ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ : Πρόσκληση για τον εορτασμό των Θεοφανείων 2024

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
.............

   ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΘΕΟΦΑΝΙΑ»

 Σύμφωνα με  τις Γραφές του Ευαγγελίου της εκκλησίας 

Η 6η Ιανουαρίου «Θεοφάνια» γιορτάζεται σε ανάμνηση της ημέρας της βάπτισης του Ιησού Χριστού, στον ποταμό Ιορδάνη, από τον Ιωάννη Πρόδρομο ή Βαπτιστή.

 Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία γιορτή του Δωδεκαημέρου, δηλαδή των εορτών των Χριστουγέννων.

Το όνομα της εορτής «Θεοφάνια» προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού.

 Όταν ο Ιησούς έγινε 30 ετών βαπτίστηκε στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός του και ασκήτευε στην έρημο, ενώ κήρυσσε το βάπτισμα της μετάνοιας, βάπτισε τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετάνοιας. 

Πάντα κατά τις Γραφές, στην στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα, υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και  ακούστηκε μια φωνή από τον ουρανό να λέει "Ούτος έστίν ο υιός μου ο αγαπητός". Η  φωνή κατά την βάπτιση  πέρασε στην ιστορία ως Θεοφάνια και γιορτάζεται από την εκκλησιά 6η Ιανουαρίου 

 Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται τα Θεοφάνια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα.

Κατά τον τέταρτο αιώνα, η Εκκλησία ξεκίνησε να τιμά τα Θεοφάνια με δέος και λαμπρότητα, ως εορτή που προσδίδει φως στον κόσμο μέσω του Αγίου Βαπτίσματος του Ιησού Χριστού. Για αυτό το λόγο, τα Θεοφάνια αποκαλούνται Φώτα και εορτή των Φώτων. Η εορτή των Φώτων σηματοδοτεί το τέλος της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Δύο είναι οι κυριότερες τελετές των Θεοφανίων:

  • Ο Μέγας Αγιασμός, που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών.
  • Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό.

 Ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο εντός λιμένων, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, όπως στην Αθήνα, κατά μίμηση της Βάπτισης του Ιησού.  Στην πρωτεύουσα της χώρας,  η επίσημη κατάδυση ορίστηκε να γίνεται από το 1900 στον Πειραιά έναντι του παλιού Δημαρχείου, «βασιλική αποβάθρα»,  σήμερα γίνεται μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Παρόμοια τελετή στην πόλη μας - το Βύρωνα-  τα τελευταία χρόνια η καταδυση του Σταυρού γίνεται στο δημοτικό κολυμβητήριο «Χρήστος Ταμπαξής».       

 Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, μετά τον αγιασμό των υδάτων, πολλοί  πλένουν στα αγιασμένα νερά εικόνες και διάφορα άλλα δικά τους είδη για να αγιασθούν και ραίνουν με τον αγιασμό τα σπίτια και τα χωράφια τους.                         

                                                              Ρωγμή στην ενημέρωση 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.