Πράσινο Ταμείο: Παράταση προθεσμίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφάλισης κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων

Η νέα δημοτική αρχή της πόλης χωρίς καθυστέρηση οφείλει να εξετάσει την δυνατότητα αυτή και να πράξει ανάλογα. Ο Βύρωνας, η πόλη μας, και η διοίκηση του έχει ανάγκη από κάθε πόρο που είναι διαθέσιμος


Σε αύξηση της χρηματοδότησης για έργα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος, αναμένεται να προχωρήσει το Πράσινο Ταμείο από τη νέα χρονιά προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση των διαθέσιμων κεφαλαίων και να επεκτείνει την παρουσία του σε νέες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Γιάννη Ανδρουλάκη, το Πράσινο Ταμείο έχει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μπορεί διαθέτει σε ετήσια βάση περί τα 125 εκατ. ευρώ. Οι εισροές ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση. Το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων από τους ενδιαφερόμενους φορείς, κυρίως τους δήμους όλης της χώρας, είναι 70%.

Δήμοι που θα «τρέξουν» θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

Ο δήμος Βύρωνα πρέπει να τρέξει και να προλάβει το «Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων – Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου αποφάσισε την παράταση της πρόσκλησης που αφορά στο «Επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων – Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.», προϋπολογισμού 10,3 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων έληγε στις 31 Δεκεμβρίου και αποφασίστηκε η παράταση του κατά 7 μήνες, έως τις 29 Ιουλίου 2024.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου πόλης και της απόκτησης των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, οι δήμοι καταρτίζουν Επιχειρησιακό Σχέδιο στο οποίο καταγράφονται οι συγκεκριμένοι χώροι. Στις περιπτώσεις που δεν έχει συντελεστεί απαλλοτρίωση, οι δήμοι ιεραρχούν αυτούς τους χώρους ως προς την αναγκαιότητα της απόκτησής τους, ενώ λαμβάνουν υπόψη και το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την επιβολή της απαλλοτρίωσης. Έτσι λοιπόν, υποβάλλουν πρόταση χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο ώστε να εκπονήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.

Ανοιχτή έως τις 29 Μαρτίου είναι η πρόσκληση για το πρόγραμμα που αφορά στις σύνθετες αναπλάσεις, τις παρεμβάσεις στον αστικό χώρο και τα ολοκληρωμένα πολεοδομικά σχέδια. Το πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» για τα έτη 2023-2024», έχει συνολικό προϋπολογισμό 55,52 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων παιδικών χαρών και πάρκων δραστηριοτήτων, (όπως πάρκα σκύλων και άλλα θεματικά πάρκα), την αναβάθμιση ανακατασκευή, πεζοδρόµων και πεζοδροµίων ή την κατασκευή νέων, την ανακαίνιση κτιρίων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των δήμων ή έχουν εκμισθωθεί/παραχωρηθεί σε ΟΤΑ από φορείς που συγκαταλέγονται στους εν δυνάμει δικαιούχους του Πράσινου Ταμείου για χρονική διάρκεια τουλάχιστον 15 ετών.

Επίσης, χρηματοδοτείται η διαμόρφωση θεσμοθετημένων χώρων στάθμευσης οχημάτων, υπέργειων και υπαίθριων με βιοκλιματικά υλικά, όπως και υπόγειων, καθώς και η ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση σχολικών κτιρίων.

Σε περίπτωση που μέχρι τις 29 Μαρτίου δεν έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις, το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου ενδέχεται να αποφασίσει την παράταση της προθεσμίας, δεδομένου ότι περίπου το 40% των δημάρχων σε όλη τη χώρα έχει αλλάξει μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές και ορισμένοι δήμαρχοι ίσως δεν θα έχουν προλάβει να ενημερωθούν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

……

Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο άλλες να είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των δήμων -π.χ. για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, των κοινοχρήστων χώρων, για απαλλοτριώσεις, για παρεμβάσεις αναβάθμισης ανακατασκευής πεζοδρομίων και έργα που θα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων- και άλλες είναι οι προσκλήσεις για τις χρηματοδοτήσεις έργων και παρεμβάσεων που δεν είναι στην προτεραιότητα των δήμων.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει τα συλλογικά όργανα των αιρετών να αντιμετωπίσουν.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κυρίζογλου ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν 4,5 δις αδιάθετα στο Πράσινο Ταμείο και άρα χρειάζονται προγράμματα γενναίων χρηματοδοτήσεων.

Πως όμως θα γίνει αυτό, εάν δεν αποφασίζουν τα ίδια τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, για το ποιες είναι οι ανάγκες του δήμου και της περιφέρειας τους και να χρηματοδοτούνται έργα που τα ίδια τα Δημοτικά Συμβούλια και Περιφερειακά Συμβούλια αποφασίζουν και επιλέγουν.

Όταν άλλα κέντρα καθορίζουν ποια έργα και παρεμβάσεις θα επιλέγονται για να χρηματοδοτούνται και με ποιους όρους θα γίνονται. Αυτό δεν καταργεί το αυτοδιοίκητο των δήμων και των περιφερειών, την τοπική και περιφερειακή αυτοτέλεια;

Αυτό δεν οδηγεί να μην μπορούν να απορροφηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια; Ειδικά όταν οι τεχνικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες από ανθρώπινο δυναμικό.

Όλα τα παραπάνω τελικά έχουν ως αποτέλεσμα και να έχουμε παρεμβάσεις «αντίγραφα - καρμπόν» -π.χ. κέντρα εμπορίου, πλατείες, πεζοδρόμια, οδοστρώματα- χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε δήμου ή περιοχής ή ακόμη και δρόμων στον ίδιο δήμο.

Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα εξυπηρετούν την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την προστασία από φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή. Πολιτικές που θα δημιουργούν κοινωνικές υποδομές με τις οποίες να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες στην καθαριότητα, στο περιβάλλον, την υγεία, την παιδεία την πρόνοια, την κοινωνική προστασία, την ψυχική υγεία, τον πολιτισμό - αθλητισμό. Πολιτικές για την υπεράσπιση του δημοσίου κοινόχρηστου χώρου και την ελευθέρωση του από την καταχρηστική εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων. Πολιτικές που τελικά θα δημιουργούν τους όρους για μία καλύτερη καθημερινή ζωή. Για να μπορούμε να ζούμε και να κυκλοφορούμε σε μία βιώσιμη πόλη! 

Για όλα αυτά θα πρέπει να έχουν λόγο οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης, μέσα από δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες, με εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας, μαζί με τους αιρετούς που επέλεξαν -οι οπαίοι πρέπει να ελέγχονται και να λογοδοτούν. Όχι άλλες αποφάσεις εν αγνοία των πολιτών και πολλές φορές εναντίον τους.

Μαζί με τα παραπάνω ζητούμενο είναι ένα αυτοδιοικητικό μέτωπο πολιτών, εργαζομένων και αιρετών που θα διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία μόνιμο προσωπικό, κρατική χρηματοδότηση και θεσμικές αλλαγές ενισχύοντας την δημοκρατία ενάντια στο δημαρχοκεντρικό, καλπονοθευτικό αντιδημοκρατικό μοντέλο λειτουργίας.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή και προσωπικά για τον δήμαρχο κ. Αλέξη Σωτηρόπουλο.

Θα τα καταφέρει; Ίδωμεν...

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.