ΒΥΡΩΝΑΣ: Αποκαλυπτήρια (δεύτερου αγάλματος) ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνα, για τα 100 χρόνια της πόλης μας!


Ο Δήμος Βύρωνα ενημερώνει 
Δελτίο Τύπου
 
Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνα,
για τα 100 χρόνια της πόλης μας!
 
Σας προσκαλούμε στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνα, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στις 10.30, στην Πλατεία Ειρήνης (πρώην Μαριάννα).
 
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, που δημιουργήθηκε με ευθύνη της Δημοτικής Επιχείρησης, υπό την αιγίδα του Δήμου Βύρωνα, γίνονται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα, από τη μετονομασία του «Προσφυγικού Συνοικισμού Παγκρατίου», σε «Συνοικισμό Βύρωνος».
 
Η πόλη μας πήρε το όνομά του πολύ σημαντικού ρομαντικού ποιητή και φιλέλληνα, επειδή τότε συμπληρωνόταν εκατό χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, στο Μεσολόγγι (1824) αλλά και εξαιτίας της «φιλοπροσφυγικής δράσις του ποιητού», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά, ως αιτιολογία για τη συγκεκριμένη μετονομασία, στην αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε στον Βύρωνα, τον Απρίλιο του 1923.
 
Αρχικά, ο νέος «Συνοικισμός Βύρωνος» ανήκε διοικητικά στο Δήμο Αθηναίων, μέχρι το 1934 που έγινε αυτοτελής Δήμος!

Βύρωνας, 13/11/2023
.......

Ως ενημερωτικό μπλογκ έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα δημοσιεύματα μας στο άγαλμα του λόρδου Βύρωνα, που έχει τοποθετήσει στην είσοδο της πόλης η δημοτική αρχή Κατωπόδη και την Κυριακή προσκαλεί τους πολίτες στην τελετή των αποκαλυπτηρίων.

Πρόκειται για ένα δεύτερο άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα, γιατί ήδη υπάρχει άλλος αδριάντας στην πλατεία του Αγ. Λαζάρου.

Φωτό: Ο λόρδος Βύρωνα στην πλ. Αγ. Λαζάρου

Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το λόγο που πρέπει να έχουμε δύο αγάλματα στην πόλη μας, για ένα λόρδο.

Πολύ δε περισσότερο που υπάρχουν προσωπικότητες με πολύ σημαντική προσφορά στην ύπαρξη της πόλης μας, όπως ο Μικρασιάτης αρχίατρος Φραγκιάδης Νικόλαος.

Ο συνοικισμός Βύρωνος μετονομάστηκε σε δήμο Βύρωνος και εξέλεξε πρώτο δήμαρχο 1-4-1934 - τον Φραγκιάδη Νικόλαο.

Ο Φραγκιάδης Νικόλαος ήταν αρχίατρος στο πολυιατρείο που λειτουργούσε στο συνοικισμό Βύρωνος. Στη συνέχεια στεγάστηκε το πρώτο δημαρχείο της πόλης, Κύπρου και Ευαγγελικής Σχολής.


Μέχρι το 1934 λειτουργούσε ως Πολυιατρείο και στη συνέχεια στεγάστηκε το πρώτο δημαρχείο της πόλης

Ο Νικόλαος Φραγκιάδης εξελέγει και πάλι δήμαρχος το 1947-1950.

Μέχρι σήμερα, καμία δημοτική αρχή δεν τον έχει τιμήσει για την προσφορά του στο δήμο Βύρωνα, σε μία δύσκολη για τον Ελληνισμό εποχή.

Μας είναι ακόμα δυσκολότερο να κατανοήσουμε γιατί χρειαζόταν να καταστραφεί το πράσινο στο συγκεκριμένο σημείο -που κάθε άλλο παρά περισσεύει- για να τοποθετηθεί το άγαλμα πάνω σε τσιμέντο σταμπωτό και όχι μέσα στο πράσινο, που ήδη υπήρχε.

 


Και κάτι ακόμη, ενημερώνει το δελτίο τύπου του δήμου: Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στην Πλατεία Ειρήνης (πρώην Μαριάννα). Πόσοι κάτοικοι της πόλης γνωρίζουν άραγε ότι το τρίγωνο στη "Μαριάννα" ονομάζεται Πλατεία Ειρήνης; Πότε τοποθετήθηκε μία πινακίδα, μία επιγραφή που να γνωστοποιεί την ονομασία αυτή και να την γνωρίζουν οι πολίτες; 


Διαβάστε ακόμη:

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.