Αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Πλουμπίδη στα Λαγκάδια Γορτυνίας από το ΚΚΕ

 Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Πλουμπίδη διοργανώνει σήμερα Κυριακή 28 Ιούλη η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ. στα Λαγκάδια Γορτυνίας Ν. Αρκαδίας.   

Με  σημαντική εκδήλωση με υψηλό ιστορικό συμβολισμό το ΚΚΕ αποδίδει φόρο τιμής στο ιστορικό του στέλεχος, τον κομουνιστή δάσκαλο Νίκο Πλουμπίδη, που με αυταπάρνηση αγωνίστηκε  ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μέχρι και τη στιγμή της άδικης εκτέλεσής του 14 Αυγούστου 1954, από την κυβέρνηση Παπάγου.  

Χρειάστηκε βέβαια να περάσουν 70 χρόνια για να γίνει η οφειλόμενη τιμητική εκδήλωση και η δημιουργία προτομής του  Νίκου Πλουμπίδη, στη γενέτειρα του, τα Λαγκάδια Γορτυνίας Ν. Αρκαδίας.

Το αίτημα της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του Κ.Κ.Ε. για την παραχώρηση χώρου για την τοποθέτηση μνημείου-προτομής του Ν. Πλουμπίδη στην πλατεία Λαγκαδίων έγινε ομόφωνα δεκτό από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας.

Την προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μεμάς Καλογηράτος, ενώ τη στήλη της προτομής και τον περίβολο του μνημείου διαμόρφωσε ο Λαγκαδιανός τεχνίτης πέτρας Στάθης Καγιούλης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γ. Γραμματέας  του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στις 9 μ.μ θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων, με τους Διονύση Τσακνή, Βιολέτα Ικαρη και Κώστα Τρανταφυλλίδη.

 

Ο Νίκος Πλουμπίδης, γεννήθηκε  το 1902 στα Λαγκάδια Αρκαδίας, φοίτησε στο Διδασκαλείο Πύργου, όπου και μυήθηκε στις σοσιαλιστικές ιδέες. Το 1924 διορίστηκε δάσκαλος στην Ελασσόνα, όπου ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση (έφτασε να εκλεγεί και στην Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοσιοϋπαλληλικής Ομοσπονδίας) και 2 χρόνια αργότερα έγινε και μέλος του ΚΚΕ. Γι' αυτήν του την κομματική και συνδικαλιστική δράση συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1931, ενώ στη συνέχεια απολύθηκε από τη θέση του.

Υπήρξε ηγετικό μέλος της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ, που βρισκόταν στην παρανομία λόγω του «Ιδιώνυμου» που είχε θεσπίσει ο Βενιζέλος. Την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά διετέλεσε Γραμματέας των παράνομων τότε Οργανώσεων σε Θεσσαλία και Μακεδονία, ενώ το 1938 έγινε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Το 1939 συνελήφθη, αλλά το 1941 απέδρασε μαζί με άλλους από σανατόριο στο οποίο νοσηλευόταν λόγω φυματίωσης. Επανεξελέγη μέλος του ΠΓ, κατά τη διάρκεια της Κατοχής ως Γραμματέας της ΚΟ Αθήνας συνέβαλε στην ανασυγκρότηση του Κόμματος και στη λειτουργία του ΕΑΜ, ενώ ήταν καθοδηγητής και της ΟΠΛΑ. Το 1949 ανέλαβε υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου στην Ελλάδα και δρώντας σε καθεστώς βαθιάς παρανομίας έδωσε μάχη για την ανασύσταση των κομματικών πυρήνων.

 Στις 25/7/1952 το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε τη διαγραφή του, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς και άδικους χαρακτηρισμούς, όπως «προδότης» και «χαφιές».

Στις 25/11/1952,  συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε Στρατοδικείο για να δικαστεί ως πράκτορας.  Στις 27 ο κοµµατικός ραδιοφωνικός σταθµός από το Βουκουρέστι  ισχυριζόταν ότι  πρόκειται απλώς για στημένη σύλληψη ενός σπιούνου της Αστυνοµίας, τον οποίον το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ είχε φροντίσει να διαγράψει.

  Στην δίκη  ο Ν. Πλουμπίδης  υπερασπίστηκε έως το τέλος το Κόμμα  του. Το Στρατοδικείο θα τον καταδικάσει δις εις θάνατον 

Την ίδια ημέρα ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ μετέδιδε: "Είναι όλα σκηνοθετημένα . Σε λίγο η Γενική Ασφάλεια θα τον φυγαδέψει λέγοντας ότι δραπέτευσε και ούτε γάτος, ούτε ζημιά". Ενώ δύο μέρες μετά την σύλληψη του η ηγεσία του ΚΚΕ από το εξωτερικό όπου βρισκόταν έδωσε στην δημοσιότητα μια συγκλονιστική ανακοίνωση , που μεταδόθηκε από τον κομματικό ραδιοσταθμό "Ελεύθερη Ελλάδα". Για την ηγεσία του κόμματος ο Νίκος Πλουμπίδης ήταν χαφιές της Ασφάλειας από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα. 

Τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1954 ο Νίκος Πλουμπίδης εκτελέστηκε στο Δαφνί, από την κυβέρνηση Παπάγου, αρνούμενος θεία μετάληψη και να του καλύψουν τα μάτια.  «Ζήτω η Ελλάς, ζήτω το ΚΚΕ» ήταν τα τελευταία του λόγια.

Η 9η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1958- "κατόπιν εορτής"- θεώρησε ότι η απόφαση για την διαγραφή του Νίκου Πλουμπίδη ήταν άδικη, λανθασμένη και την ανακάλεσε.  Στην άδικη απόφαση επέδρασσαν καταλυτικά οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί για το ΚΚΕ έπειτα από την ήττα του ΔΣΕ, με τις κομματικές δυνάμεις του να δρουν σε καθεστώς σκληρής παρανομίας, με διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις και με την Ασφάλεια να χτυπάει τις παράνομες Κομματικές Οργανώσεις, διαδίδοντας παράλληλα προβοκατόρικες φήμες, για να σπείρει συγχύσεις ανάμεσα στους κομμουνιστές.

Σήμερα 70 χρόνια μετά η ηγεσία του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νίκο Πλουμπίδη  τοποθετώντας προτομή  στη γενέτειρα του, τα Λαγκάδια Γορτυνίας Ν. Αρκαδίας.

                           

                                                                 Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.