Γαλλία: Πολιτική κρίση στην χώρα. Το συνταξιοδοτικό «καίει» τον Μακρόν. Απαγόρευση διαδηλώσεων και επεισόδια.

Αντιδράσεις & προτάσεις μομφής σχεδόν από όλα τα κόμματα

Παρά τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων που ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία οι διαδηλωτές συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις κινητοποιήσεις τους κατά του συνταξιοδοτικού. 

           Γενική Απεργία από τα συνδικάτα για τις 23 Μαρτίου

 . Από την πρόταση μομφής, κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης Μακρόν αλλά και της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. 

Για να «πέσει» η κυβέρνηση, η πρόταση μομφής θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία.

                          (AP Photo/Lewis Joly)

Σε «κινούμενη άμμο» εξελίσσεται η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία με την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να είναι αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής εντός Εθνοσυνέλευσης και με τη λαϊκή οργή να «ξεχειλίζει» στους δρόμους. 

Το αντιδραστικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, έχει «ανάψει φωτιές» στη Γαλλία δημιουργώντας παράλληλα πολιτική κρίση.

Πολλοί μιλούν για  συνταγματικές ακροβασίες προκειμένου ο Μακρόν να περάσει την αύξηση ορίων ηλικίας στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο και  κάνουν λόγο για πρόβλημα Δημοκρατίας, καθώς η πλειονότητα της γαλλικής κοινωνίας είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο και το κλίμα πλέον είναι πού βαρύ για την κυβέρνηση Μακρόν.

Πρόταση μομφής από Μελανσόν & ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και τη Λε Πεν

Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα κατατέθηκε μια διακομματική πρόταση μομφής στην Εθνοσυνέλευση η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα τον Γάλλο Πρόεδρο.

Το κόμμα της Συμμαχίας της Αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν ήδη την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι βουλευτές της ανεξάρτητης ομάδας Liot. 

Ξεχωριστή πρόταση κατέθεσε η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν, που όμως αναμένεται να έχει λιγότερη τύχη.

«Έχετε δίκιο, δεν υπάρχει πλειοψηφία μεταξύ των Γάλλων πολιτών που να στηρίζει το νομοσχέδιο. Είναι μια δύσκολη μεταρρύθμιση που γίνεται για να ισορροπήσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα μέχρι το 2030» ισχυρίζονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

 Για να πέσει η κυβέρνηση, η πρόταση μομφής θα πρέπει να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να συγκεντρώσει 287 ψήφους.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να την ψηφίσουν 30 από τους 61 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο.

 Αν ο Μακρόν καταφέρει να σώσει την κυβέρνησή του, το επόμενο εμπόδιο ονομάζεται Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο παρακολουθεί τις κυβερνητικές «ακροβασίες» για να εγκριθεί πάση θυσία η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και υπάρχει περίπτωση να ακυρώσει ολόκληρο τον νόμο. 

Συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους οι Γάλλοι ενάντια στην αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη

Οι διαμαρτυρίες που είχαν ξεκινήσει εδώ και μήνες, καθώς το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, κλιμακώθηκαν το τελευταίο 48ωρο. Το βράδυ της Πέμπτης (16/3) και της Παρασκευής (17/3), χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρωθήκαν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ.

 Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με τους συγκεντρωμένους να εκτοξεύουν μπουκάλια και κροτίδες και τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πλήθος. Η αστυνομία ανακοίνωσε 61 συλλήψεις την Παρασκευή ενώ την Πέμπτη 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, και η αστυνομία έκανε λόγο για 258 προσαγωγές.

Ο κόσμος της εργασίας βγήκε και πάλι σήμερα Σάββατο (18/3)  στο δρόμο και έγιναν μεγάλες συγκρούσεις με τις γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις καταστολής. Η γαλλική Αστυνομία απαγόρευσε τις διαδηλώσεις, που ήταν προγραμματισμένες κατά του συνταξιοδοτικού, στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, τη μεγαλύτερη πλατεία του Παρισιού, καθώς και στα Ηλύσια Πεδία, έπειτα από δύο συνεχόμενες νύχτες ταραχών στη γαλλική πρωτεύουσα.

"Λόγω του σοβαρού κινδύνου διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας (…) κάθε συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο στην Πλας ντε λα Κονκόρντ και τη γύρω περιοχή, καθώς και στον τομέα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων απαγορεύεται" ανέφερε η ανακοίνωση της Αστυνομίας. 

"Τα πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εκεί θα απομακρύνονται συστηματικά από τις δυνάμεις της τάξης" πρόσθεσε η ανακοίνωση.


                                                                                            Ρωγμή στην ενημέρωση 







Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.