Μαζική διαμαρτυρία εργαζομένων εχθές 28/6 στο Μέτς έξω από το κατάστημα "Popolaros" ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις

Το παρόν έδωσαν εχθές 28/6 περίπου 70 εργαζόμενοι και εκπρόσωποι από τουλάχιστον τρία πρωτοβάθμια σωματεία σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Μέτς έξω από την επιχείρηση εστίασης "Popolaros".


Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά τις καταγγελίες και την πρόσκληση για συμπαράσταση του πρωτοβάθμιου σωματείου "Σερβιτόρων - Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στο χώρο του επισιτισμού".

Οι εργαζόμενοι για διάστημα τουλάχιστον μίας ώρας ήταν με πανό και συνθήματα έξω από την -κλειστή- επιχείρηση. Απαίτησαν την απόσυρση των αγωγών και την καταβολή των δεδουλευμένων. Ακούστηκαν συνθήματα όπως: "Τζάμπα δεν δουλέψαμε ποτέ και για κανέναν - φέρε τώρα τα δεδουλευμένα", "Μηνύσεις, αγωγές και τρομοκρατία - αυτή του Ποπολάρου, η εργοδοσία", "Η αλληλεγγύη το όπλο των εργατών - πόλεμο στο πόλεμο των αφεντικών", "Εδώ, εδώ και κάθε ημέρα εδώ - ώσπου να πληρώσει το αφεντικό", "Βιτρίνες λουσάτες, απλήρωτοι εργάτες - τα αφεντικά πλουτίζουν στις δικές μας πλάτες" κ.ά. 

Οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν ανακοίνωση στη γειτονιά και στους περαστικούς, πέταξαν τρικάκια και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Μετς, όπου κατέληξε στην πλατεία Βαρνάβα Παγκρατίου.

Η διαμαρτυρία προκλήθηκε από τη στάση της εργοδοσίας απέναντι σε εργαζόμενο που διεκδίκησε νόμιμες αποδοχές και για τον οποίο έχει εκδοθεί και θετικό πόρισμα από την οικεία επιθεώρηση εργασίας. Η διοίκηση της επιχείρησης ως απάντηση απέλυσε τον εργαζόμενο και στη συνέχεια προχώρησε σε εξώδικα και αγωγές ενάντια στον ίδιο και στο σωματείο του με τις ανυπόστατες κατηγορίες της εξύβρισης, της συκοφαντικής δυσφήμησης, της απειλής, της εκβίασης, της άσκησης παράνομης βίας και τη διατάραξη οικιακής και κοινωνικής ειρήνης, απαιτώντας αποζημιώσεις ύψους 45.000€. Επιπλέον -σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται- προχώρησε σε επιπλέον αγωγές ενάντια στα μέλη του σωματείου, που ήταν παρόντα στην επιθεώρηση εργασίας, στο σωματείο και σε μία ακόμη εργαζόμενη, ενώ προχώρησε και σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων απέναντι στον εργαζόμενο και στο σωματείο του, προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρχει καμία ενόχληση και κινητοποίηση στην επιχείρηση.

Προσπάθεια, που όπως φάνηκε εχθές, έπεσε στο κενό. Οι δικαστικές διώξεις είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα κινητοποίησης ευρύτερης μερίδας εργαζομένων και συνδικαλιστών, που νιώθουν πως απειλούνται από τις μεθόδους αγωγών slaps, που όλο και συχνότερα χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης "Popolaros" είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στο "Κόκκινο 105,5" μέσα από τον οποίο διαφημίζει την επιχείρησή του και παράλληλα κάνει και αναφορές σε εργατικά θέματα... όταν βεβαίως δεν σχετίζονται με τον ίδιο και τις πρακτικές του. Στο ραδιοφωνικό σταθμό στις 16/5 είχε πραγματοποιηθεί παρέμβαση διαμαρτυρίας στην εκπομπή του εργοδότη από το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων για το ίδιο θέμα. 

Οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές ζητούν την άμεση απόσυρση των αγωγών της εργοδοσίας και την εξόφληση των νομίμων δεδουλευμένων του εργαζομένου. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες έως την τελική υποχώρηση της διοίκησης του καταστήματος "Popolaros".


Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.