Φυγή από τις παράνομες επιτροπές των δήμων

 


     Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Αντιπολιτευόμενες παρατάξεις αποσύρουν τους συμβούλους τους και ζητούν αποκατάσταση της νομιμότητας μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου.

«Κύμα» δηλώσεων μη συμμετοχής στις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των Δήμων από αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έπεται της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των «νόμων Θεοδωρικάκου».

Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, όπως έχει αναδείξει με πλήρη δημοσιεύματά της η «Εφ.Συν.», έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες αφ’ ενός μεταφέρθηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων προς τις παραπάνω επιτροπές, αφ’ ετέρου άλλαξε η σύνθεσή τους, προκειμένου οι δημοτικές αρχές να έχουν (πλασματικές) πλειοψηφίες, αναντίστοιχες στις περισσότερες περιπτώσεις με τα εκλογικά αποτελέσματα της απλής αναλογικής.

Αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις καλούν να επανασυγκροτηθούν οι επιτροπές με τη νόμιμη σύνθεσή τους και με βάση τη βούληση των δημοτών-εκλογέων. Μέχρι να γίνει αυτό, δηλώνουν ότι αποσύρουν τη συμμετοχή τους από τα εν λόγω όργανα, τονίζοντας ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τις απονομιμοποιημένες –πλέον– επιτροπές είναι διαβλητές.

Ηχηρή ήταν η χθεσινή δήλωση της «Ανοιχτής Πόλης».

 Στην προγραμματισμένη για χθες Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων, ο εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κατέθεσε δήλωση, ενημερώνοντας για την απόσυρσή του από το όργανο «μέχρι να αποκατασταθεί η νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία της» - παρόμοια κίνηση επίκειται και από την εκπρόσωπο της παράταξης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων.

Οπως τονίζει η «Ανοιχτή Πόλη» με ανακοίνωσή της: «Η απόφαση του ΣτΕ είναι άμεσα εκτελεστή και θέτει μείζον ζήτημα για τη δημοτική αρχή και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, που πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για την αποκατάσταση της νομιμότητας. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι φανερό ότι οι συνεδριάσεις των επιτροπών είναι πλέον στον «αέρα», με τις αποφάσεις τους, τουλάχιστον από δω και στο εξής, να είναι εξ ορισμού διαβλητές, είτε κατόπιν προσφυγής είτε κατόπιν άσκησης ελέγχου νομιμότητας».

Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη κίνηση. Σε αντίστοιχη δήλωση μη συμμετοχής στις επιτροπές είχε προχωρήσει προηγουμένως στον Δήμο Παλλήνης η επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης παράταξης «Εμείς η Πόλη μας», Ειρήνη Κουνενάκη.

Να παύσουν προσωρινά οι συνεδριάσεις των επιτροπών και να γίνει η ανασυγκρότησή τους με τη νόμιμη σύνθεση έχουν ζητήσει οκτώ αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, δηλώνοντας προς τη δημοτική αρχή ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας έναντι οιασδήποτε απόφασης ληφθεί από τούδε και στο εξής». Αποχωρήσεις εκπροσώπων αντιπολιτευόμενων παρατάξεων υπήρξαν και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

                                                                              Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.