ΒΥΡΩΝΑΣ: Μετά τις διακοπές του Πάσχα θα ανοίξουν τα σχολεία (1ο Γυμνασιο-1ο Λύκειο Βύρωνα). Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο

 Έντονο προβληματισμό στη σχολική κοινότητα,  για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων,  προκάλεσε η πτώση των σοβάδων στο σχολικό συγκρότημα 1ου Γυμνάσιου -1ου Λυκείου Βύρωνα.

Σοβάδες κρέμονταν πάνω από τα κεφάλια των μαθητών

. Κριτική και απόδοση ευθυνών στη δημοτική αρχή από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την ελλειπή συντήρηση των σχολείων


Μετά τις διακοπές του Πάσχα θα ανοίξουν τα σχολεία  (1ο Γυμνασιο-1ο Λύκειο Βύρωνα), εξ αιτίας των σοβάδων που πέφτουν στο κτήριο. Μέχρι τότε  θα γίνονται τεχνικές εργασίες από τον εργολάβο, για να αντιμετωπιστούν  τα προβλήματα και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεδιάσκεψη, ενώ σύμφωνα με την δημοτική αρχή θα καταβληθούν προσπάθειες οι μαθητές της τρίτης λυκείου από την Δευτέρα 27/3 να κάνουν μαθήματα δια ζώσης στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου, ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Πλακίδας και καθηγητής στο 1ο λύκειο, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 22/3 το απόγευμα..

Ευτυχώς αποφεύχθηκε το χειρότερο ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 1ου λυκείου, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, 

παρουσία γονέων που παραβρέθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τους σοβάδες που έπεφταν στο κτίριο των σχολείων και τραυματίστηκε ελαφρά ένας μαθητής. Απαιτούμε την ασφάλεια και την υγιεινή των παιδιών μας στο σχολείο, ζητάμε να ενημερωθούμε πότε έγινε προληπτικός προσεισμικός έλεγχος τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων.                        Η εκπρόσωπος των καθηγητών, μιλώντας στο συμβούλιο, χωρίς να αμφισβητεί τα προβλήματα που είχαν προαναφερθεί από τους προλαλήσαντες καθηγητές και εκπροσώπους γονέων αναφέρθηκε μόνο στις θετικές παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής στα συγκεκριμένα σχολεία.

  Ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας και ο διευθυντής της, επιχείρησαν να απαντήσουν στα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, χωρίς βέβαια οι απαντήσεις τους πείθουν τους συμβούλους και τους παριστάμενους γονείς, αφού όλοι γνωρίζουν ότι την ευθύνη για τη συντήρηση των σχολείων έχει αποκλειστικά ο Δήμος. 

Ο διευθυντής της υπηρεσίας ισχυρίστηκε ότι προληπτικός έλεγχος είχε γίνει, ενώ ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι κάνουμε ότι μπορούμε για τη συντήρηση των σχολείων, αλλά τα χρήματα (ΣΑΤΑ) που μας δίνουν δεν επαρκούν και βάζουμε και από τα χρήματα του δήμου. 

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο (10/10) είχε γίνει δημοτικό  συμβούλιο με μοναδικό θέμα  την παιδεία και την κατάσταση στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των παιδικών σταθμών  και ο δήμαρχος κ. Κατωπόδης διαβεβαίωνε ότι είναι όλα έτοιμα, τα σχολεία είναι  ασφαλή, έχουν γίνει συντηρήσεις και παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας κ.λ.π. για τη νέα σχολική χρονιά. Πάντα υπάρχουν θέματα προς επίλυση, αλλά έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δίπλα στην σχολική κοινότητα  να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης, από την πλευρά του δήμου. 

Λίγους μήνες αργότερα, το να πέφτουν σοβάδες και σαθρά υλικά στα σχολεία της Ανάληψης,  δείχνουν τι είδους έλεγχοι γίνονται και τι προληπτική συντήρηση γίνεται στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Ενδεικτική είναι και η αναφορά του καθηγητή του 3ου λυκείου, ο οποίος δείχνοντας το χαρτί που είχαν στείλει αρχές Οκτωβρίου του 2022 με 13 προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, η δημοτική αρχή έλυσε μόνο το ένα.

Ο  Δήμαρχος ήταν πολύ σαφής στην τοποθέτηση του, "δεν είναι δυνατόν να μας ζητάτε να γίνεται προληπτικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία, αυτό δεν γίνεται…

..Όταν συμβαίνει κάτι τότε παρεμβαίνουμε και το αντιμετωπίζουμε..  ανέφερε φανερά ενοχλημένος.

   
 Φωτο: Στο Δήμο Βύρωνα, εκ των υστέρων γίνεται η συντήρηση του σχολείου.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης  ανέβηκαν όταν ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Νέα Εποχή Βύρωνα κ. Βώβος  Διονύσης, ζήτησε επίμονα να μάθει ποιος είναι αυτός που υπογράφει και πάνε τα παιδιά μας σε ένα τέτοιο σχολείο, που πέφτουν σοβάδες και άλλα υλικά, για να πάρει την απάντηση από το δήμαρχο μην λαϊκίζετε κύριε….Δείτε το βίντεο.




Δριμεία κριτική άσκησαν όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης αναδεικνύοντας την ανακολουθία λόγων και έργων της δημοτικής αρχής. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική και  απέδωσαν ευθύνες στη δημοτική αρχή για  ελλιπή συντήρηση στα σχολεία παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής. 

Οι παρατάξεις της αριστεράς εκτός από την κριτική που άσκησαν στη δημοτική αρχή για τη διαχείριση του περιστατικού και την επιφανειακή επικοινωνιακή αντιμετώπιση των προβλημάτων της σχολικής κοινότητας, χωρίς να αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα, πατώντας στην αναφορά της για μειωμένη χρηματοδότηση, ανέδειξαν την προθυμία με την οποία υλοποιεί τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της υποχρηματοδότησης, στα εννέα χρόνια που διοικεί το δήμο και οι οποίες είναι αποτέλεσμα του συγκεκριμένου περιστατικού και της ελλιπούς συντήρησης των σχολικών συγκροτημάτων.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Τάσου Μαυρόπουλου από τη ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ, ο οποίος αναφερόμενος στη δημοτική αρχή είπε ότι "τώρα θυμηθήκατε την υποχρηματοδότηση και τα μνημόνια αλλά εννέα χρόνια τα υπηρετείτε αδιαμαρτύρητα και όσες φορές στους προϋπολογισμούς και στις αναμορφώσεις τους ή σε συζήτηση θεμάτων για παρόμοια ζητήματα σας λέγαμε ότι πρέπει να διεκδικήσετε δυναμικά την επιστροφή των χρημάτων που πληρώνουν οι δημότες με τη φορολογία τους κινητοποιώντας εργαζόμενους πολίτες, γονείς, καθηγητές, εισπράτταμε τη χλεύη σας και τα ειρωνικά σχόλια". " Όταν το 2018-19 συζητούσαμε τα προβλήματα των σχολείων του Καρέα και έκανα αναφορά για την ανάγκη προσεισμικού ελέγχου σε όλα τα σχολεία μου επιτεθήκατε λέγοντας ότι κινδυνολογώ. Με καθυστέρηση 3-4 χρόνων βγάλατε δελτίο τύπου πανηγυρίζοντας ότι τον κάνατε, αλλά και αυτό αποδεικνύεται ότι δεν ήταν αρκετό". 

Ο κ. Μαυρόπουλος έκανε επίσης αναφορά και στο πρόσφατο περιστατικό στο 1ο Γυμν.-1ο Λύκειο, λέγοντας ότι "το δελτίο τύπου που έβγαλε η δημοτική αρχή στις 21/3, έλεγε ότι βάζει σε προτεραιότητα την ασφάλεια των μαθητών, αλλά ο χειρισμός που έκανε δείχνει το αντίθετο και έλλειψη αντανακλαστικών, αφού από τις 12/3 που έγινε η πτώση σοβάδων και

ελαφρύς τραυματισμός του μαθητή, την πτώση σοβάδων ξανά στις 13/3, έκλεισε το σχολείο για ουσιαστικό έλεγχο και επισκευές στις 21/3. Τέλος ζήτησε να μην εξαντληθεί το δημοτικό συμβούλιο στη συζήτηση αλλά να πάρει αποφάσεις  για σοβαρούς ελέγχους σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα".


Και ενώ η δημοτική αρχή μιλάει για υποχρηματοδότηση,  στην οικονομική επιτροπή στις 20/3, μείωσε κατά 60.000€ το κονδύλι για  τα σχολεία αφήνοντας υπόλοιπο στον κωδικό 14.000€. Μετά την πτώση των σοβάδων στα σχολεία,  αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να αλλάξει το ποσό αυτό.

Η δημοτική αρχή προσπάθησε να κλείσει τη συζήτηση του θέματος χωρίς να πάρει αποφάσεις δια ψηφοφορίας που θα τη δεσμεύουν για συγκεκριμένες ενέργειες. Κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης αναγκάσθηκε στο τέλος να υιοθετήσει την πρόταση της Μαρίας Μπικάκη από την ΑΡ. Παρέμβαση για συγκεκριμένο πρωτόκολλο - κανονισμού ελέγχου που πρέπει να έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο και του Τάσου Μαυρόπουλου από την  Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση -ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ  για άμεση έναρξη αξιόπιστων ελέγχων σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα, τα οποία ψηφίσθηκαν ομόφωνα.

Οι γονείς που παρακολούθησαν το δημοτικό συμβούλιο, έδειχναν ότι δεν έφυγαν ικανοποιημένοι από τη συνεδρίαση και την πολιτική της δημοτικής αρχής στο θέμα της συντήρησης των σχολείων.  

      


                                                                  Ρωγμή
 στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.