ΒΥΡΩΝΑΣ: Αλήθεια κ. Δήμαρχε! Πόσο ασφαλής και βιώσιμη είναι η κινητικότητα των συμπολιτών μας!

Αλήθεια κ. δήμαρχε,

Ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Κατωπόδης 

Πόσο ασφαλής και βιώσιμη είναι τελικά η κινητικότητα των συμπολιτών μας σε διαφορά οδοστρώματα και πεζοδρόμια της πόλης μας;

Πεζοδρόμιο στην οδό Κύπρου και δεν είναι τα μοναδικό

Οδός Αδ. Κοραή και Ανακραίωντος 


Ας δούμε όμως τί σχεδίαζε και τι υποσχόταν η δημοτική αρχή της πόλης...

Το Φεβρουάριο του 2022 είχε σταλεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταξύ αυτών και στην ιστοσελίδα μας "Ρωγμή στην Ενημέρωση" από το γραφείο επικοινωνίας του δήμου Βύρωνα ένα δελτίο τύπου με θέμα: «Γνωρίστε και συν-διαμορφώστε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Βύρωνα»

Σύμφωνα με αυτό «Το ΣΒΑΚ είναι ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών σε μια περιοχή και εκπονείται με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξειδικευμένων επιστημόνων, αλλά και των ίδιων των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής. Η εκπόνηση ενός Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας θα βοηθήσει να καταγραφούν τα προβλήματα στις καθημερινές μετακινήσεις και να αποφασιστεί συλλογικά πώς θα επιλυθούν με τον πιο αποτελεσματικό, περιβαλλοντικά φιλικό και κοινωνικά επωφελή τρόπο», αναφέρει μεταξύ άλλων.  

Και αναρωτιέται κανείς, η άθλια κατάσταση που υπάρχει στο οδόστρωμα πολλών δρόμων στο Βύρωνα, ακόμη και κεντρικών οδών όπως η Χρ. Σμύρνης, στα πεζοδρόμια σε κεντρικά σημεία, αλλά και στις γειτονιές δεν φτιάχνονται άραγε γιατί δεν έχει γίνει το «Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών», όπως ισχυρίζεται το δελτίο τύπου;(!) Υπάρχει δηλαδή η βούληση, το προσωπικό στην τεχνική υπηρεσία, τα μέσα και υλικά που απαιτούνται, τα χρήματα και δεν τα επισκευάζετε -εννέα χρόνια που διοικείτε το δήμο- και ενώ δέχεστε αιτήματα πολιτών, φορέων, δημοτικών συμβουλών; Δεν έχουν επισκευαστεί γιατί... δεν έχετε «ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών»;

Το λεγόμενο "ΣΒΑΚ" μπορούμε να το εκλάβουμε μόνο ως ένα σχέδιο που οδηγεί στα νύχια των ιδιωτών εργολάβων!

Σε άρθρο μας στην ιστοσελίδα μας το Φεβρουάριο του 2022 αναφέραμε μεταξύ άλλων:

Κύριοι της τοπικής δημοτικής εξουσίας

Στην πραγματικότητα τα αφήνετε όλα να ρημάζουν, τις υπηρεσίες χωρίς προσωπικό και μέσα, για να κάνετε αναθέσεις σε ιδιώτες, (δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, αδρανή υλικά και μπάζα, εγκαταλελειμμένα οχήματα, ηλεκτρικές συσκευές και ρούχα). Είστε πράγματι καθηγητές στις αναθέσεις και στις συμβάσεις με ιδιώτες.

Πρόσφατο «επίτευγμα» σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία

Έχετε σχέδιο και βήμα-βήμα δημιουργείτε τους όρους για την όλο και περισσότερο είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στο δήμο, μέσω των συμβάσεων και αναθέσεων. Χρησιμοποιείτε μία προοδευτική, δήθεν, αριστερή ρητορική για να θολώνετε τα νερά και ασκείτε μία δεξιά διαχειριστική, αντιλαϊκή πολιτική καθημερινά στο δήμο, μακριά από τις ανάγκες των πολιτών και προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Μπορεί να αποσπάτε την συναίνεση παρατάξεων της αντιπολίτευσης και να τους δημιουργείτε αμηχανία με την εφαρμόζουσα πολιτική σας, αλλά είναι πλέον φανερό σε κάθε καλόπιστο πολίτη που ζει στην πόλη, ότι τέτοιο χάλι στην πόλη και τόσες αναθέσεις σε ιδιώτες μάλλον δεν έχει προϋπάρξει.

Βαδίζετε χέρι - χέρι με την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Αυτή νομοθετεί και εσείς με τη σειρά σας απαξιώνετε το δήμο και τις υπηρεσίες του και στη συνέχεια ξηλώνετε το πουλόβερ του δημοσίου χαρακτήρα του και των υπηρεσιών του. Μόνο ρουσφέτια με διμηνίτες, συμβασιούχους κάνετε. 

Αυτή την πρακτική ακολουθείτε και με τους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Τα αφήνετε στην εγκατάλειψη τους για να ωριμάσουν οι… συνθήκες για να τα δώσετε κατόπιν μέσα από διάφορα προγράμματα (projects) σε ιδιώτες εργολάβους. Έτσι λαδώνονται τα γρανάζια των ιδιωτικών συμφερόντων και δουλεύει η μηχανή….

Αυτό εξυπηρετείτε με την συνειδητή φαινομενική αδράνεια και απραξία που σας διακρίνει. 

Και τώρα θα φτιαχτούν όλα με το «ΣΒΑΚ -ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας».

Όχι κ. δήμαρχε και κύριοι της τοπικής δημοτικής εξουσίας, με αυτήν, τη δική σας, την πολιτική δεν εξυπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον, δεν νοιάζεστε πραγματικά για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, αλλά, αλλού το πάτε!

Εσείς τα αφήνετε και ρημάζουν, για να τα αναθέσετε και πάλι σε ιδιώτες εργολάβους. Είναι γνωστό το έργο και ξαναπαιγμένο.

Τα γνωρίζετε, τα ξέρετε, τα βλέπετε τα ρημαγμένα πεζοδρόμια και οδοστρώματα, εάν θέλατε, θα μπορούσατε να τα επισκευάζετε και να τα συντηρείτε. Πολλές φορές κάτοικοι, φορείς, δημοτικοί σύμβουλοι, σας ζητούν να τα επισκευάσετε, δεν το κάνετε όμως, πάρα μόνο, κάποιες λίγες φορές εκεί που εσείς επιλέγετε για τους λόγους που εσείς γνωρίζετε, με τα κριτήρια επιλογής σας. Πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες για να γίνει η… δουλειά. Αυτά τα αναφέραμε στο άρθρο μας ενάμισι χρόνο πριν.

Φωτό: συμβολή των οδών Τιμοθέου και Κιουταχείας


Τον τελευταίο χρόνο προχωράτε πράγματι σε κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις προεκλογικής κοπής, κυρίως σε πεζοδρόμια σε κεντρικά σημεία της πόλης. Όπως στη Βουτζά, στη Κύπρου και ενδεχόμενος και αλλού.

Αλήθεια ενημερώσατε τους δημότες, τους ρωτήσατε, μήπως έχουν και αυτοί κάποια γνώμη ως καθημερινοί χρήστες αυτών των δρόμων και των πεζοδρομίων;

Ή δεν χρειαζότανε, γιατί τα γνωρίζετε όλα σε συνεργασία με τους εργολάβους που αναθέτετε τα έργα;

Και οι κακοτεχνίες που υπάρχουν, ποιος θα τις ελέγξει; Αλήθεια υπάρχει και λειτουργεί επιτροπή παραλαβής έργων στο δήμο, ή απλά υπογράφει και «παραλαμβανει» τα όποια έργα στα τυφλά; Ερώτηση κάνουμε κ. δήμαρχε.

Στην οδό Κύπρου συνεχίζονται οι τεχνικές παρεμβάσεις, (αμφίβολης χρησιμότητας) που θα οδηγήσουν σε μείωση των θέσεων στάθμευσης και παρκαρίσματος, αφού ο δρόμος θα είναι πιο στενός. Ενώ στα σημεία που τα πεζοδρομία θα γίνουν ποιο φαρδιά, μάλλον θα περιορίζονται για την εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων. 

Ο δημοτικός φωτισμός το βράδυ στην Κύπρου είναι σβηστός. Κεντρικός δρόμος μέσα στο σκοτάδι, από το παλαιό δημαρχείο έως την οδό Χειμάρας.

Η σήμανση για τα οχήματα ελλιπής έως ανύπαρκτή.

Στην οδό Χειμάρας στρίβουν οχήματα και κατεβαίνουν αντίθετα στην Κύπρου. 

Το ίδιο και ποιο κάτω στη οδό Ραιδεστού στρίβουν προς τα κάτω (αριστερά) στην Κύπρου και στην οδό Ερυθραίας, διότι τα απαγορευτικά σήματα δεν φαίνονται. 

Χρειάζεται να παρέμβετε άμεσα, πριν έχουμε κάποιο ανθρώπινο θύμα...

Τα παραπάνω μας τα αναφέρουν κάτοικοι και επαγγελματίες της γειτονιάς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι παίρνουν τηλέφωνο, ενημερώνουν στο δήμο, αλλά αποτέλεσμα κανένα.

Γιατί τέτοια αδιαφορία κύριε δήμαρχε και κύριοι της δημοτικής τοπικής διοίκησης και εξουσίας, που θα ζητήσετε για άλλη μια φορά την ψήφο των πολιτών;

Ρωγμή στην Ενημέρωση 

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια στον Βύρωνα. Κι αυτά τα λίγα που υπάρχουν, δεν είναι να περάσει άνθρωπος.
    Από το 2011 που δραστηριοποιούμαστε εδώ, έχουμε βαρεθεί να εισπράττουμε αόριστες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις. Είναι προφανές πως και για την παρούσα και για τις προηγούμενες δημοτικές αρχές η ζωή και η ασφάλεια των πολιτών δεν αποτελεί προτεραιότητα. Τα προβλήματα των αναπήρων, των ηλικιωμένων, των μικρών παιδιών δεν φαίνεται να τους αφορούν, παρόλο που όλοι μαζί, συν οι συνοδοί τους, είμαστε πάνω από το 50% των κατοίκων.
    Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Βύρωνας έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στο αυτοκίνητο, αλλά ακόμη κι οι οδηγοί περπατούν στον δρόμο όταν παρκάρουν. =

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.