βάλει μπροστά τον μηχανισμό του δήμου και όλα είναι προγραμματισμένα και σχεδιασμένα να γίνουν με το βλέμμα στην κάλπη. (Διαβάστε ΕΔΩ.)

Στη "Λαϊκή Συσπείρωση" - ΚΚΕ τα πράγματα παραμένουν στάσιμα και μάλλον αμετάβλητα. Αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς, τι μπορεί να αποφασίσει το κόμμα...

Η "Πρωτοβουλία Πολιτών", με επικεφαλής την κα Σάρολα, που η εμφάνιση της στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε μία δυναμική, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και τώρα. Κάποιοι θα την ήθελαν να συμμετέχει ή και να ηγείται στη "ΣΤΑΣΗ Βύρωνα" -παράταξη του σημερινού δημάρχου- αλλά κάτι τέτοιο νομίζουμε ότι δεν θα συμβεί με ορίζοντα τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Στο χώρο της ανεξάρτητης ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που σήμερα εκφράζεται από τις παρατάξεις "Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα" και η "Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση - ΡΕΚ", το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως γίνονται και κοινές προσπάθειες, παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια. Αν αυτό θα έχει κάποια θετική έκβαση μπροστά στις δημοτικές εκλογές, είναι ίσως νωρίς να το ισχυριστούμε, δεν το αποκλείουμε ωστόσο και θα ήταν και χρήσιμο να ενωθούν ριζοσπαστικές φωνές και δράσεις.

Έντεκα μήνες μέχρι τις δημοτικές εκλογές είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος και θα γίνουν πολλές πολιτικές -και όχι μόνο- ζυμώσεις μέχρι τότε. Οι πολιτικές εξελίξεις στην κεντρική σκηνή, που θα μεσολαβήσουν, σίγουρα θα επηρεάσουν την πολιτική και εκλογική συμπεριφορά των πολιτών και στις δημοτικές εκλογές. 

Οι πολίτες δεν πρέπει να αδιαφορούν για τις πολιτικές εξελίξεις στα δρώμενα της πόλης, διότι οι εξελίξεις αυτές, το ποια θα είναι η νέα δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, σχετίζονται άμεσα με τη καθημερινή ζωή στην πόλη. 

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.