ΔΙΕΘΝΗ: Στο χείλος της καταστροφής η Λωρίδα της Γάζας

                                                           Αναδημοσίευση 

 

Μπροστά σε μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται πια η Λωρίδα της Γάζας, με εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς νερό και ρεύμα, αλλά και τα βασικά αγαθά σε τρόφιμα και φάρμακα, εν μέσω του αποκλεισμού και του ανελήτου σφυροκοπήματος που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, την πιο πολύνεκρη εδώ και δεκαετίες. 

Με φόντο την διαρκώς αυξανόμενη τραγωδία για τον κόσμο που ζει στον παλαιστινιακό θύλακα, αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο η κινητικότητα στη διεθνή σκακιέρα. Στόχος να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, να αφεθούν ελεύθεροι οι περίπου 200 όμηροι των μαχητών της Χαμάς και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομο προς την πολιουρκούμενη Γάζα για παροχή βοήθειας, αλλά και ασφαλή διαφυγή των αμάχων, κυρίως ξένων υπηκόων. Το άλλο μεγάλο ζητούμενο είναι να μην επεκταθεί η ανάφλεξη ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ, οι Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονται σε θέσεις μάχης και απομένει η πολιτική απόφαση για χερσαία εισβολή.

Καταρρέουν τα νοσοκομεία

Ώρα με την ώρα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δραματική στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας.

«Έχουν απομείνει 24 ώρες μέχρι να τελειώσει το νερό, η ηλεκτροδότηση και τα καύσιμα» στη Γάζα και αν δεν φτάσει βοήθεια, οι γιατροί δεν θα έχουν παρά να «ετοιμάζουν πιστοποιητικά θανάτου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμέντ αλ Μαντχάρι, επικεφαλής του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην περιοχή.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ασράφ αλ-Κίντρα έκανε έκκληση στον κόσμο να μεταβεί στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο από τις 13 ιατρικές υποδομές του θύλακα, για αιμοδοσία. «Εάν το νοσοκομείο σταματήσει να λειτουργεί, ολόκληρος ο κόσμος θα είναι υπεύθυνος για τις ζωές εκατοντάδων και χιλιάδων ασθενών που βασίζονται στα αποθέματά μας, ιδιαίτερα από το Σίφα», δήλωσε ο Κίντρα.


Ρουκέτες και εκκενώσεις οικισμών του Ισραήλ 

Το Ισραήλ εκκενώνει χωριά και πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον Λίβανο, καθώς υπάρχουν ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ παράλληλα με τη σύγκρουση στο νότιο Ισραήλ με τη Χαμάς.  

Το σχέδιο έχει εγκριθεί από τον υπουργό Άμυνας και προβλάπει την εκκένωση 28 οικισμών. Οι κάτοικοι θα μεταφερθούν σε ξενώνες που επιχορηγούνται από το κράτος.

Αργά το βράδυ ήχησαν σειρήνες στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ για άλλη μια φορά, ενώ το απόγευμα λόγω των σειρήνων για ρουκέτες ο Μπλίνκεν και ο Νετανιάχου μπήκαν για λίγο σε καταφύγιο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Τελ Αβίβ.

Τι γίνεται με τους ομήρους

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχουν 200-250 αιχμάλωτοι στη Γάζα, σύμφωνα με δήλωση του Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, σε μαγνητοσκοπημένο βίντεο. Διευκρίνισε ότι περίπου 200 αιχμάλωτοι είναι στα χέρια των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς και άλλες «παρατάξεις της αντίστασης» κρατούν τους υπόλοιπους. Ο ίδιος είπε ότι 22 όμηροι σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ξένοι όμηροι είναι «καλεσμένοι μας», είπε ο Ομπέιντα, υποσχόμενος να τους προστατεύσει και να τους απελευθερώσει όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες «στο έδαφος».

Η Χαμάς δημοσίευσε στο μεταξύ το πρώτο βίντεο με όμηρο. Πρόκειται για μια κοπέλα 21 ετών. Στο βίντεο λέει: «Είμαι η Μάγια Σαμ, είμαι είκοσι ενός χρονών από το Shoham. Αυτή τη στιγμή, είμαι στη Γάζα. Επέστρεψα νωρίς το πρωί του Σαββάτου από ένα πάρτι στην περιοχή Σντερότ. Τραυματίστηκα σοβαρά στο χέρι. Με έφεραν στη Γάζα και με πήγαν στο νοσοκομείο εδώ για τρεις ώρες. Με φρόντισαν, παρέχοντας φάρμακα. Απλώς σας ζητώ να με φέρετε πίσω στο σπίτι το συντομότερο δυνατόν στην οικογένειά μου, στους γονείς μου, στα αδέρφια μου. Σας παρακαλώ, αφήστε με να φύγω από εδώ το συντομότερο δυνατό».

Την ίδια ώρα, το Sky News επικαλέστηκε δήλωση ενός άλλου στελέχους της Χαμάς, του επικεφαλής των πολιτικών και διεθνών σχέσεων της οργάνωσης, Μπασέμ Ναΐμ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε: «Δεν ξέρω αν οι 199 όμηροι στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα είναι ακόμα ζωντανοί». Όπως είπε είναι «αδύνατον» να επαληθευτεί αυτή τη στιγμή λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών τους οποίους υφίσταται ο παλαιστινιακός θύλακας. «Έχουμε πει σε όλους τους μεσολαβητές ότι είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε όλους τους αμάχους ομήρους όταν σταματήσει η επίθεση εναντίον του λαού μας».

Νέες προειδοποιήσεις από Τεχεράνη

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε ότι η πιθανότητα να επεκταθεί η σύγκρουση σε άλλα μέτωπα «πλησιάζει [το] αναπόφευκτο στάδιο». «Ο χρόνος για πολιτικές λύσεις τελειώνει», έγραψε στο X.

Η δημόσια τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε δήλωση του κορυφαίου διπλωμάτη της χώρας ότι θα μπορούσε να αναμένεται μια «προληπτική δράση» τις επόμενες ώρες, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτραπεί στο Ισραήλ να αναλάβει καμία ενέργεια στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να αντιμετωπίσει συνέπειες.

«Οι ηγέτες της Αντίστασης δεν θα επιτρέψουν στο Σιωνιστικό καθεστώς να αναλάβει καμία δράση στη Γάζα... Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές και δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά του λαού της Γάζας», δήλωσε ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στην κρατική τηλεόραση. 

Η επιχείρηση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ προετοιμαζόταν για τέσσερα χρόνια, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης. Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι η επίθεση σηματοδότησε «την αρχή μιας νέας εποχής» στην αντιπαράθεση των δύο πλευρών.

Οι διπλωματικές κινήσεις εν συντομία

  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Είχε επίσης επικοινωνία με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για την ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου.
  • Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε στο τηλέφωνο με τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγε. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις μάχες μεταξύ των ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, καθώς και την απελευθέρωση αμάχων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
  • Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ρίσι Σούνακ ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να απόσχουν από «προκλητικά βήματα» σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. 
  • Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στο Ισραήλ και ακολούθως στην Αίγυπτο, προκειμένου αφενός να εκφράσει την στήριξή του στο Ισραήλ και αφετέρου να προωθήσει την προσπάθεια αποτροπής επέκτασης της κρίσης. Θα είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς.
  • Πληθαίνουν οι φήμες ότι επίκειται ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ. Στην περιοχή βρίσκεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.
  • Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται η WSJ, το Πεντάγωνο έχει δώσει εντολή ετοιμότητας για περίπου 2.000 στρατιώτες που θα μπορούσαν να κληθούν να πάνε σε χώρες της περιοχής και να παρέχουν υποστηρικτικό ρόλο όπως ιατρική βοήθεια.
  • Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, που βρίσκεται «σε ενδελεχείς συζητήσεις» με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλους παράγοντες, Μάρτιν Γκρίφιθς, θα μεταβεί αύριο στη Μέση Ανατολή για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις που έχουν στόχο την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. 
  • Αναδημοσίευση από efsyn.gr                    
  •                                                                       Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.