Τα 25 χρόνια του ευρώ, δεν έφεραν την ευημερία για το λαό που υπόσχονταν οι εμπνευστές του

 Στα 25 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου 1999, που τέθηκε σε ισχύ το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα των 11 κρατών-μελών της ΕΕ αναφέρονται σε κοινό κείμενο τους οι πέντε επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. 

             Το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα της Ε.Ε,  γιορτάζει  τα 25 του  χρόνια


 Η 1η Ιανουαρίου 1999 σηματοδότησε την απαρχή της Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης, η οποία είχε κριθεί απαραίτητη για την πιο αποτελεσματική λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς και την μεγιστοποίηση των ωφελειών που προέκυπταν από αυτήν.

Ταυτοχρόνως οι θιασώτες της Νομισματικής Ένωσης υποστήριζαν ότι η δημιουργία της θα συνέβαλλε στην ταχύτερη σύγκλιση των οικονομιών της Ευρώπης, στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και εν τέλει στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Το ευρώ -το ενιαίο νόμισμα της ΕΕ-υιοθετήθηκε από 11 χώρες, εισήχθη στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ως λογιστικό νόμισμα που αντικατέστησε την παλιά Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU).

Τα κέρματα και τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία  την Πρωτοχρονιά του 2002.

Μπορούμε να πούμε ότι σήμερα -Πρωτοχρονιά του 2024- το ευρώ ως ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κλείνει τα 25 του χρόνια και χρησιμοποιείται  από 350 εκατομμύρια ανθρώπων σε 20 χώρες.

Μπορεί το ευρώ ως ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα να διευκόλυνε τις συναλλαγές των επιχειρήσεων και των πολιτών  μεταξύ των κρατών δεν έφερε όμως και την ευημερία των λαών. Μπορεί να βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων κύριων νομισμάτων (δολάριο, ευρώ, γιεν Ιαπωνίας και λίρα στερλίνα) είναι όμως πάντα στη σκιά του δολαρίου. Και βέβαια, τα 25 χρόνια ύπαρξης του, δεν μπορεί να θεωρούνται μεγάλη διάρκεια ζωής για ενιαίο νόμισμα.

 

Για την Ελλάδα η ώρα του ευρώ σήμανε το 2000, οπότε το Συμβούλιο απεφάνθη ότι χώρα πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος. Έτσι η χώρα εισήλθε στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2001. Ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιανουαρίου του 2002, το ευρώ έκανε την εμφάνιση του σε φυσική μορφή με κέρματα και τραπεζογραμμάτια. Έως τις 3 Ιανουαρίου 2002, το 96% όλων των αυτόματων ταμειακών μηχανών (ΑΤΜ) στη ζώνη του ευρώ έδιναν χαρτονομίσματα ευρώ. Και μέσα σε μία εβδομάδα από την εισαγωγή του, περισσότερες από τις μισές συναλλαγές μετρητών πραγματοποιούνταν σε ευρώ. Η αλλαγή νομίσματος ολοκληρώθηκε σε όλα τα κράτη μέλη μέσα σε δύο μήνες. Τα εθνικά χαρτονομίσματα και κέρματα έπαψαν να αποτελούν νόμιμο χρήμα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2002. Η δραχμή αποτελούσε πλέον παρελθόν για την Ελλάδα.  


Σε κείμενο που υπογράφουν  οι πέντε επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών 

Πασκάλ Ντόναχιου Πρόεδρος του Eurogroup,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής,  Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κριστίν Λαγκάρντ Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Σαρλ Μισέλ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  και αποτελεί απολογισμό των προκλήσεων που αντιμετώπισε η Ευρώπη και το ενιαίο νόμισμα, αλλά και σε όσα έρχονται με τις γεωπολιτικές εντάσεις, τη κλιματική κρίση, τη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
"Σήμερα, η υποστήριξη των πολιτών της ζώνης του ευρώ για το ενιαίο νόμισμα έχει αγγίξει πρωτοφανή επίπεδα.
Όμως το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί αναφέρουν. 
..Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις τις οποίες οι χώρες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους – και οι πολίτες στρέφονται στην Ευρώπη για απαντήσεις. Οι λαοί της Ευρώπης γνωρίζουν ότι ο κόσμος αλλάζει. Και κατανοούν ότι η δύναμη βρίσκεται στην ενότητα. Περίπου τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΕ αποτελεί προπύργιο σταθερότητας. Ας τους αποδείξουμε λοιπόν ότι η Ευρώπη μπορεί να διαμορφώσει αυτή την αλλαγή και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.
Ισχυρίζονται ακόμη ότι «το ευρώ έκανε τη ζωή πιο εύκολη για τους ανθρώπους στην Ευρώπη».  

Αυτό τον ισχυρισμό δεν τον συμμερίζονται περισσότεροι Έλληνες, αφού είδαν τις τιμές να εκτοξεύονται από την πρώτη ημέρα  με το ευρώ. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε  1 ευρώ = 340,750 δραχμές.

Για παράδειγμα ένα μπουκάλι νερό, ένα ματσάκι μαϊντανός από 50 δραχμές εκτοξεύτηκε σε 50 λεπτά του ευρώ, δηλαδή 170 δραχμές. Την ίδια στιγμή οι μισθοί και οι συντάξεις όμως έμειναν καθηλωμένοι, δεν εξισώθηκαν με άλλες χώρες της ΕΕ.  Το παραπάνω παράδειγμα είναι ενδεικτικό και διαμόρφωσε τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών των λαϊκών στρωμάτων, αφού δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση των μισθών και συντάξεων. Η δυσαρέσκεια αυτή των πολίτων αποτυπώνεται συχνά σε έρευνες του Ευρωβαρέμετρου, οι οποίοι θεωρούν ότι η ζωή τους έχει επιδεινωθεί μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ.

Οι Έλληνες μετά την έλευση του ευρώ δεν είναι μόνο πιο φτωχοί, συγκρίνοντας το κατά κεφαλήν εισόδημα, αλλά και από τους πλέον υπερχρεωμένους πολίτες στη ζώνη του ευρώ.

Η Ελλάδα, που επλήγη περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες της ΕΕ από την κρίση είναι μία από τις λίγες χώρες της Ε.Ε όπου καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας μετά την έναρξη στο ευρώ.

  

                                                  Ρωγμή στην ενημέρωση  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.