Ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή την Τριτη 12/3

 Τα δημόσια νοσοκομεία εξελίσσονται σε απογευματινές επιχειρήσεις και οι ασθενείς σε πελάτες.

Το μεγάλο πρόβλημα των δημοσίων νοσοκομείων είναι η υποστελέχωση σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες καθώς και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Πρόκειται για μια αντιδραστική τομή της κυβέρνησης, σε βάρος της δωρεάν δημόσιας υγείας.

Το κράτος δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη, να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αυξηθούν ουσιαστικά οι μισθοί των υγειονομικών και αυτό οδηγεί ένα μέρος του υγειονομικού προσωπικού να φεύγει είτε στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Οι πολίτες ενώ πληρώνουν εισφορές για την δημόσια υγεία στον ΕΟΠΥΥ, δεν εξυπηρετούνται. Η δημόσια υγεια υποβαθμίζεται.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή από τον ασφαλισμένο-ασθενή ουσιαστικά εξελίσσει  τα δημόσια νοσοκομεία, σε απογευματινές επιχειρήσεις με τους ασθενείς πελάτες, που πληρώνουν το χειρουργείο, καλύπτοντας ένα μέρος του κόστους.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας στόχος των απογευματινών χειρουργείων είναι να μειωθεί δραματικά η λίστα αναμονής στα χειρουργεία, καθώς οι αναμονές σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν και τους 18 μήνες. Στόχος τώρα η αναμονή για τα επείγοντα να μειωθεί στις 2 εβδομάδες.

Το σκεπτικό είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία να μπορούν να προχωρήσουν σε χειρουργείο αφού πληρώσουν από την τσέπη τους, ένα μέρος, αφού δεν θα είναι δωρεάν, όπως ακριβώς και με τα απογευματινά ιατρεία.

 Τι ποσοστό θα πληρώνουν οι ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία

 Τα νοσοκομεία έχουν τιμολογημένες τις ιατρικές τους πράξεις με το μέχρι τώρα λεγόμενο σύστημα των ΚΕΝ (Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια).

"Από τις αρχές Μαρτίου γίνεται πιο επικαιροποιημένο με το σύστημα αυτό. Έχουμε δηλαδή για την κάθε επέμβαση συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό που πληρώνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο", λέει ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το ποσό της συμμετοχής θα είναι περίπου 70% για τον ΕΟΠΥΥ και 30% για τον ασθενή.

 Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των επεμβάσεων

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες τιμές για τα χειρουργεία (ΚΕΝ) και όπως αυτές έχουν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, οι τιμές των επεμβάσεων στα απογευματινά χειρουργεία διαμορφώνονται ως εξής:

 2 παραδείγματα

Aρθροπλαστική ισχίου χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές:

Συνολικό ΚΕΝ: 3.000 ευρώ

Συμμετοχή ΕΟΠΥΥ: 2.100 ευρώ

Συμμετοχή ασφαλισμένου: 900 ευρώ

 Επεμβάσεις θυρεοειδούς χωρίς καταστροφικές (συστηματικές) ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις – επιπλοκές:

Συνολικό ΚΕΝ: 1.366 ευρώ

Συμμετοχή ΕΟΠΥΥ: 956,20 ευρώ

Συμμετοχή ασφαλισμένου: 410 ευρώ

 Τα απογευματινά χειρουργεία δεν αποτελούν ένα προσωρινό μέτρο σύμφωνα με το  Υπουργείο Υγείας. Σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών της λίστας χειρουργείου, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του Ε.Σ.Υ.

Αυτή η μόνιμη λύση θα επιβαρύνει  πάντα τους ασθενείς και τα δημόσια νοσοκομεία θα εξελίσσονται διαρκώς σε επιχειρήσεις, με τους ασθενείς πελάτες.

Αυτό είναι που επιδιώκει το υπουργείο υγείας και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ.

 Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες διακυβέρνησης της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

                                                                               Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.