«Τα απογευματινά χειρουργεία τινάζουν το ΕΣΥ στον αέρα»: Μεγάλες αντιδράσεις και απεργία 22 Φεβρουαρίου

 Την  ώρα που ο υπουργός Υγείας ανακοινώνει ότι τα απογευματινά χειρουργεία, θα ξεκινήσουν από το Μάρτιο, οι νοσοκομειακοί γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δηλώνουν αδυναμία στο ανταπεξέλθουν στο μέτρο, δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή τους για απεργιακές κινητοποιήσεις στις 22 του μήνα. 

 «Δεν λειτουργούν ούτε τα πρωϊνά χειρουργεία, λόγω έλλειψης γιατρών και προσωπικού».


Ο υπουργός υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης  μιλώντας στην τηλεόραση του Action24, ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσουν τα απογευματινά ιατρεία, αλλά και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα χρειαστεί οι ίδιες οι κλινικές να αποφασίσουν εάν μπορούν να υποστηρίξουν πρωινή και απογευματινή λειτουργία.

Εκπρόσωποι των γιατρών αλλά και των υγειονομικών υπαλλήλων των νοσοκομείων της χώρας, δήλωσαν  στο dnews.gr  αναφέρουν ότι είναι σχεδόν ανέφικτη, η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, αφού στα περισσότερα από αυτά, δεν είναι δυνατή, ακόμα και η κανονική λειτουργία των χειρουργείων, τις πρωινές ώρες.


                  Φωτ: αρχείου

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, λειτουργούν μόλις 3 από τα έντεκα χειρουργεία, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και αναισθησιολόγων.

ΠΟΕΔΗΝ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, δηλώνει στο dnews.gr, ότι ο κλάδος των εργαζομένων κατεβαίνει σε απεργία στις 22 Φεβρουαρίου και ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσλάβει προσωπικό και να ενισχύσει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας και όχι να αναγκάζει τον ασφαλισμένο, να βάλει το χέρι στην τσέπη.

«Σε ένα σύστημα υγείας, που το 40% είναι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, που οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, δεν πρέπει να συζητάς πώς οι πολίτες θα πληρώνουν περισσότερα χρήματα, αλλά πώς θα μειώσεις αυτή τη δαπάνη, ενισχύοντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υγείας. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, είναι να προσλάβει προσωπικό στα νοσοκομεία, γιατρούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές, προκειμένου να ανοίξει το 40% των χειρουργικών αιθουσών, που είναι κλειστές. Αν υπάρχει προσωπικό, να υπάρξει ολοήμερη λειτουργία. Και από τη λίστα αναμονής, να χειρουργούνται οι ασθενείς το απόγευμα, από το προσωπικό βάρδιας. Εμείς δεν είμαστε εναντίον της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. Είμαστε υπέρ, αλλά με προσωπικό και δωρεάν για τους ασφαλισμένους», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, επισημαίνοντας παράλληλα για τη λίστα αναμονής:

«Έχουμε λίστες αναμονής δύο και τρία χρόνια, για σοβαρά χειρουργεία. Περιπτώσεις καρκίνου χειρουργούνται σε 6 μήνες. Και συζητάμε για απογευματινά χειρουργεία; Έχουμε νοσοκομεία, που δεν έχουν επικαιροποιήσει τις λίστες από το 2015. Δεν ξέρουμε αν αυτοί οι άνθρωποι ζουν ή πέθαναν, δεν τους έχει ψάξει κανείς. Είναι δυνατόν σε μία χειρουργική αίθουσα, μετά από μία επέμβαση που κρατά πολλές ώρες, να γίνεται αμέσως και άλλη; Δεν γίνονται αυτά.

Η κυβέρνηση θα βάλει χειρουργεία μίας ημέρας, απλά χειρουργεία, για να δείξουν ότι το μέτρο λειτουργεί. Τα σοβαρά χειρουργεία όμως θα έχουν και πάλι πρόβλημα. Στις 22 του μήνα θα έχουμε πανελλαδική και απεργία.

Εξαδάχτυλος: Μεγάλες οι προσδοκίες της κυβέρνησης 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφέρει στο dnews.gr ότι, οι προσδοκίες της κυβέρνησης για τα απογευματινά χειρουργεία, είναι πολύ υψηλότερες από τις δυνατότητες του συστήματος και θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες.

«Δεν έχουμε ακόμα τις λεπτομέρειες  του σχεδίου αξιοποίησης των χειρουργείων το απόγευμα. Αυτές οι λεπτομέρειες θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα. Είναι μία λειτουργία που θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και η πρώτη φάση θα διαρκέσει ένα, ίσως και δύο χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό, αυτή η απογευματινή λειτουργία, να μην απασχολήσει τους ανθρώπους από τα πρωινά χειρουργεία. Με το υπάρχων προσωπικό, αλλού μπορεί να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα, αλλού όχι. Δεν έχουν όλα τα νοσοκομεία όλες τις δυνατότητες», λέει. Υπογραμμίζοντας, ότι θα πρέπει να εξεταστεί, ποια νοσοκομεία, μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα.

«Ως αρχή, δεν μπορούμε να πούμε ότι το να χρησιμοποιήσουμε χώρους και προσωπικό, εφόσον υπάρχει, για περισσότερες ώρες, δεν θα είναι καλό. Υπάρχουν 90.000 άνθρωποι στην αναμονή. Η ηλεκτρονική λίστα δε γίνεται να μηδενίσει αυτό τον αριθμό, για αυτό και τα απογευματινά χειρουργεία θα βοηθήσουν. Τα «κλειστά ενοποιημένα νοσήλια», αλλού μπορούν να καλύψουν τα ποσά και σε άλλα νοσοκομεία όχι.  Μπορεί κάποια νοσοκομεία να μην μπορέσουν τελικά να συμμετέχουν καθόλου στο πρόγραμμα των απογευματινών χειρουργείων. Αυτό που είπαμε με τον κ. Γεωργιάδη, σε συνάντηση που είχαμε, είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε, ότι δεν θα υπάρχει πίεση και παρότρυνση στους ανθρώπους που θέλουν να χειρουργηθούν χωρίς να έχουν οικονομική επιβάρυνση, να το κάνουν. Γιατί τότε θα πάμε σε παθογένειες που ήδη έχουμε», καταλήγει.

Πρόεδρος Ιατρών Θεσ/νίκης: Στο «Παπανικολάου», λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες αντί για 11

Ο κ. Καραχρήστος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, με δηλώσεις του dnews.gr, θεωρεί ότι τα απογευματινά χειρουργεία, αποτελούν μία λάθος κίνηση, που συνεχίζει να εμπορευματοποιεί το εθνικό σύστημα υγείας.


«Έρχεται να πατήσει πάνω στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών. Με τη λίστα της ντροπής των αναμονών, να μετράει 90.000 χειρουργεία, λίστα που χτίστηκε πάνω στην υποστελέχωση τη διαχρονική, των κυβερνήσεων, της έλλειψης υποδομών και κυρίως προσωπικού. Το οποίο αυξήθηκε βέβαια από την πανδημία και μετά, αλλά τα περισσότερα χειρουργεία των νοσοκομείων, δεν λειτουργούν. Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», αυτή τη στιγμή, στην καλύτερη περίπτωση, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, δουλεύουν 3-4 αίθουσες από τις 11. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Τα περισσότερα χειρουργεία δεν λειτουργούν στο 100%. Λειτουργεί, κάτω από το 50% του αριθμού. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση, με την εφαρμογή του νόμου, που έχει ψηφίσει εδώ και καιρό, να νομιμοποιήσει, όπως το λέει ο ίδιος ο υπουργός κ. Γεωργιάδης, το φακελάκι, μία παράνομη πρακτική που έχει όμως ανθίσει πάνω στην υποστελέχωση και τις αναμονές», αναφέρει ο κ. Παπαχρήστος, χαρακτηρίζοντας «ωμό εκβιασμό», την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων.

«Θέλουν να εκβιάσουν ωμά τους ασθενείς, στους οποίους λένε να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Εκβιασμός όμως είναι και για τους εργαζόμενους. Αφού λένε ότι για να αυξήσεις το εισόδημά σου, θα πρέπει να κάνεις πελάτη τον ασθενή.

Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και υποδομές. Κοιτάξτε πόσα νοσοκομεία δουλεύουν με ράντζα στην Αθήνα. Όλα αυτά πώς θα καλυφθούν, για να λειτουργήσουν τα χειρουργεία. Το προσωπικό δεν φτάνει για να λειτουργήσουν ούτε τα πρωινά χειρουργεία. Αν γίνουν τα απογευματινά, θα είναι εις βάρος των πρωινών χειρουργείων. Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, συνδέεται με την γενικότερη λειτουργία των νοσοκομείων. Λένε ότι αφού η κρατική χρηματοδότηση δεν μπορεί να αυξηθεί, πρέπει το νοσοκομείο να έχει δικά του έσοδα. Λειτουργώντας ως αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα. Θα έχει λοιπόν έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία ή απευθείας από την τσέπη των πολιτών. Τα «κλειστά ενοποιημένα νοσήλια», από τα οποία λένε ότι θα προέλθει η χρηματοδότηση, αποτελούν την πλήρη εμπορευματοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας. Σκοπός της κυβέρνησης, είναι μέχρι το 2025, να περάσει κατά 80% ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων από τα ασφαλιστικά ταμεία και απευθείας από τους ασθενείς», καταλήγει ο κ. Καραχρήστος, δηλώνοντας ότι στις 22 Φεβρουαρίου, θα απεργήσουν και οι γιατροί της Θεσσαλονίκης.

Προκύπτουν πολλά ζητήματα

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιατρικών ενώσεων, προκύπτουν και πολλά ενδονοσοκομειακά ζητήματα, σε ότι αφορά την επίβλεψη του ασθενούς,  μετά από ένα απογευματινό χειρουργείο, ειδικά όταν ο χειρουργός γιατρός, είναι ιδιώτης. «Αν συμβεί κάτι μετά το χειρουργείο, ένα καρδιακό επεισόδιο, ή ότι άλλο», θα έρθει ο ιδιώτης στο νοσοκομείο να δει τον ασθενή του; Όχι φυσικά, το βάρος θα πέσει στους νοσοκομειακούς γιατρούς και φυσικά το νοσηλευτικό προσωπικό. Και από ποιους θα ζητηθεί η ευθύνη, αν κάτι συμβεί με τις επέμβαση. Προκύπτουν πολλά ζητήματα», μας είπε χαρακτηριστικά, γιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Διαβάστε ακόμη

 ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε με ασθενείς – πελάτες, προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ  

   https://rogmistinenimerosi2.blogspot.com/2024/02/blog-post_3.html       

                                                                                   


                                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση

 




Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.