Σωματείο Vodafone: Πως η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας απειλεί να φορτώσει με επιπλέον απλήρωτη εργασία τους εργαζόμενους

Φωτογραφία αρχείου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ
(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)
Αρ. Πρωτοκόλλου: 14/2023
Αθήνα, 18/05/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • Πως η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας απειλεί να φορτώσει με επιπλέον απλήρωτη εργασία τους εργαζόμενους

Είναι γνωστό πως στη βιομηχανία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία που αφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας. Τράπεζες, super markets, ασφάλιση και φύλαξη έχουν ήδη ενταχθεί ωστόσο η επέκταση συνεχίζεται. Πρόσφατα και στη δική μας επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ξεκίνησαν οι ενέργειες διασύνδεσης και εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Ο εργοδότης μας ήδη έχει προχωρήσει στη θυγατρική της Vodafone, εταιρεία 360 Connect, σε ανακοινώσεις και ενημερώσεις προς τους εργαζομένους. Εκεί μαθαίνουμε, πως εκτός των καταστημάτων, η ψηφιακή κάρτα εργασίας ουσιαστικά θα είναι άϋλη -και θα υλοποιηθεί μέσω εφαρμογής σε  ηλεκτρονικό σύστημα της εταιρείας.

Είναι βασικό να γίνει κατανοητό πως στις τηλεπικοινωνίες που υπάρχουν πολλαπλές πολιτικές ασφαλείας, συστήματα VPN, εταιρικά δίκτυα κ.λπ. ο μέσος χρόνος έναρξης ενός Η/Υ για να μπορεί κάποιος να ανοίξει την οποιαδήποτε εφαρμογή είναι σημαντικός. Συνεπώς, μετά από αυτό το διάστημα ο εκάστοτε εργαζόμενος θα έχει πρόσβαση για να δηλώσει την έναρξη εργασίας του στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η εταιρεία καθώς και άλλοι εργοδότες στις τηλεπικοινωνίες, όπως πληροφορούμαστε.

Εύκολα είναι κατανοητό πως -με τη συγκεκριμένη εφαρμογή- ένας εργαζόμενος θα αναγκάζεται να προσέρχεται νωρίτερα του ωραρίου για την προετοιμασία εκκίνησης Η/Υ, συστημάτων και εφαρμογών, λειτουργικός χρόνος, ο οποίος ωστόσο είναι χρόνος εργασίας.

Παράλληλα, σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται και σε εργαζόμενους που τηλε-εργάζονται ή λόγω φύσης εργασίας μετακινούνται σε πελάτες (π.χ. τεχνικοί πεδίου) γιατί ο τόπος του έργου είναι ο χώρος εργασίας. Αναρωτιόμαστε: όταν ένας τεχνικός θα πρέπει να μετακινηθεί στα όρια του νομού ή σε άλλο νομό για να φθάσει στον πελάτη, πώς θα οριστεί πότε θα ξεκινήσει η ώρα εργασίας; Αντίστοιχα αναρωτιόμαστε πώς θα ελεγχθεί το δικαίωμα αποσύνδεσης σε εργαζόμενους που τηλε-εργάζονται;

Αυτά τα ζητήματα πρακτικής εφαρμογής είναι εξαιρετικά σημαντικά για να μην βρεθούν οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες -και όχι μόνο- να φορτωθούν απλήρωτα το λειτουργικό χρόνο εργασίας που απαιτείται για την προετοιμασία του χώρου εργασίας. Για να μην γίνει τελικά θεσμός η μαύρη εργασία σε αντίθεση με τα όσα ευαγγελίζεται το υπουργείο εργασίας.

Προκειμένου να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και ο πραγματικός χρόνος εργασίας:

  • Στους φυσικούς χώρους εργασίας (κτήρια, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.) να είναι αποδεκτή μόνο φυσική κάρτας εργασίας, που θα επικυρώνεται με την είσοδο στο χώρο εργασίας. Σε καμία περίπτωση να μην επιτρέπεται σε εργοδότη που απασχολεί το προσωπικό του σε εγκατάστασή του να χρησιμοποιήσει άϋλη ψηφιακή κάρτα με την μορφή εταιρικής εφαρμογής στο εταιρικό δίκτυο της εταιρείας.
  • Στους εργαζόμενους που τηλε-εργάζονται ή εργάζονται σε πεδίο, η δήλωση έναρξης/λήξης ωραρίου να μπορεί να γίνεται εκτός εταιρικών εφαρμογών και εξοπλισμού κατευθείαν και αποκλειστικά στο myErgani με ευθύνη του εργαζόμενου.
  • Στους εργαζόμενους τεχνικούς που εργάζονται στο πεδίο να υπάρξει νομοθετική σαφή πρόβλεψη για το χρόνο έναρξης εργασίας τους. Δεν είναι εφικτό το ωράριο να δηλώνεται ως έναρξη/λήξη στο χώρο έργου, όταν το έργο μπορεί να εκτελείται στο διπλανό νομό και ο εργαζόμενος τεχνικός να καλείται να διανύσει χιλιομετρικές αποστάσεις που απαιτούν εργατοώρες.

Καλούμε τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα, το Υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τις παραπάνω επισημάνσεις.

 

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ



Αναδημοσίευση από τον δικτυακό τόπο www.pasevodafone.gr
Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.