Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Το νερό απαραίτητο συστατικό της ζωής! Όχι στην ιδιωτικοποίηση του

 

. Αγωνιζόμαστε  να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό ώστε να μην πούμε            το νερό, νεράκι

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992 την 22α Μαρτίου, με το σύνθημα "Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο".
«Η ζήτηση της ανθρωπότητας για νερό μεγαλώνει. Η πίεση στους υδάτινους πόρους αυξάνεται λόγω της υπερχρήσης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Οι ξηρασίες και οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο έντονοι και συχνότεροι. Η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας οδηγεί στην διείσδυση αλμυρού νερού σε παράκτιους υδροφόρους ορίζοντες. Οι υπόγειοι υδροφορείς εξαντλούνται», ήταν το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, πριν ένα χρόνο 22/3/2022.

Σήμερα, η ανάγκη για το νερό  απαραίτητο συστατικό της ζωής γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Η κλιματική αλλαγή, επιφέρει αλυσιδωτά τεράστια προβλήματα στο πλανήτη και ιδιαίτερα στο νερό. Το κλίμα αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει, επηρεάζοντας τις κοινωνίες.  Οι κοινωνίες όμως επηρεάζονται και ζουν κάτω από τις πολιτικές που ασκούνται από τις κυβερνήσεις και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών στο βάθος σκοτώνουν τους ανθρώπους και την κοινωνία, γιατί οι αστικές κυβερνήσεις και το κεφάλαιο τα αξιοποιούν ως εμπόρευμα.

Η ζωή διδάσκει  τους λαούς ότι τα κοινωνικά αγαθά που είναι αναγκαία για την ζωή, πρέπει να είναι δημοσία, έτσι ώστε να τα απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς, φυλετικούς, ταξικούς κ.λ.π.


. Αγωνιζόμαστε  να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό, ώστε να μην πούμε το νερό, νεράκι.

Οι άνθρωποι, η κοινωνία, χρειάζεται  να αγωνιζόμαστε κατά των  ιδιωτικοποιήσεων, που προωθούν κυβερνήσεις και ιδιωτικά συμφέροντα. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα, Νερό, Συγκοινωνίες είναι κοινωνικά αγαθά, δεν ιδιωτικοποιούνται.  Ανήκουν στο λαό.

Για αυτό χρειάζεται αντίσταση, αγώνας για να μην περάσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. Να ανατραπεί, να φύγει από την διακυβέρνηση της χώρας.

Για αυτό δεν πρέπει να ενισχυθούν τα κόμματα της αστικής πολιτικής που συμφωνούν με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Χρειάζεται διαρκής αδιάκοπος αγώνας, για την κρατικοποίηση των υπηρεσιών των κοινωνικών αγαθών με εργατικό λαϊκό έλεγχο, μέχρι την κοινωνικοποίηση τους.    

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη.

  • 2.1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι.
  • Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν.
  • Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή.
  • Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές.
  • Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τη συλλογή νερού σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, που δεν διαθέτουν νερό στο σπίτι τους.
  • Πάνω από 800 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
  • Για τα 68,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης είναι ιδιαίτερα προβληματική.
  • Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια.
  • Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι - σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού - βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους.
  • 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030.
  • Οι πιο πλούσιοι λαμβάνουν γενικά υψηλά επίπεδα υπηρεσιών ύδατος με (συχνά πολύ) χαμηλό κόστος, ενώ οι φτωχοί καταβάλλουν πολύ υψηλότερη τιμή για μια υπηρεσία παρόμοιας ή μικρότερης ποιότητας.

 Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

                                                                                     
                                                                                       Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.