Το κατασκευαστικό κεφάλαιο παρεμβαίνει και ζητά από την κυβέρνηση να εισάγει εργατικό προσωπικό από τρίτες χώρες

Το κατασκευαστικό κεφάλαιο ζητά από την κυβέρνηση άμεσα λήψη μέτρων προγραμματισμού "μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών" για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες εξειδικευμένου προσωπικού και εργατοτεχνιτών που απαιτείται στην κατασκευαστική δραστηριότητα σε όλη την χώρα.

Ο Σύνδεσμος Τεχνιτών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων ΣΤΕΑΤ ως εκπρόσωπος του κατασκευαστικού κεφαλαίου, με επιστολή του -20/11/2023- στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Xρήστο Σταϊκούρα με θέμα: «Ανεπίλυτα θέματα τεχνικού κλάδου», θέτει μια σειρά βασικών θεμάτων άμεσα συναρτημένων με την απαιτούμενη ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας σε ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική περίοδο, καθώς και με την άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη αυτού του στόχου βιωσιμότητα του τεχνικού κλάδου.

Το κατασκευαστικό κεφάλαιο παρεμβαίνει και ζητά από την κυβέρνηση την επίλυση θεμάτων που παραμένουν σε ουσιαστική εκκρεμότητα, όπως αναφέρουν.

Μεταξύ άλλων στο σημείο (6) της επιστολής αναφέρεται «Η επιτυχής προώθηση υλοποίησης της κατασκευής των έργων στην χώρα μας και οι μεγάλες ανάγκες εξειδικευμένου προσωπικού και εργατοτεχνιτών που απαιτείται, επιβάλει την ταχεία λήψη μέτρων προγραμματισμού μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, την προώθηση της διαδικασίας αναγνώρισης σχετικών διπλωμάτων εξειδίκευσής τους και την ομαλή ένταξή τους στην κατασκευαστική δραστηριότητα σε όλη την χώρα. Η άμεση προώθηση των σχετικών αποφάσεων και ρυθμίσεων είναι απολύτως επιβεβλημένη λόγω του μεγάλου όγκου των κατασκευών και της δημιουργίας εξαιρετικά μεγάλων αναγκών».

Ζητά επίσης την διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης των έργων, σημείο (4). «Όλα τα παραπάνω είναι άμεσα συναρτημένα με την περαιτέρω διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης των έργων. Οι παρατηρούμενες μεγάλες καθυστερήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις πολλών μηνών, οφειλόμενες σε γραφειοκρατικούς λόγους, μεταβολές ρυθμίσεων πηγών χρηματοδότησης, καθυστερήσεις λήψης αποφάσεων, μη ορθό και συντονισμένο προγραμματισμό, έχουν τελικά εξαιρετικά αρνητική επίπτωση στην κανονική εκτέλεση των έργων, την έγκαιρή τους περαίωση και ολέθριες επιπτώσεις στις εταιρείες. Εταιρείες που εκτελούν έργα και εταιρείες παραχώρησης, αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα λόγω των μεγάλων και συνεχιζόμενων οφειλών του δημοσίου, που επηρεάζουν αρνητικά τα εκτελούμενα έργα και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Η ομαλή και συνεχής χρηματοδότηση είναι απολύτως επιβεβλημένη και πρέπει να διασφαλιστεί».


Το θέμα της έλλειψης προσωπικού βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των κατασκευαστικών ομίλων και των κατασκευαστών οικοδομής γιατί δεν υπάρχουν τεχνίτες, αλλά και ανειδίκευτοι εργάτες, που να προτιμούν την εργασία στον κατασκευαστικό τομέα.

Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό τονίζουν αυτοί που γνωρίζουν τον κλάδο.

Η οικονομική κρίση και η πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας οδήγησε μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό 

"Σήμερα που ανοίγουν δουλειές, είναι σε εξέλιξη μεγάλα κατασκευαστικά έργα, οι κατασκευαστικές εταιρείες θέλουν να επιστρέψει το τεχνικό προσωπικό πίσω στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να εκπαιδεύσουν νέους ανθρώπους που έμειναν πίσω και θέλουν να εργαστούν στις κατασκευές….

…Στην κοινωνία μας έχει απαξιωθεί η ίδια η τεχνική χειρωνακτική εργασία και κατ’ επέκταση όλο και λιγότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτά τα επαγγέλματα, διότι, εκτός των άλλων οι συνθήκες εργασίας είναι σκληρές και το μεροκάματο δεν είναι ικανοποιητικό. Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δεν είναι ικανοποιητική και δεν εφαρμόζεται στο σύνολο της από όλους τους εργοδότες", μας αναφέρει παλιός εργαζόμενος στον κλάδο.

Κατατέθηκε παράλληλα στη Βουλή η υπ’ αριθμόν 56/7 14.12.2023 νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου βάζει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας. Η άδεια θα δίνεται ΜΟΝΟΝ σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση.

Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας η ρύθμιση αφορά περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους σύμφωνα με συγκεκριμένους υπολογισμούς. Απαντά στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και γενικότερα για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης. Η παραπάνω τροπολογία προκάλεσε την ακροδεξιά ρητορική διαφωνία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η παραπάνω τροπολογία του υπ. Εργασίας που εισάγει τη σύνδεση της άδειας διαμονής στη χώρα με την προσφορά εργασίας, παρά την ακροδεξιά ρητορική διαφωνία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εντάσσεται στην πολιτική αναζητήσης εργατικών χεριών. 

……

Με τις αντεργατικές πολιτικές που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα χρόνια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα, -παρά τα όσα ισχυρίζονται για την έξοδο από τα μνημόνια- αναγκάστηκαν και έφυγαν από την χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αλλά και μετανάστες που εργάζονταν στον τόπο μας. Αρκετοί από αυτούς -κυρίως μετανάστες- εργάζονταν και είχαν ειδικευτεί στο τομέα των κατασκευών και της οικοδομής.

Σήμερα που η ελληνική καπιταλιστική οικονομία ανακάμπτει, εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά εργατικά μεροκάματα, τα περιορισμένα εργατικά δικαιώματα, το κεφάλαιο δυσκολεύεται να βρει τα απαραίτητα εργατικά χέρια και καταφεύγει στην εισαγωγή εργατικών χεριών.

Ιδιαίτερα το κατασκευαστικό ελληνικό κεφάλαιο προσπαθεί να βρει τρόπο να καλύψει τη ζημιά που έγινε τα χρόνια της κρίσης, με τη μαζική εκροή εργαζομένων στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αναζήτηση εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, μηχανικών αλλά και ανειδίκευτων εργατών το έχουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι για αυτό και ζητούν από το υπουργείο υποδομών λύσεις όπως η εισαγωγή εργατών από τρίτες γειτονικές χώρες, για παράδειγμα, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, μέσω διακρατικών συμφωνιών. 

Το βασικό θέμα είναι οι εργαζόμενοι των τρίτων χωρών να έρθουν υπό κανονικές συνθήκες, να μπορούν να νομιμοποιηθούν, να εργαστούν με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και να μπορούν να έχουν και πολιτικά δικαιώματα εφόσον μείνουν στη χώρα. 

Να μην ξαναδούμε καταστάσεις όπου θα κοιμούνται οι ξένοι εργάτες σε κοντέινερ, εγκαταλειμμένα λεωφορεία ή θα μένουν «επτά νομά σένα δωμά». Να μην υπάρξουν εργοδότες που δεν θα καταβάλουν τα δεδουλευμένα μεροκάματα κ.λπ.

Κρίσιμο ζήτημα, όχι όμως και εύκολο, για όλο τον κόσμο που θα έρθει να εργαστεί από το εξωτερικό, είναι τα συνδικάτα να παλέψουν για εφαρμογή των ΣΣΕ και ευρύτερα της εργατικής νομοθεσίας και να τους εντάξουν στις γραμμές των συνδικάτων.

Βασικό νομοθέτημα που αφορά την είσοδο και εργασία πολιτών τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) στη χώρα μας είναι ο ν. 4251/2014 (ΦΕΚ Α’ 80) «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις», όπως ισχύει.

Οι πολίτες Τρίτων Χωρών στην Ελλάδα, χρειάζονται νομιμοποιητικά έγγραφα για πρόσβαση στην Εργασία τα οποία μπορούν να τα πληροφορηθούν από το Τμήμα Στήριξης Εργασίας αλλοδαπών στην Ελλάδα και Ίσης Μεταχείρισης στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την ανωτέρω Υπηρεσία στα τηλέφωνα 213 1516 540 / 025 / 080 και στα emails 

thstathopoulou@ypakp.grmargiri@ypakp.grmbitha@ypakp.gr.

Διαβάστε την επιστολή του Σύνδεσμου Τεχνιτών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων ΣΤΕΑΤ ΕΔΩ.

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.