ΠΥΡΚΑΛ/ΕΑΣ ΥΜΗΤΤΟΥ: Ανάστατοι οι εργαζόμενοι. Απολύσεις και αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις



Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου η διοίκηση της εταιρείας κάλεσε και ανακοίνωσε την απολυτή  σε 20 εργαζόμενους  εργολαβικούς (μέσω ONEX) που εργαζόντουσαν στην ΠΥΡΚΑΛ/ΕΑΣ και έληξαν οι συμβάσεις τους στις 31 Ιανουαρίου. Φυσικά και ανανέωσαν τις συμβάσεις ορισμένων με τα κριτήρια που θέλει και ξέρει για τους αρεστούς της η διοίκηση.  Οι "αρεστοί" στη Διοίκηση κλήθηκαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους νωρίτερα. Όσοι δεν ανανέωσαν, ειδοποιήθηκαν από τη διοίκηση να μην προσέλθουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Οι περισσότεροι εκ των εργολαβικών (μέσω της ΟΝΕΧ) με ειδικότητες που δεν συνάδουν με τις ανάγκες μιας παραγωγικής μονάδας όπως π.χ τεχνήτριες νυχιών, κομμώτριες, πρώην υπάλληλοι σούπερ μάρκετ ή κοινωνιολόγοι, έχουν συγγενικές σχέσεις είτε με συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ είτε με ανώτερα διοικητικά στελέχη της εταιρείας,

Για να προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για την Υπουργουπολη στο χώρο της σημερινής ΠΥΡΚΑΛ/ΕΑΣ  – το γραφείο του πρωθυπουργού παρακολουθεί και χειρίζεται το θέμα αυτό- σίγα σιγά πρέπει να απαλλαγούν από τα βαρίδια, τους εργαζομένους.

Για αυτό με απόφαση της διοίκησης με την καθοδήγηση της κυβέρνησης την Τρίτη 6/2 εκδιώχθηκαν 70 εργαζόμενοι. Τους εξώθησαν  σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση, ουσιαστικά τους απέλυσαν, ενώ δεν είχαν συμπλήρωση το 67 έτος της ηλικίας τους. Είναι παλαιοί εργαζομένους που έχουν  συμπληρώσει 12.000 ένσημα, αλλά όχι και το όριο ηλικίας,  αφού είναι σε ηλικία 58 εως65 ετών.

 Πρόκειται για μια απόφαση της διοίκησης που καταργεί την ισχύουσα νομοθεσία για παραμονή του εργαζόμενου στην εργασία μέχρι  67 ετών.

Η διοίκηση Κωστόπουλου δεν είχε καν την ευαισθησία να ενημερώσει τους θεσμικούς εκπροσώπους των εργαζομένων και να διαβουλευθεί, όπως ο-φείλει, για τις προθέσεις της. Αν και στις 17 Ιανουαρίου 2024 υπήρξε δια-βούλευση μαζί του, ο κ. Κωστόπουλος το απέκρυψε επισταμένως.

Ενώ ο υπουργός της κυβέρνησης κ. Σκυλακάκης υπέγραψε απόφαση με την οποία καταργεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας από εργαζομένους στην παραγωγή.

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου συνέβη στο εργοστάσιο σοβαρό εργατικό ατύχημα σε εργαζόμενο εργολαβικό.  Και ενώ προβλέπεται να υπάρχει ασθενοφόρο, δεν υπήρχε για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και στις δυο βάρδιες και είναι μια αντί για δυο νοσηλεύτριες.

Μετακινούν εργολαβικούς και τους βάζουν να εργάζονται σε άλλα πόστα για να καλύψουν με "ροτέισιον" τις ελλείψεις σε προσωπικό στην παραγωγή χωρίς καμία εκπαίδευση, όπως συνέβη με τον άτυχο συνάδερφο που τραυματίστηκε. Αν φέρουν αντίρρηση επικαλούμενοι άγνοια και επικινδυνότητα της θέσης, τους απειλούν με ... εκτοπισμό στο εργοστάσιο του Λαυρίου! μας αναφέρουν.

 

Αυτά συμβαίνουν στην ΠΥΡΚΑΛ/ΕΑΣ Υμηττού.

Για να μετατραπεί ο χώρος σε Υπουργουπολη θα κλείσουν το εργοστάσιο. Όσο για τους εργαζόμενους στην ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ άγνωστο τι θα απογειώνουν. Θα μεταφερθούν στην Μάνδρα, στην Ελευσίνα, κανένας δεν γνωρίζει. Ή  θα έχουν ανάλογη "τύχη" που είχαν πριν χρόνια οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Το σίγουρο είναι ότι ο οικονομικός προϋπολογισμός  για την Υπουργούπολη  αναμορφώνεται προς τα πάνω, ο χρονικός σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν θα πραγματοποιηθεί, αφού έχουν γίνει προσφυγές  στο ΣτΕ από  πολίτες και φορείς ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.  

 Οι πολίτες ζητάνε να γίνει πάρκο και όχι Υπουργούπολη.

 Οι εργαζόμενοι στην ΠΥΡΚΑΛ-ΕΑΣ ζητάνε να διασφαλιστεί η εργασία τους.

Γιατί ακόμα και σήμερα, 35 μήνες μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για δημιουργία «πάρκου υπουργείων» στον Υμηττό, δεν συζητείται από τη διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ/ΕΑΣ και την κυβέρνηση σχέδιο μετεγκατάστασης του συγκροτήματος εργοστασίων του Υμηττού, ώστε να γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι την επόμενη ημέρα.


                                                                            Ρωγμή στην ενημέρωση





     

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.