Πέρασε με ψήφους της ΝΔ το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού

      


To ΜέΡΑ25 καταθέτει στην ΠτΔ αίτημα αναπομπής του  αντισυνταγματικού νομοσχεδίου για το νερό.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος», ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους 156 βουλευτές της Ν.Δ.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αιτημάτων του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για ονομαστικές ψηφοφορίες, επί της αρχής του νομοσχεδίου, και επί σειράς άρθρων που σχετίζονται με τη μεταφορά της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων ύδρευσης στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, επί 211 ψηφισάντων, 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 55 βουλευτές ψήφισαν «όχι», ενώ οι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχαν με βάση σχετική απόφαση του κόμματος από την 31η Ιανουαρίου 2023. Ενάντια στο νομοσχέδιο κινητοποιήθηκαν και τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας πως δρομολογεί τη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ο Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης, εκ των δικηγόρων που εκπροσώπησαν πολίτες και εργαζόμενους στην Επιτροπή Συμμόρφωσης, περιέγραψε στο TPP τι αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, πίσω στο Δημόσιο,  προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως «αν δε συμμορφωθεί, θα πρόκειται για ακόμα μία πρωτοφανή συνταγματική εκτροπή».

To ΜέΡΑ25 καταθέτει στην ΠτΔ αίτημα αναπομπής του  αντισυνταγματικού νομοσχεδίου για το νερό.

Το ΜέΡΑ25 καταθέτει αίτημα αναπομπής του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για το νερό στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τη να πάρει θέση, στη βάση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης του.  

«Χθες Τρίτη 21 Μαρτίου, το νερό πέρασε σε προχωρημενη φάση ιδιωτικοποίησης με τις ψήφους της ΝΔ και την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΜέΡΑ25 καταθέτει αίτημα αναπομπής του ψηφισθέντος νομοσχεδίου στην ΠτΔ ζητώντας της να πάρει θέση»

«Η ολομέλεια του ΣτΕ έχει αποφανθεί ρητά ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα. Καλούμε την Πρόεδρο, ως μάλιστα και πρώην επικεφαλής του ΣτΕ, να πράξει το αυτονόητο: να σεβαστεί τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, πράγμα που δεν έκανε η κυβέρνηση, και να αναπέμψει το ψηφισθέν νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπως ορίζει το άρθρο 42 του Συντάγματος. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

                                                                                                                                                  Ρωγμή στην ενημέρωση


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.