ΣΤΟΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ «Λιμνάζουν» τα προβλήματα, οργή και αγανάκτηση για τις ευθύνες κυβέρνησης - κρατικού μηχανισμού

 

Αλληλεγγύη και διεκδίκηση για να ξεκολλήσει η ζωή από τη λάσπη

 

Λάσπη παντού, ολική καταστροφή σπιτιών και καταστημάτων σε χωριά και συνοικίες που επλήγησαν, 16 νεκροί και επίσημα 3 αγνοούμενοι, ζημιές εκατομμυρίων ευρώ που δεν καλύπτονται από τις πενιχρές αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση,

 Αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι σε απόγνωση, να προσπαθούν νυχθημερόν να καθαρίσουν και να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους, και ενώ έξω από τις πόλεις οι καταστροφές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες, οδηγώντας μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε πλήρες αδιέξοδο. 

Οι πληγέντες αγωνιούν μετά την τεράστια καταστροφή για το αύριο και το πώς θα συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, αφού πολλά από τα σπίτια είναι δύσκολο να κατοικηθούν.

Την ίδια ώρα, έχει διαμορφωθεί μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του λαού, με τα λιμνάζοντα νερά, τα νεκρά ζώα, τη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είτε γιατί παραμένουν αποκλεισμένοι είτε γιατί τα Κέντρα Υγείας στα χωριά έχουν πάθει σοβαρές ζημιές.

 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών κλιμακίων στις πληγείσες περιοχές και τα όσα ειπώθηκαν, αποδεικνύουν ότι τους πληγέντες τους περιμένει ένας πραγματικός «Γολγοθάς». Είναι μέτρα - σταγόνα στον ωκεανό, που δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες τους, ακόμα και για τα στοιχειώδη, με αποτέλεσμα ούτε τα σπίτια να φτιάχνονται ούτε οι ίδιοι να στέκονται στα πόδια τους.

Μοναδική αισιόδοξη εικόνα η αλληλεγγύη που εκφράζεται καθημερινά και οργανωμένα μέσα από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, αλλά και οι πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης των πληγέντων για μέτρα αποκατάστασης, μέσα από τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε συνοικίες και χωριά. 

Στις πληγείσες συνοικίες μέσα στην πόλη της Λάρισας, οι κάτοικοι συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να καθαρίσουν και να απομακρύνουν τη λάσπη από τα σπίτια και τα καταστήματά τους. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι τεράστιες, με τους πληγέντες να δηλώνουν ότι οι αποζημιώσεις που έχουν ανακοινωθεί δεν επαρκούν. Συνολικά όλοι οι κάτοικοι της πόλης ανησυχούν, καθώς εδώ και μέρες δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός και σε πολλές γειτονιές δεν γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων

Στην ύπαιθρο του νομού, έντονη ήταν μέχρι και την Παρασκευή η ανησυχία για την υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα, με τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν όλα τα παραλίμνια χωριά να μην έχει εξαλειφθεί.

Την ίδια ώρα, χωριά του δήμου Αγιάς και Τεμπών παραμένουν αποκλεισμένα καθώς υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και την Πέμπτη κατέρρευσε η γέφυρα στον Παλαιόπυργο, η οποία συνδέει τα παραλιακά χωριά.

Συνεχίζεται η μάχη στα χωριά της Καρδίτσας

Στον πνιγμένο κάμπο της Καρδίτσας απλώνεται παντού μια πηχτή μυρωδιά μούχλας, λυμάτων και σήψης από τα νεκρά ζώα που άφησε πίσω της η καταστροφή.

Οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας μιλούν  για τις εγκληματικές ευθύνες κράτους, Περιφέρειας και δήμων για τη μη λήψη μέτρων προστασίας από φαινόμενα που ξαναχτύπησαν την περιοχή πριν από λίγα χρόνια αλλά και το ότι θα παλέψουν για να σταθούν στα πόδια τους, να ζήσουν στον τόπο τους μέσα από την οργάνωση και τη διεκδίκηση.

Η Ασπασία ζούσε στο Ριζοβούνι και πλέον, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι πρόσφυγας στον τόπο της. Στη δομή που έχει στήσει ο δήμος Καρδίτσας στο σχολείο του Φαναρίου ζει τις τελευταίες μέρες με συντροφιά το σκυλάκι της. Η ίδια μιλώντας στο Ριζοσπάστη εξέφρασε την αγανάκτησή της για την απουσία του κρατικού μηχανισμού: «Αν περιμέναμε από το κράτος, νερό δεν θα είχαμε να πιούμε. Ο απλός ο κόσμος, οι εθελοντές δείχνουν αλληλεγγύη, ψωνίζουν από το υστέρημά τους και μοιράζουν στον κόσμο. Αλλά το κράτος απόν από παντού!». 

 Ενώ στα χωριά Βοχλό και Κοσκινά κάτοικοι αναφέρουν οτι οι εγκληματικές ευθύνες του κράτους είναι διαχρονικές «Από το 1953 έχουμε πνιγεί 3 - 4 φορές, δεν έχουν κάνει τίποτα. Μετά τον "Ιανό", στο σημείο που έσπασε το ανάχωμα και μας έπνιξε, έριξαν δύο αμάξια χαλίκι.  Αυτό ήταν όλο, ούτε καθάρισμα τα ποτάμια ούτε τίποτα. Το ποτάμι κανονικά καθαρίζεται από πάνω μέχρι κάτω, όχι σε 2 - 3 σημεία μόνο!», αναφέρουν  στην εφημερίδα.                          

Παραμένουν τα προβλήματα σε Φαρκαδόνα και Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Συνολικά στον νομό Τρικάλων πάνω από 400 πλημμυροπαθείς, κυρίως από Αγία Κυριακή, Μεγάλα Καλύβια, Λόγγο και Φαρκαδόνα, δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και άλλες δομές.

Στη Φαρκαδόνα δεν έχει γίνει ακόμα η αποκομιδή των νεκρών ζώων, παραμένει η απουσία πόσιμου νερού, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να φοβούνται για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας έχει γίνει καταφύγιο για 40 περίπου πλημμυροπαθείς, μιας και βρίσκεται ψηλά στο βουνό, με αποτέλεσμα να μην έχουν μπει νερά. Ωστόσο οι συνθήκες διαμονής δεν είναι και οι καλύτερες, παρά την προσπάθεια εργαζομένων και υγειονομικών.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα Μεγάλα Καλύβια, όπου οι κάτοικοι αγωνιούν για το γεγονός ότι έχει περάσει μια βδομάδα και δεν έχουν απομακρυνθεί τα νεκρά ζώα. Την ίδια ώρα, το νερό και σε αυτό το χωριό δεν είναι πόσιμο.

Σε χωριό - φάντασμα έχει μετατραπεί το Κεραμίδι Τρικάλων, το οποίο παραμένει μετά από μία βδομάδα βυθισμένο στο νερό. Η οδική σύνδεση έχει αποκατασταθεί με όλα τα χωριά εκτός από το Κεραμίδι, καθώς δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό που έχει καλύψει ολόκληρο το χωριό. Οι 110 κάτοικοι είναι σε απόγνωση, καθώς δεν γνωρίζουν πότε και πώς θα καταφέρουν να προσεγγίσουν ξανά το χωριό τους.

Ο Βόλος ακόμη χωρίς πόσιμο νερό

Στον Βόλο παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό χιλιάδες κάτοικοι, για 11η μέρα, ενώ οι εκτιμήσεις λένε πως σε 15 έως και 20 μέρες θα επανέλθει.

Ταυτόχρονα σε πολλές γειτονιές οι κάτοικοι συνεχίζουν μόνοι τους τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών.

Ακόμα, στο οδικό δίκτυο στο Πήλιο παραμένουν οι ζημιές, δυσκολεύοντας τη μετακίνηση των ανθρώπων.

 

ΠΗΓΗ: rizospastis.gr

                                                                                Ρωγμή στην ενημέρωση


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.