ΒΥΡΩΝΑΣ: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου "ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ. Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής."

Πλημμύρισε από κόσμο ο κήπος του Μουσείου Ιστορίας -παλαιό δημαρχείο- του Δήμου Βύρωνα την Τετάρτη το βράδυ, την παρουσίαση του βιβλίου  Μενέλαου Χαραλαμπίδη, "ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ.  Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής." 

Οι δωσίλογοι της κατοχής, μια σκοτεινή περίοδος της νεότερης ελληνικής ιστορίας που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ταμπού για πολλούς νεοέλληνες και ιδιαίτερα για εκείνους και εκείνες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι απόγονοι των δωσίλογων και των ταγματασφαλιτών που  συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές.

Την παρουσιάσει διοργάνωσαν ο Δήμος Βύρωνα και η Ζ΄ ΕΛΜΕ, στην οποία παραβρέθηκε και συνομίλησε με τους παραβρισκόμενους και ο συγγραφέας του βιβλίου.

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος που  εξήρε τον επιστημονικό και άρτιο τρόπο που ο συγγραφέας παρουσιάζει μια δύσκολη εποχή για την χώρα μας,  την εποχή των κατακτητών και αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί τους, τους δωσίλογους.

Η συνεργασία με τον κατακτητή ήταν συνειδητή και ο οποίος πρόσφερε κίνητρα στους Έλληνες που συνεργάστηκαν μαζί τους. Υπήρξαν για πάρα πολλά χρόνια πάσης φύσεως κέρδη για τους δωσίλογους, γιατί προσέφεραν υπηρεσίες στον αγώνα των δυνάμενων του άξονα. 

 Όλοι όσοι και όσες συνεργαστήκαν με τους Γερμανούς επιβραβεύτηκαν στη συνέχεια και από το μεταπολεμικό κράτος. Αρκούσε η επίκληση στον αντικομουνισμό για να αθωωθούν ή να πέσουν στα μαλακά όσοι και όσες από αυτούς έφτασαν να δικαστούν.   …. Έφτασε η ώρα, 80 χρόνια μετά να ανοίξει ένας διάλογος για τους συνεργάτες των Γερμανών και το βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη , φωτίζει μια σκοτεινή πλευρά της ελληνικής ιστορίας και τον ευχαριστούμε για αυτό,  ανέφερε ο δήμαρχος.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Πλακίδας, εκπροσωπώντας την Ζ΄ΕΛΜΕ,  πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και παρουσίασε τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη λέγοντας ότι μέσα από το βιβλίο του αναδεικνύει τον Βύρωνα της αντίστασης. Πρόκειται όπως είπε για ένα βιβλίο εξαιρετικά τεκμηριωμένο και προσιτό  στους πάντες. 

 Το βιβλίο ανοίγει και αγγίζει ένα ταμπού της κοινωνίας μας και φέρνει  στη δημοσιότητα μια σκοτεινή πλευρά της νεότερης ιστορίας μας. Και επισήμανε την ανάγκη να διδάσκονται στα σχολεία  βιβλία σαν αυτό.


Ο συγγραφέας κ. Μενέλαος Χαραλαμπίδης  φανερά συγκινημένος και ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή του κόσμου ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τον κόσμο που προσήλθε στην εκδήλωση για αυτό το βιβλίο. 

Παρουσίασε  φωτογραφικό υλικό από το βιβλίο για τη δράση των δωσίλογων καθώς και τη μεγάλη αντίσταση του ΕΛΑΣ και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων που συγκρουστήκαν ένοπλα και σώμα με σώμα με τους δωσίλογους, συμβάλλοντας για την ελευθερία της πατρίδας μας και την ήττα του φασιστικού άξονα.

Οι παραβρισκόμενοι παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που απεύθυναν ερωτήσεις στον συγγραφέα και ήθελαν να συνομιλήσουν μαζί του.



Στο τέλος της εκδήλωσης το βιβλίο  έγινε ανάρπαστο με την υπογραφή- αφιέρωσή του Μενέλαου Χαραλαμπίδη.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο Βύρωνας η συνοικία  που ζούμε και αναπνέουμε είναι μια ιστορική συνοικία με μεγάλη αντιστασιακή δράση, ενάντια στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις γειτονιές του Βύρωνα, της Καισαριανής, του Υμηττού, όπως και πολλές άλλες της Αθήνας δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα ενάντια στους δωσίλογους-τσιράκια των Γερμανών, όπως ήταν οι Παπαγεωργίου στο Παγκράτι και πολλοί άλλοι.  

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους λεβέντες των αντιστασιακών οργανώσεων  όπως και αυτούς που συμμετείχαν στην ΟΠΛΑ, που σήκωσαν το βάρος θυσιάζοντας την ζωή τους για την πανάκριβη τη λευτεριά, αντιμετωπίζοντας τους Μπουραντάδες, τους δωσίλογους, τους ταγματασφαλίτες, τους Χίτες,  την ελληνική χωροφυλακή και τα τάγματα ασφαλείας. Και στη συνέχεια μετά την αποχώρηση των Γερμανών και την ήττα του φασιστικού άξονα ήρθαν αντιμέτωποι  με τη λευκή τρομοκρατία, τις διώξεις , τις εξορίες από το μεταπολεμικό ελληνικό κράτος και τις κυβερνήσεις του.  

Το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί και να κοσμεί τις βιβλιοθήκες μας.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν: ο Γρηγόρης Κατωπόδης πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα», ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα- Συνεργαζόμενες-οι Αγωνιστική Εκλογική Συμπόρευση», Σταύρος Τζορτζιώτης, οι Αντιδήμαρχοι Θανάσης Κλειάσιος, Βασίλης Πέτσας, Στέφανος Παπαντζίμας,  Γιώργος Γκαρμπουνώφ,  Μάρω Γκανέτσου. Οι  Δημοτικοί σύμβουλοι, Βιδάλη Ελένη, Αντώνης Μποζιάρης,  Κλωνάρη Λεμονιά. Η πρώην περιφερειακή σύμβουλος Ελένη Βασιλοπούλου, η  γραμματέας Ζ’ ΕΛΜΕ Μαρρέ Γιώτα, ο Πρόεδρος της Πανιωνίου Στέγης Δημήτρης Σάρολας, η Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καρέα Ελένη Γεωργίου, το μέλος του Δ.Σ του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε «Ρόζα Ιμβριώτη» Κλιάφα Άρτεμις, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Μπάϊρον Πάνος Τριγάζης, το μέλος του Δ.Σ του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα Μπογιάκος Πέτρος, ο πρώην πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Βασίλης  Πάγκαλος. Μέλη και στελέχη των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,  ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

                                                                         Ρωγμή στην ενημέρωση      

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.