Σώστε τις Λίμνες του Αχελώου. Κάλεσμα σε Συλλαλητήριο

 Η Επιτροπή Αγώνα Ευρυτάνων & Αιτωλοακαρνάνων σας καλεί να συμμετάσχετε στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ., στην γέφυρα Τατάρνας.                     


                        ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

 

Η Αιτωλοακαρνανία και η Ευρυτανία συνεισφέρουν εδώ και πολλές

δεκαετίες στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα χωρίς

να έχουν λάβει τις απαραίτητες κοινωνικές και οικονομικές αντισταθμίσεις.

Θυσιάστηκε μια για πάντα ένα τεράστιο τμήμα του θρυλικού ποταμού

Αχελώου για την κατασκευή τριών (3) αλλεπάλληλων Υδροηλεκτρικών

Σταθμών, ήτοι Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν ένα ενιαίο έργο συνολικής ισχύος 440+320+156= 916 MWγεγονός που σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει συμβεί έως τώρα.

Πέραν της τεράστιας προσφοράς στον εξηλεκτρισμό της χώρας τα φαραωνικά αυτά έργα κανένα άλλο θετικό αντίκτυπο δεν έχουν επιφέρει, καθώς ολόκληρη η γύρω περιοχή έχει ερημοποιηθεί πλήρως. Οι πρωτοφανείς επιπτώσεις των έργων αυτών (30 θανάσιμα δυστυχήματα, αφανισμός 15 χωριών, σεισμοί, κατολισθήσεις, περιβαλλοντική, οικονομική, & κοινωνική υποβάθμιση), συνετέλεσαν στον οριστικό ξεριζωμό της τοπικής κοινωνίας, στην μαζική αστικοποίηση και στην χαριστική βολή του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, στον οποίο δραστηριοποιούνταν οι τότε κάτοικοι. Έκτοτε, η εναπομείνουσα τοπική κοινωνία προσπαθεί διαρκώς να ορθοποδήσει, χρησιμοποιώντας τις ελάχιστες δυνάμεις που της έχουν απομείνει.

Ερχόμενοι όμως στο σήμερα, ακριβώς πάνω στην χρονική στιγμή που δημιουργούνται προοπτικές για την ανάδειξη και την ήπια αξιοποίηση του μοναδικής ομορφιάς λιμναίου τοπίου που κυριαρχεί πλέον στην περιοχή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δεύτερο ξεριζωμό και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή, καθώς σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ ( https://geo.rae.gr ) στην ίδια ακριβώς περιοχή σχεδιάζεται να εγκατασταθούν:

Πλωτά φωτοβολταϊκά στις τεχνητές λίμνες Κρεμαστών, Καστρακίου και

Στράτου 

Φωτοβολταϊκά στους βοσκοτόπους της Βαλαώρας Αγράφων

Αντλησιοταμιεύσεις

Ανεμογεννήτριες

Η καταστροφή αυτή θα είναι η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ολόκληρης της

υπαίθρου των Δήμων Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, καθώς κάθε

σπιθαμή γης και κάθε λίτρο νερού, δεσμεύονται μια για πάντα και

μετατρέπονται σε αντικείμενα βιομηχανικής δραστηριότητας με μόνο

σκοπό το εμπόριο ενέργειας.

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή Αγώνα Ευρυτάνων & Αιτωλοακαρνάνων σας καλεί να συμμετάσχετε στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 11:30 π.μ., στην γέφυρα Τατάρνας.

 

ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ –

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΞΕΡΙΖΩΜΟ

 

 

Επιδράσεις της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Κρεμαστών.

Η εγκατάσταση Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών συνιστά εν δυνάμει απειλή για την ποιότητα του ύδατος αφού σύμφωνα με μελέτες δεν έχει αποδειχθεί η μη αρνητική επίδραση της εγκατάστασης πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και μάλιστα σε τόσο μεγάλη έκταση (Essak and Goash, 2022, Vourdoubas, 2023).

Σύμφωνα με τελευταία μελέτη (Benjamins et al, 2024) η επίδραση της εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών είναι πολλαπλή:

Σκίαση: το φως εμποδίζεται να διεισδύσει στο νερό με συνέπεια τη μείωση της φωτοσύνθεσης. Η σκίαση μπορεί να διαμορφώσει μη επιθυμητό περιβάλλον για τα ψάρια που κινούνται στην περιοχή της σκίασης (Able, 2006, 2013).

Μείωση της θερμοκρασίας του νερού κάτω από τον πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό:

μπορεί να σχετίζεται με εξοικονόμηση νερού του ταμιευτήρα παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα αυξημένης παραγωγής ενέργειας από τον ΥΗΣ που για τη Λίμνη Κρεμαστών έχει υπολογιστεί ως αύξηση της δυνατότητας κατά 0,43% ετησίως (Vourdoubas, 2023), ωστόσο δεν μπορεί εύκολα να υπολογιστεί εκ των προτέρων επακριβώς η επίδραση στο κλίμα (μέση θερμοκρασία, υγρασία ατμόσφαιρας κ.α) της ευρύτερης περιοχής. Η μείωση της θερμοκρασίας του νερού μπορεί να επηρεάσει βιολογικές κοινότητες που είναι ευαίσθητες στις μεταβολές της θερμοκρασίας αν και οι επιπτώσεις φαίνονται περιορισμένες.

Μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ανακλάται στο περιβάλλον: μπορεί να ενέχει κινδύνους τραυματισμών πτηνών λόγω αποπροσανατολισμού, όπως και της μαζικής προσέλκυσης εντόμων, αμφιβίων κ.α.

Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο: αδιευκρίνιστες προς το παρόν είναι οι επιδράσεις του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που δημιουργείται γύρω από τα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για την πανίδα του υδατοσυστήματος (Benjamins et al, 2024).

Χημική ρύπανση: χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο στη συντήρηση του  συστήματος όσο και στη χρήση αντισκουριακών ουσιών στις βυθισμένες επιφάνειες οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν σε ρύπανση.

Αγκύρωση: Οι επιπτώσεις στα βενθικά είδη και στον βυθό εν γένει εξ αιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως οι άγκυρες του συστήματος ή η αποσύνθεση βιολογικών υλικών, ποικίλουν και σχετίζονται με τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.

Παρομοίως, δεν έχει εξιχνιαστεί ακόμα η επίπτωση της δημιιουργίας τεχνητών υφάλων στο βυθισμένο τμήμα των δομών, λόγω της μετανάστευσης βενθικών ειδών (Benjamins et al, 2024).

Η ύπαρξη των πλωτών φωτοβολταϊκών μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τα ψάρια, με εξαίρεση τα είδη που αναζητούν τροφή μέσω όρασης και αποθαρρύνονται λόγω της σκιάς, κάτι που θα μπορούσε  να οδηγήσει σε ανακατανομή του πληθυσμού των ψαριών στη λίμνη με αύξηση  της αφθονίας γύρω από τις δομές όπου η αλιεία είναι πρακτικά ανέφικτη και μείωση της διαθεσιμότητας στα υπόλοιπα σημεία. Παρομοίως η ύπαρξη πλωτών κατασκευών φαίνεται να προσελκύει πτηνά ή θηλαστικά για ξεκούραση, καταφύγιο ή φωλεοποίηση, όπως συμβαίνει γενικά σε σταθερές δομές ή επιπλέοντα αντικείμενα (Vandendriessche et al, 2007) .

Αξία τοπίου-κίνδυνοι για βιοποικιλότητα: Οι περιοχές χωροθέτησης των πλωτών φωτοβολταϊκών γειτνιάζουν με την περιοχή Natura 2000 με έκταση  47156,15 ha, η οποία διακρίνεται μεταξύ άλλων για την υψηλή της αισθητική αξία. Η λίμνη Κρεμαστών ουσιαστικά εφάπτεται με τα όρια της Προστατευόμενης Περιοχής, αποτελεί φυσική συνέχειά της με τοπίο υψηλής αισθητικής αξίας. Λόγω αυτής της αισθητικής αξίας τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής με τουριστικούς πλόες κατά την καλοκαιρινή  περίοδο και υδάτινα σπορ. Η εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών θα αλλοιώσει το υπάρχον τοπίο προσδίδοντας βιομηχανικά χαρακτηριστικά που θα λετουργήσουν αθροιστικά στο τοπίο με το αιολικό πάρκο στην ΤΚ Βροβιανών, τον ΥΗΣ Δαφνοζωνάρας ,τον ΥΗΣ Κρεμαστών και τη χωροθέτηση χερσαίου Φ/Β πάρκου στα πρανή, με κίνδυνο υποβάθμισης της οικοτουριστικής αξίας της της λίμνης.

Να ληφθεί υπόψη ότι τα συγκεκριμένα φ/β είναι μέρος μόνο όσων έχουν αιτηθεί αδειοδότηση, ενώ το σύνολο των αιτήσεων καλύπτει πάνω από το 12% της λίμνης που υπερβαίνει ακόμα και το 10% που έχει μπει -αυθαίρετα- ως όριο κάλυψης της επιφάνειας.


                                                                                   Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.