Η Δήμαρχος και 27 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αγ. Δημητρίου καλούνται σε απολογία για φιλεργατική απόφαση



Η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία  Ανδρούτσου και  27 δημοτικοί σύμβουλοι 
καλούνται σε απολογία γιατί αποφάσισαν ομόφωνα να μην ασκήσουν έφεση σε ευνοϊκές πρωτοδίκες αποφάσεις για την  μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. 

 

Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και η τρομοκράτηση του Βορίδη δεν θα περάσει.


Το σκληρό της πρόσωπο δείχνει η νέα διοίκηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, καθώς καλεί σε απολογία σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο, αφού αρνήθηκε να ασκήσει έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων που αποδέχονταν την μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Η απόφαση αυτή, του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να ήταν ιδιαιτέρως φιλεργατική, καθώς δικαίωσε τους 34 εργαζόμενους (καθαρίστριες σχολείων, εργάτες καθαριότητας, εργάτες πρασίνου ως επί το πλείστον) με σύμβαση ορισμένου χρόνου, οι οποίοι προσλήφθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας COVID – 19, έρχεται σε αντίθεση με την διάταξη Βορίδη που επιβάλλει ο Δήμος ως φορέας γενικής κυβέρνησης να ασκεί έφεση στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εξάντλησης των ένδικων μέσων και με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγονται οι μονιμοποιήσεις υπαλλήλων στους Δήμους, παρότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν εξασφαλίζει το αναγκαίο προσωπικό για την στελέχωση των Δήμων.

Συγκεκριμένα, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος καλεί σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου σε απολογία με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο.  

Αυτό που κρίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ότι ενώ είχε εκδώσει ακυρωτική απόφαση επί της προγενέστερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Αγ. Δημητρίου και το υποχρέωνε να προχωρήσει σε άσκηση έφεσης επί των δυο πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο δεν «συμμορφώθηκε»!

Σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής «η πράξη του δημοτικού συμβουλίου του Αγίου Δημητρίου, κατά παράβαση του άρθρο 72 του νόμου 3852/2010 και του άρθρο 37 του νόμου 4915/2022 επέλεξε να μην ασκήσει ένδικα μέσα, δηλαδή η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών».

Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απευθύνεται σε κάθε δημοτικό σύμβουλο και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση κατά την οποία ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και υπερψήφισαν μεταξύ άλλων τη ‘συμμόρφωση’ του Δήμου στις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και αποφάσισαν τη μη άσκηση εφέσεως κατά αυτόν από το Δήμο, παραβιάζουν εν γνώση τους τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3852/2010 και του Ν. 4915/2022».

«Οι ανωτέρω πράξεις και παραλείψεις συνιστούν το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ως αθέτηση νομικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τις ανωτέρω διατάξεις, δεδομένου ότι υπό την ιδιότητα ως δημοτικού συμβούλου και ακολούθως του εκπροσώπου του Δήμου δεν ασκήσατε, με δόλο, τα καθήκοντά σας και δεν τηρήσατε την αρχή νομιμότητας», αναφέρεται στο έγγραφο του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που απευθύνεται σε καθέναν από τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Αγ. Δημητρίου ξεχωριστά καλώντας τους σε απολογία!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγ. Δημητρίου καλούνται σε 20 μέρες από την επίδοση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης «σε εγγραφή απολογία για το αποδιδόμενο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος λόγω δόλου για τις πράξεις και παραλείψεις όσων αναλύονται ανωτέρω».

Στο ίδιο έγγραφο της απόφασης του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρεται ότι «εφ’ όσον η προθεσμία των 20 ημερών παρέλθει άπρακτη οι δημοτικοί σύμβουλοι Θα κριθούν ως ‘αναπολόγητοι’ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προβεί στις περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».


«Βάλλεται ο πυρήνας της δημοκρατικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»αναφέρει στην «εφημερίδα συντακτών»  η δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου.

 "Έρχεται το μακρύ χέρι του κράτους, μέσω του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και ουσιαστικά, εγκαλεί ένα συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί μια πόλη 100.000 κατοίκων»...,          ...«Είναι εργαζόμενοι απαραίτητοι. Για εμάς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οτιδήποτε άλλο είναι προσχηματικό», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» η δήμαρχος  Μαρία Ανδρούτσου, συμπληρώνοντας ότι ανάλογα αιτήματα του δήμου για προσωπικό στις παραπάνω ειδικότητες «δεν είχαν λάβει έγκριση». 

Το σωματείο εργαζομένων στο Δήμο, αντέδρασε  άμεσα στην απαράδεκτη και αντιδημοκρατική παρέμβαση και σε ανακοίνωση του αναφέρει:  

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΊΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, να καλέσει σε απολογία σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αγίου Δημητρίου με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με δόλο, γιατί αρνήθηκε να ασκήσει έφεση επί των δυο πρωτόδικων αποφάσεων και να αποδέχτει την μετατροπή της σύμβασης 34 εργαζομένων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου είναι πλήγμα για την Δημοκρατία .
Ο Υπουργός κ. Βορίδης αφού έδωσε εντολή στην αποκεντρωμένη Διοίκηση και έσπευσαν να ακυρώσουν μέσα σε λίγες μέρες την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τώρα έρχεται με το "Τσεκούρι" να ολοκληρώσει το έργο ...
Σε άλλες περιπτώσεις όπως στη Μαύρη εργασία σε Δήμους, στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, σε αυθαιρετες αποφάσεις αιρετών και σε κακοδιοίκηση δεν είδαμε να λειτουργεί με τέτοια γρήγορα αντανακλαστικά.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση
- Δεν σέβεται την Δημοκρατία και τους θεσμούς
-Δεν σέβεται την Αυτοδιοίκηση και τις αποφάσεις της
-Δεν σέβεται τους εργαζόμενους που δίνουν το αίμα τους καθημερινά για να έχουμε αξιόπιστες και λειτουργικές υπηρεσίες με κοινωνικό χαρακτήρα.
-Δεν σέβεται την Δικαιοσύνη που αποφασίζει ότι οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σχέση εργασίας τους είναι εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου
-Δεν σέβεται πολύ περισσότερο τους Δημότες που πληρώνουν και έχουν την απαίτηση να έχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες .
Ο μόνος σεβασμός που δείχνει είναι στους επιχειρηματίες, στους εργολάβους και στους ιδιώτες .
Εκεί δεν σπεύδει να νομοθετήσει να υπάρχει τελεσιδικία από τα Δημοτικά Συμβούλια
Αν ο υπουργός δεν γνωρίζει του λέμε για μια ακόμη φορά ...
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφαλείας, κίνδυνος για την Δημόσια υγεία , κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας, κίνδυνος για τα παιδιά μας.
Στην υπηρεσία Πρασίνου , στο τεχνικό συνεργείο, στη καθαριότητα, στις κοινωνικές δομές και στους Παιδικούς μας σταθμούς αν φύγουν οι εργαζόμενοι τότε θα βάλουμε λουκέτο και θα παραδώσουμε τα κλειδιά στον Βορίδη να κάνει Τηλεδιοικηση στα κουφάρια όπως έκαναν στα Τραίνα
Οποιοδήποτε ενέργεια στρέφεται ενάντια στη Δημοκρατία στη Δικαιοσύνη στην Αυτοδιοίκηση στους Εργαζόμενους , στους Δημοτικούς Συμβούλους στη Δήμαρχο και στους Δημότες μας θα μας βρει ενωμένους και αποφασισμένους .
Κάτω τα χέρια από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Δήμαρχο Δήμου
Αγίου Δημητρίου
κ. Ανδρούτσου Μαρία
Κάτω τα χέρια από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου
Κάτω τα χέρια από την Αυτοδιοίκηση και τους Εργαζόμενους.
Ο Πρόεδρος
Ευθυμίου Χριστόδουλος

Η Γ. Γραμματέας
Μαυροματάκη Καλλιόπη

Ενώ ο Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου Ευθυμίου Χριστόδουλος, μεταξύ άλλων αναφέρει:    

ΜΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΤΗ
ΔΥΟ ΤΟΥ ΨΕΥΤΗ
ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ ΤΟΥ ΜΕΡΑ

Το χρονικό για τους Συμβασιούχους στο Δήμο Αγίου Δημητρίου
Από τον Ιανουάριο του 2022 με το υπ αριθμ ΦΕΚ3268/01-01-2022 έγιναν Αορίστου Χρόνου 37 εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς στο ΝΠΔΔ ΟΠΚΑΠ . Τότε δεν είχε νομοθετήσει ο Υπουργός Βορίδης να ασκηθούν τα ένδικα μέσα και να είναι υποχρεωμένα τα Δημοτικά Συμβούλια να ασκούν έφεση
Ένα μήνα μετά δικάζεται ως αναγνωριστική η πρώτη υπόθεση κύριας αγωγής για 34 εργαζόμενους COVID που η σύμβαση τους έληγε τον Μάιο μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση ξεκαθαριζοντας ότι δεν θα δινόταν άλλη παράταση .
Τον Μάρτιο του 2022 σε τροπολογία που κατατέθηκε νύχτα η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, πέρασε την Υποχρεωτική Άσκηση ενδίκων μέσων
Στην ίδια διάταξη πέρασαν ότι : " Δεν επιτρέπεται συμβιβασμός ή κατάργηση της Δικής και για απαιτήσεις μισθών , επιδομάτων αποζημιώσεων , εξόδων παράστασης , κίνησης και γενικά μισθολογικων παροχών οποιασδήποτε μορφής..."
Η άμεση αντίδραση και της ΠΟΕ ΟΤΑ ήταν να γίνει 24απεργια στις
6 Απριλίου στην οποία συμμετείχε το Σωματείο εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου με πολλούς εργαζόμενους.
Ένα μήνα μετά έχουν μεσολαβήσει κι άλλα δικαστήρια για Συμβασιούχους που μαζί με την Διοίκηση του Δήμου και με αποφάσεις αποδοχής των αγωγών από την Οικονομική Επιτροπή δίναμε το παρών σε όλα τα ακροατήρια καταφέρναμε και παίρναμε προσωρινές διαταγές παράτασης . Ήρθε στις 23/5 η θετική πρωτόδικη Απόφαση της κύριας αγωγής για τους 34 εργαζόμενους .
Δεδομένου όμως ότι η νομοθετική ρύθμιση για άσκηση έφεσης υπήρχε και αφού είχαμε καταφέρει να πάρουν παράταση έως τον Οκτώβριο οι συνάδελφοι είπαμε να μην κατατεθεί η απόφαση στο Δήμο για να δούμε πως θα εξελιχθεί με τις παρατάσεις με ασφαλιστικά ή προσωρινές διαταγές.
Όλα αυτά βέβαια υπό την καθοδήγηση και τις διαδικασίες του Δικηγόρου που είχαν αποφασίσει μόνοι τους οι εργαζόμενοι .
Παράλληλα εξελίσσονταν δεκάδες δικές στις οποίες ήμασταν πάντοτε παρών και καταφέραμε να συνεχίσουν όλοι οι συνάδελφοι να εργάζονται
Έκπληκτοι τον Σεπτέμβριο μαθαίνουμε και χωρίς να υπάρχει καμία συνεργασία ή συνενόηση ότι ο πληρεξούσιος δικηγόρος κατέθεσε την απόφαση αγωγής στο πρωτόκολλο του Δήμου για άμεσες ενέργειες.

Η αντίδραση μας ήταν αυτονόητη και δεν χωρούσε καμία αμφισβήτηση απαιτήσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση να μην εξαντληθούν τα ένδικα μέσα και να κάνει εφεση ο Δήμος μας .
Η Δήμαρχος είπε ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί να αποτελέσει μια απόφαση της οικονομικής επιτροπής και εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην ασκηθεί έφεση. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση συμμετείχαν 27 Δημοτικοί σύμβουλοι όλων των πολιτικών αποχρώσεων...

Παρών είχε δώσει και ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ κ Τράκας και βγήκε και ανακοίνωση από την ομοσπονδία που χαιρέτισε την στάση του Δημοτικού Συμβουλίου που ύψωσε ανάστημα απέναντι στην αντεργατικη πολιτική της κυβέρνησης.
Ένα μήνα μετά και ενώ έληγε η παράταση των προθεσμιών για την σύμβαση που είχαν με προσωρινή διαταγή και ενώ δεν ενημερώθηκε το Σωματείο η Νομική σύμβουλος του Δήμου σε συνεννόηση με τον Δικηγόρο των εργαζομένων κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο πάγο.

Μόλις έγινε αντιληπτό από μέρους μου ζήτησα εξηγήσεις και η αντίδραση μου ήταν έντονη .
Ζήτησα να ενημερωθω και εγώ και οι εργαζόμενοι πράγμα που έγινε στο Δημοτικό θέατρο που ήταν παρών οι 34 συνάδελφοι ο δικηγόρος τους , η Νομική του Δήμου, η Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Πράσινου και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όπως ο Τάσος Γιαννεζος της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Η εξήγηση η οποία έδωσαν στην οποία δεν συμφώνησα ήταν ότι δεν χάνει κανένας την δουλειά του και ότι οποιοδήποτε στιγμή μπορεί ο Δήμος να την ανακαλέσει ή να μην προσδιοριστεί ποτέ ημερομηνία εκδίκασης και οι συνάδελφοι θα συνέχιζαν την εργασία τους .
Υπήρξαν ερωτήσεις και διευκρινίσεις και το θέμα παρέμεινε εκεί.
Άλλωστε οι εργαζόμενοι έχουν τους νομικούς τους συμβούλους που τους εκπροσωπούν, που τους εμπιστεύονται και δεν παίζουν ΖΑΡΙΑ με τις ζωές τους και την εργασιακή τους συνέχεια ...
Εμείς υπηρετούμε ότι μας πούνε, καθήκον μας είναι να τους υποστηρίζουμε και στα δικαστήρια και στα Δημοτικά Συμβούλια.

Γι αυτό άλλωστε είχαμε και άλλες θετικές πρωτοδίκες αποφάσεις όπως άλλους 5 συναδέλφους Covid , όπως άλλους 10 συναδέλφους στο ΚΔΑΠ και Παιδικούς Σταθμούς, όπως άλλους 11 στις κοινωνικές δομές.
60 θετικές πρωτοδίκες αποφάσεις έχουμε καταφέρει να πάρουμε μέχρι Σήμερα με αγώνα και συνεχή παρουσία σε όλα τα δικαστήρια .
Όπως άλλωστε έχουμε καταφέρει να συνεχίζει είτε με πρωτοδίκες είτε με ασφαλιστικά είτε με προσωρινες διαταγές να υπηρετεί και να συνεχίζει να εργάζεται το σύνολο των συναδέλφων μελών του Σωματείου Εργαζομένων. Κανένας που απευθύνθηκε στο Σωματείο εργαζομένων δεν ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ .

Για το συγκεκριμένο θέμα της κλήσης σε απολογία των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου πήραμε ξεκάθαρη θέση .
Η προσπάθεια τρομοκράτησης είναι στοχευμένη και πολιτική .
Εντάσσεται στην πολιτική της καταστολής και στην απαξίωση της Τοπική Αυτοδιοίκησης . Στον ευτελισμό των αιρετών και είναι επίθεση στην Δημοκρατία και στη Δικαιοσύνη.
Εμείς αύριο στη Γενική μας Συνέλευση θα ζητήσουμε από όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε κινητοποίηση και να ξεσηκωθούμε στον αντιδημοκρατικό οχετό του Βορίδη .

Παράλληλα θα ζητήσουμε να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει πίσω την αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Συνεχίζουμε μέχρι την τελική δικαίωση για όλους τους εργαζόμενους
Για δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες αποτελεσματικές στελεχωμένες και με τους έμπειρους συναδέλφους μας που υπηρετούν επάξια και για χρόνια στο Δήμο μας .
Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και η τρομοκράτηση του Βορίδη δεν θα περάσει

Η επίθεση στον μοναδικό Δήμο που υποστήριξε εργαζόμενος παίρνοντας απόφαση να μην ασκηθεί έφεση με κίνδυνο να τους πάνε για παράβαση καθήκοντος και μάλιστα με ΔΟΛΟ είναι ο Δήμος Αγίου Δημητρίου.
Ντροπή τους"

Οι επόμενες κινήσεις Δήμου και εργαζομένων

 Η δημοτική αρχή μελετά τις επόμενες κινήσεις της και θα απευθυνθεί στα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα, στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων αλλά και στην τοπική κοινωνία. Οι εξελίξεις θα συζητηθούν σε έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγ. Δημητρίου, το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαρτίου.

Ενώ οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν τον αγώνα υπεράσπισης της μόνιμης σταθερής εργασίας των συνάδελφων τους,  σε Γενική Συνέλευση. 

ΠΗΓΗ: ilektrav.gr, efsyn.gr

                                                                           Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.