ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Ιουλίου 1980: 44 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 Σήμερα 28 Ιουλίου συμπληρώνονται 44 χρόνια από την μέρα που η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, η τότε 21χρονη φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μέλος της ΚΝΕ, έπεφτε νεκρή έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, χτυπημένη από λεωφορείο της εταιρείας.














 

Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου  ήταν φοιτήτρια της Παντείου και μέλος της ΚΝΕ η οποία έχασε τη ζωή της στην πύλη του Εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας ΕΤΜΑ στο Βοτανικό στις 28 Ιουλίου 1980.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Ιούνη 1959. Ήταν καλή μαθήτρια και  πέρασε στο Πάντειο. Έγινε μέλος της ΚΝΕ το 1978.

Την περίοδο εκείνη στην Ελλάδα από την πολιτική των κυβερνήσεων της δεξιάς (Ν.Δ) με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Ράλλη, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση  και είχαν ξεσπάσει πολλές απεργίες. Τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ πραγματοποιούσαν εξορμήσεις σε διάφορους χώρους δουλειάς, στην προσπάθεια τους να καλέσουν τους εργάτες και τις εργάτριες να συμμετέχουν στους εργατικούς αγώνες.

Στις 28 Ιουλίου 1980  μέλη της ΚΝΕ από την οργάνωση της σπουδάζουσας μοίραζαν προκηρύξεις στους εργάτες του εργοστασίου - κάτεργο της ΕΤΜΑ καλώντας τους στις κινητοποιήσεις.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, από την κεντρική πύλη του εργοστασίου έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτοι εργάτες, που είχαν ολοκληρώσει την πρωινή βάρδιάς τους. Η εργοδοσία δεν ήθελε να φτάσει η προκήρυξη στα χέρια των εργατών/ εργατριών και οι υπεύθυνοι του εργοστασίου επιβίβασαν τους εργάτες που σχόλασαν σε λεωφορεία εντός του προαυλίου του εργοστασίου. Οι οδηγοί των λεωφορείων ύστερα από την επιβίβαση των εργατών ανέπτυξαν ταχύτητα και κινήθηκαν προς την πύλη όπου τα μέλη της ΚΝΕ προσπαθούσαν να μοιράσουν τις προκηρύξεις.

Η ΚΝίτισα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, τριτοετής φοιτήτρια της Παντείου, προσπάθησε να ρίξει προκηρύξεις σ’ ένα από τα λεωφορεία της επιχείρησης, που έβγαινε από το προαύλιο του εργοστασίου. Ο οδηγός του λεωφορείου παρέσυρε την Σωτηρία και  βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του υπ’αριθμόν ΥΜ 1633 λεοφωρείο, που οδηγούσε ο 27χρονος Μάριος Χαρίτος. Η Σωτηρία βρήκε ακαριαίο θάνατο, αφήνοντας την τελευταία της πνοή.

Στην Αθηνά και σε όλη τη χώρα, στα συνδικάτα, στις οργανώσεις της ΚΝΕ, του ΚΚΕ και όλης της αριστεράς σήμανε συναγερμός. Οργή, θλίψη, αγανάκτηση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατική γειτονιά, για την δολοφονία της νεαρής φοιτήτριας. Πολύς κόσμος φθάνει στο σημείο της δολοφονίας να αφήνει ένα γαρίφαλο.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη πανεργατική απεργία. Η δολοφονία της Σωτηρίας συγκλόνισε τους εργάτες και τις εργάτριες της ΕΤΜΑ και πήραν μέρος μαζικά στην απεργία. 

Από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί η εν ψυχρώ δολοφονία της Σωτηρίας ως «τροχαίο ατύχημα» και τα αστικά μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν την είδηση της δολοφονίας στο άθροισμα των  νεκρών από τα τροχαία. 

Στις 29 Ιουνίου, ο εισαγγελέας Γεώργιος Θεοφανόπουλος άσκησε ποινική δίωξη κατά του οδηγού του πούλμαν, Μάριου Χαρίτου, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του ο Υπουργός Προεδρίας, Κωστής Στεφανόπουλος (ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας).

Η κηδεία της Σωτηρίας έγινε στις 30 Ιουλίου  στο Ά νεκροταφείο και μετατράπηκε σε συλλαλητήριο ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και την κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ,  ενώ η δολοφονία της προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. 

Λίγο μετά, 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 1980 πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι το 6ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Από τη σκηνή του φεστιβάλ ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος της αφιέρωσε τους στίχους «Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει θα ‘σαι για πάντα μέσα σ’όλα εκεί να που γι’αυτά έχεις λείψει θα’σαι για πάντα μέσα σ’όλο τον κόσμο».

Στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με την 5341/80 απόφασή του (9 Ιανουαρίου 1981) παρέπεμψε τον Μάριο Χαρίτο στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Στις 9 Ιανουαρίου του 1982 το Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, που δίκασε την υπόθεση, ανέτρεψε την κατάσταση. Μετέτρεψε την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον παρέπεμψε στο Κακουργιοδικείο.  Ο συνήγορος του Χαρίτου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών. Το δικαστήριο δέχθηκε τελικά ότι ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου ενεπλάκη σε τροχαίο και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 12 μηνών, εξαγοράσιμη, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (15 Ιανουαρίου 1983).

 Κάθε χρόνο στο τέλος Ιουλίου, ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, το συνδικάτο κλωστοϋφαντουργών, οργανώνουν εκδήλωση μνήμης τιμώντας την Σωτηρία  Βασιλακοπούλου, στην  οδό Αγ. Αννης κοντά στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ,- το οποίο έπαυσε να λειτουργεί το 2013- με την συμμετοχή μελών της ΚΝΕ, του ΚΚΕ, του ΝΑΡ και άλλων αγωνιστών.

                                                                               

                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.