Έρχονται νέα πρόστιμα στην Ελλάδα για την διαχείριση αποβλήτων. Έκθεση – κόλαφος της Ε.Ε

 

 Αυστηρή προειδοποίηση στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στην χώρα μας για τον κίνδυνο επιβολής νέων προστίμων λόγω της ανεπαρκούς διαχείρισης αποβλήτων, υπενθυμίζοντας ότι ήδη από το Νοέμβριο του 2021 έχει κινήσει διαδικασία συμμόρφωσης της χώρας μας. 

Στην έκθεσή της η Κομισιόν εντοπίζει «περιορισμένη πρόοδο» για την Ελλάδα ως προς το δίκτυο υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, την επίτευξη στόχων ανακύκλωσης και την διαμόρφωση της αγοράς στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας.

 Σημειωτέον ότι  από το 2014 έως σήμερα, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για παραβιάσεις των κανόνων της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα και τα αστικά λύματα και έχει καταβάλει πρόστιμα άνω των 184 εκατ. ευρώ! Ενώ μόνο για δυο καταδικαστικές αποφάσεις, η χώρα μας και οι φορολογούμενοι πολίτες της έχουν καταβάλλει πρόστιμα ύψους 116,1 εκατ. ευρώ!

Στην τελευταία έκθεσή της Κομισιόν για την Ελλάδα αναφορικά με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022, επισημαίνεται ότι η διαχείριση αποβλήτων στη χώρα μας «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα». 

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει «ανεπαρκείς» τόσο τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας όσο και την χωριστή συλλογή ροών αποβλήτων, καθώς «τα περισσότερα οργανικά απόβλητα απορρίπτονται χωρίς να σταθεροποιηθούν προηγουμένως».

Παραμένουν οι παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής

Μολονότι, η Κομισιόν αναγνωρίζει στην χώρα μας ότι έχει καταβάλλει προσπάθεια, προκειμένου  να κλείσουν οι παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής, επισημαίνει, όμως, πως «οι εναπομείναντες παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσουν εάν δεν κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις, δεδομένου και ότι η πλεονάζουσα δυναμικότητα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας υπολειμματικών αποβλήτων δεν θα βοηθήσει τη μετάβαση της Ελλάδας προς μια κυκλική οικονομία». 

Η Κομισιόν καταγράφει, μάλιστα, ότι «τρεις παράνομοι χώροι απόρριψης αποβλήτων δεν έχουν ακόμη κλείσει και αποκατασταθεί, ενώ 17 τέτοιοι χώροι είναι κλειστοί αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί».

Με αυτά τα δεδομένα, η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ελλάδα ότι επίκεινται τσουχτερά πρόστιμα! 

Υπενθυμίζει, μάλιστα, πως «ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 κίνησε νέα διαδικασία κατά της Ελλάδας, προκειμένου να ελέγξει τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, που σχετίζεται με την μη συμμόρφωση με όσα ορίζει η σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την υγειονομική ταφή και την σχετική Οδηγία – Πλαίσιο για τα απόβλητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζει ότι ήδη η χώρα μας έχει ήδη δυο βαριές καταδικαστικές από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πληρώνει τσουχτερά πρόστιμα από το 2014 άνω των 184 εκατ. ευρώ. 

Στο μεταξύ έχουν έρθει δυο καταδικαστικές αποφάσεις. 

Η μια με πρόστιμο μέχρι στιγμής 66,5 εκατ. ευρώ για παραβάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η δεύτερη για την αναποτελεσματική διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων με πρόστιμο ύψους 49,6 εκατ. ευρώ!

Θετική η επιβολή του τέλους ταφής

Πάντως, η Κομισιόν χαρακτηρίζει «πρόοδο» την θέσπιση του τέλους  φόρου υγειονομικής ταφής  ή αλλιώς τέλος ταφής, ως ένα μεταρρυθμιστικό μέτρο για την διαχείριση αποβλήτων που προβλέπεται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, που συνιστά «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

 Βέβαια, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η επιβολή ταφής – που έχει πάρει παράταση και αναμένεται να επιβληθεί το 2023 μετά τις αντιδράσεις των δημάρχων όλης της χώρας- δεν συνιστά πανάκεια, μιας που ήδη από το 2018 έχει προειδοποιήσει την Ελληνική Δημοκρατία ότι «διατρέχει τον κίνδυνο να μην εκπληρώσει τον στόχο για αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων σε 50% μέχρι το 2020».

Παρ’ όλα αυτά, η Κομισιόν επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παρέχει ουσιαστική στήριξη για τη γεφύρωση του χάσματος στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». 

«Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (2021-2026) σε επιχορηγήσεις και δάνεια και 20 δισ. ευρώ από την πολιτική συνοχής (2021-2027)», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν.

ΠΗΓΗ: ilektrav.gr

                                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.