20 Νοεμβρίου : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

        

20 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μία ημέρα αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά του κόσμου,  με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101).

Τα 54 άρθρα της σύμβασης καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Πολλά από αυτά που αναφέρονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, δεν απηχούν τη σημερινή πραγματικότητα. Σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα.   

Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τους πολέμους, τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης. Εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους. Δεκάδες χιλιάδες σκοτώνονται, ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη υφίστανται τις τραγικές συνέπειες των  βίαιων ξεριζωμών, ορφανεύουν.

Στη γειτονική μας Παλαιστίνη στη λωρίδα της ΓΑΖΑΣ το κράτος του Ισραήλ δολοφόνοι χιλιάδες παιδιά.

 

 Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι αιματοκυλισμένη με τη θυσία των χιλιάδων παιδιών που έχουν πέσει θύματα της πολεμικής σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότερα από 4.500 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους έως σήμερα.

Η διεθνής κοινότητα τι κάνει; Ποιον στηρίζει;

Οι λαοί σε πολλές χώρες του κόσμου με διαδηλώσεις απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.

 Η Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι εδώ να μας αφυπνίσει, να μας υπενθυμίσει την υποχρέωσή μας ως  κοινωνία να υπερασπίσουμε στην πράξη τα δικαιώματα του παιδιού, για εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας, το τέλος των πολέμων,  για τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος ειρήνης και ασφάλειας για όλα τα παιδιά του κόσμου».

 Είναι ζητούμενο: «Ένα καλύτερο μέλλον για κάθε παιδί».

 Όχι στον εφησυχασμό της συνείδησης.


Ακούστε τον Παύλο Σιδηρόπουλο - Κάποτε θα ΄ρθουν να σου πουν

https://www.youtube.com/watch?v=CUFfsRe8my


                                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση

                                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.