ΒΥΡΩΝΑΣ: Εμβληματική νίκη του Αλέξη Σωτηρόπουλου στο β' γύρο των δημοτικών εκλογών

  • Σε σημαντικό πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση αναδείχθηκε ο β' γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών
  • Φόντο η σημαντική αποχή που αγγίζει το 70%

Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος είναι πλέον ο νέος δήμαρχος του Βύρωνα με βάση το αποτέλεσμα του β' εκλογικού γύρου. Κατάφερε να εκλεχθεί με σημαντική διαφορά από τον αντίπαλό του κ. Μίλτο Μπαντή με ποσοστό 59,15% έναντι αντίστοιχα 40,85%. 
Είναι ενδεικτικό πως διπλασίασε τις ψήφους που είχε λάβει στον α' γύρο (από 4.194 σε 8.912), ενώ αντίστοιχα ο κ. Μίλτος Μπαντής παρέμεινε περίπου στον ίδιο αριθμό ψήφων με μικρές απώλειες (από 6.815 σε 6.156)
Ο κ Σωτηρόπουλος κατάφερε να πετύχει έτσι μία εμβληματική νίκη καθώς η παράταξή που τον στήριξε (ΠΑΣΟΚ) δεν είχε προηγηθεί στη δημαρχία του Βύρωνα ποτέ εδώ και 50 περίπου έτη (από το 1976 με δήμαρχο τον κ. Κωνσταντιλιέρη).

Η νίκη Σωτηρόπουλου έχει ωστόσο και περαιτέρω συμβολική σημασία καθώς προηγήθηκε σημαντικά του κ. Μπαντή, που είχε λάβει κάθε δυνατή στήριξη από τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Η ήττα του κ. Μπαντή εκ των πραγμάτων αγγίζει και τον κ. Χαρδαλιά προσωπικά, ο οποίος ήταν παρών και ενορχήστρωσε όλο το μηχανισμό στήριξης του εκλεκτού της Ν.Δ. στο Βύρωνα, όλο το προηγούμενο διάστημα.


Στο πρόσωπο του κ. Σωτηρόπουλου εκφράστηκε και μία γενικότερη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Ήταν ενδεικτικό πως το βράδυ της Κυριακής πολλές παρέες νέων παιδιών που κυκλοφορούσαν για τη βραδυνή τους έξοδο στην πόλη και δεν έχουν σχέση με τα παραταξιακά και κομματικά ακροατήρια, συζητούσαν και σχολίαζαν τη νίκη Σωτηρόπουλου με θετικό τρόπο. Μπορεί να δικαιολογηθεί λοιπόν η χαρά των οπαδών του κ. Σωτηρόπουλου που από νωρίς συγκεντρώθηκαν έξω από το εκλογικό του κέντρο για να επευφημήσουν τον ίδιο και να πανηγυρίσουν για την εκλογική νίκη.


Σημαντικός νικητής ήταν η αποχή, η οποία στο δήμο Βύρωνα στον α' γύρο έφθασε το 54,11%,
ενώ στο β' γύρο εκτοξεύθηκε στο 63,64% (συμμετοχή αντίστοιχα από 19927 ψήφους σε μόλις 15068). Μεταξύ α' και β΄ γύρου διπλασιάστηκε και το ποσοστό ακύρων - λευκών λόγω της μειωμένης συμμετοχής αν και σε αριθμό ψήφων παρέμεινε περίπου ίδιο. Τα αποτελέσματα του δήμου Βύρωνα μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Τον κ. Σωτηρόπουλο χαιρέτησαν και συνεχάρησαν τόσο ο κ. Μπαντής, όσο και ο κ. Γώγος καθώς και ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Κατωπόδης.


 
Μένει να δούμε πως θα πολιτευτεί ο κ. Σωτηρόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει το τιμόνι του (υπερχρεωμένου) δήμου με πολλά ανοιχτά μέτωπα. Κατά αρχάς οι χρόνιες καταπατήσεις και οι επιβουλές που υπάρχουν στον Υμηττό με προεξέχοντα τον λόφο Κοπανά και τις εγκαταστάσεις στο νταμάρι της Εργάνης, όπου χωρικά διεκδικείται από ιδιώτες, που απαιτούν και αποζημιώσεις. Οι σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές του δήμου (σχολεία, παιδικές χαρές, πάρκα και ελεύθεροι χώροι, κακή κατάσταση δρόμων, στάδιο, κολυμβητήριο κ.λπ.). Οι σημαντικές επίσης ελλείψεις σε υπηρεσίες (καθαριότητα, δημοτική συγκοινωνία, παιδικοί σταθμοί, φωτισμός κ.ά.). Η πολιτική σε τραπεζοκαθίσματα, πάρκινγκ και μαγαζιά που έχει οδηγήσει την κίνηση οχημάτων και πεζών στο δήμο σε ένα καθημερινό μαρτύριο. Τα ανοιχτά ζητήματα απαλλοτριώσεων για ελεύθερους χώρους στη Νεράϊδα, στην οδό Νικηφορίδη κ.λπ. Η συνεχή υποστελέχωση υπηρεσιών και η έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση και εργολαβοποίηση υπηρεσιών και σχέσεων εργασίας που έχει οδηγήσει πολλές φορές στο παρελθόν σε σύγκρουση το Σωματείο Εργαζομένων με τις τέως δημοτικές αρχές. Η διαχείριση της δημοτικής επιχείρησης και η οικονομική τάξη στο δήμο. Τα ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου που έχει φθάσει σε σημείο να αποκλείει ουσιαστικά την απεύθυνση προς αυτό αιτημάτων δημοτών και συλλογικοτήτων. Όλα αυτά είναι πράγματα που θα κρίνουν αν ο κ. Σωτηρόπουλος θα έχει συνέχεια ή αν θα απαξιωθεί από τους πολίτες σαν "μία από τα ίδια"...

Το γενικό αποτέλεσμα του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν σαφέστατο πολιτικό πλήγμα για την κυβερνητική πολιτική. Παρά τους ανοιχτούς εκβιασμούς από βουλευτές, κυβερνητικούς εκπροσώπους και υπουργούς ο κόσμος που πήγε στην κάλπη καταψήφισε στην πλειοψηφία του τους "γαλάζιους" υποψήφιους. Οι δύο μεγάλοι δήμοι της χώρας με μεγάλη σημειολογία (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) χαθήκαν για τη Ν.Δ. Είναι ακόμη πιο σημαντικό αυτό το γεγονός, αν σκεφθεί κανείς, πως ο δήμος της Αθήνας επί πολλά έτη (ουσιαστικά μετά το 1986 με τον Δημήτρη Μπέη) ανήκει πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία και σε "γαλάζια" στελέχη. Μοναδικά διαλείμματα ήταν για 1 έτος (1991-1992) ο κ. Τρίτσης με την υποστήριξη ωστόσο τότε της Νέας Δημοκρατίας και πάλι και για δύο 4ετίες (2011-2019) με τον κ. Καμίνη (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος ωστόσο πολιτεύτηκε με ιδιαίτερα νεοφιλελεύθερες θέσεις την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε στενά με τη δεξιά (βλ. κυβέρνηση Βενιζέλου-Σαμαρά).
Τα ίδια περίπου ισχύουν και για το δήμο Θεσσαλονίκης. Μετά το 1986 τη δημαρχία της πόλης ουσιαστικά είχε πάντα η Νέα Δημοκρατία. Μοναδική εξαίρεση ο Γιάννης Μπουτάρης την περίοδο και πάλι 2011-2019, που δεν είχε σχέση με τον στενό κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας και στηρίχθηκε κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, αν και κινήθηκε με το δικό του αυτόνομο πολιτικό στίγμα.

Αλλά και σε άλλους δήμους και περιφέρειες στο β' γύρο οι επίσημα "χρισμένοι" γαλάζιοι υποψήφιοι βρέθηκαν στην πλευρά των ηττημένων. Φαίνεται καθαρά από το αποτέλεσμα πως υπάρχει και εκφράζεται πλέον μία έντονη δυσαρέσκεια προς την πολιτική της κυβέρνησης, την οποία ωστόσο αδυνατεί να την εκφράσει στο σύνολό της κάποια πολιτική δύναμη, συμπεριλαμβανομένης και της αριστεράς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση/ΚΚΕ κερδίζει 6 δήμους της χώρας (Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ικαρία, Τύρναβο) και ανακάμπτει.

Ειδικά για τα κόμματα της αριστεράς -ΚΚΕ και διάφορες εξωκοινοβουλευτικές τάσεις- φάνηκε καθαρά πως ηττήθηκε η γραμμή λευκού-άκυρου-αποχής που υιοθέτησαν στο β' γύρο, αφού από μία πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, περισσότεροι από το 50% των ψηφοφόρων τους έλαβαν θέση στο β' γύρο καταψηφίζοντας τους υποψήφιους που στήριζε η κυβέρνηση και το κόμμα της Ν.Δ.

Η δυσαρέσκεια αυτή για την κυβερνητική πολιτική πιστεύουμε πως είναι διάχυτη και στο τεράστιο ποσοστό της αποχής. Ωστόσο, η αποχή σηματοδοτεί και αθροίζει και άλλες στάσεις. Δείχνει ένα μίγμα απογοήτευσης, απαξίωση και απόρριψη της πολιτικής με τον τρόπο που ασκείται από τα κόμματα εξουσίας, απογοήτευση για τις δυνατότητες μίας πραγματικής αλλαγής, εξατομίκευση και ιδιώτευση, χαμηλές προσδοκίες από την πολιτική, απαξίωση ακόμη και της συλλογικής δράσης και της πολιτικής σκέψης.

Στο πολιτικό σκηνικό που αναδεικνύεται, θα είναι ένα στοίχημα αν στη χώρα μας θα υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις και πρωτοπορίες, που θα εμπνεύσουν με ένα διαφορετικό τρόπο. Που θα δημιουργήσουν ένα πολιτικό διεκδικητικό πλαίσιο που με τη σειρά του θα θέσει ευρύτερα σύνολα ανθρώπων και εργαζομένων σε κίνηση για να βελτιώσουν τη ζωή τους και την κοινωνία που ζούμε. Αν τελικά θα υπάρξουν οι πολιτικές αυτές δυνάμεις και κινήματα που θα ανατρέψουν τη σημερινή εκμετάλλευση και θα απαιτήσουν μια άλλη δικαιότερη κοινωνική και πολιτική οργάνωση.

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.