ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: Ο αγώνας των κατοίκων για την υπερασπιστή του Άλσους ( Σκοπευτήριο)

 Συνέλευση κατοίκων Καισαριανής και πέριξ για την υπεράσπιση του Σκοπευτηρίου


                                 Αφίσα από τις δράσεις των κατοίκων 


                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ  εδώ και 2 μήνες για την υπεράσπιση του Άλσους Σκοπευτηρίου απέναντι στα σχέδια ανάπλασης του Δήμου Καισαριανής.

Κλαίνε τα πουλιά γι’ αέρα και τα δέντρα για νερό” (Β. Τσιτσάνης: Το παράπονο του ξενιτεμένου)

 

Στις 20/05/2024 ο δήμος Καισαριανής προχωρά στην κοπή 3 υγιών κυπαρισσιών με την προαποφασισμένη κοπή τουλάχιστον άλλων 40, υποστηρίζοντας ότι εμποδίζουν την επαναθεμελίωση των δύο κτιρίων (το «Χάραμα» και τα «παλαιά γραφεία της Σκοπευτικής Εταιρίας) που έχουν περιφραχθεί με λαμαρίνες από τις 09/05 και προβλέπεται να ανακατασκευαστούν πλήρως στα πλαίσια της ανάπλασης που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανάπτυξης & Αλληλεγγύης «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα αλυσοπρίονα σταματούν μετά από την έντονη αντίδραση κατοίκων που συγκεντρώνονται άμεσα και στέκονται κάτω από τα δέντρα, εμποδίζοντας τη συνέχεια των εργασιών.

Οι σημαδεμένοι με «Χ» κορμοί αφορούν κυρίως πολύ ψηλά, αιωνόβια (κάποια από αυτά στέκονταν εκεί, όταν τραγουδούσαν η Μπέλλου και ο Τσιτσάνης στο “Χάραμα”) και υγιή κυπαρίσσια που συμβάλλουν σημαντικά στην εξισορρόπηση του οικοσυστήματος και την ευζωία κατοίκων και επισκεπτών, ενώ φιλοξενούν φωλιές πολλών άγριων πουλιών. Έτσι κι αλλιώς οι πασσαλώδεις ρίζες τους είναι στέρεες και δεν δημιουργούν ρήγματα. Είναι βαθιές, σαν τον λαϊκό μας πολιτισμό. Σημειώνουμε πως η πρόβλεψη για δενδροφυτεύσεις αντικατάστασης των κομμένων με νέα 5ετή φυτά, σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστά τα ψηλά, αιωνόβια δέντρα που θα κοπούν. Σύμφωνα δε με επιστολή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στον Δήμο Καισαριανής στις 21/05, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας 2009/147 (άρθρο 5), λόγω της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου, απαγορεύεται κάθε κοπή δασικού ή άλλου δέντρου.

Στις 28/05 πραγματοποιείται, με τη μαζική συμμετοχή και ημών των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, ανοιχτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καισαριανής όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ψηφισμένη -από όλες τις παρατάξεις- μελέτη ανάπλασης, από τον επικεφαλής αρχιτέκτονα του έργου και τη δημοτική αρχή. Υπεύθυνο για την τεχνική μελέτη του έργου είναι το μελετητικό γραφείο «Studio 75», γνωστό για τη συνεργασία του με τον πρώην δήμαρχο της Αθήνας Κ. Μπακογιάννη στο έργο του “Μεγάλου Περιπάτου”.

Το σχέδιο ανάπλασης του Σκοπευτηρίου προβλέπει τη μετατροπή του κτήριου “Χάραμα” σε ένα εντελώς νέο κτήριο, ψηλότερο και πολύ μεγαλύτερο, χάνοντας το ιστορικό νήμα που το συνδέει με το παρελθόν, ενώ μπορεί να ανακατασκευαστεί με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί καμιά κοπή δέντρου. Το νέο κτήριο θα συνοδεύεται από αναψυκτήριο με δεκάδες τραπεζοκαθίσματα και δίπλα του προβλέπεται η κατασκευή θεάτρου 800 θέσεων στον χώρο της Σκοπευτικής, με δεδομένα τα προβλήματα προσβασιμότητας (παρκάρισμα) και ηχορύπανσης που θα προκαλέσει στα γύρω σπίτια. Οι δύο αυτές κατασκευές θα εμπορευματοποιήσουν το Άλσος, θα αλλάξουν την εικόνα και τον χαρακτήρα του και, αργά ή γρήγορα, θα παραδώσουν το Σκοπευτήριο σε κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η διπλή ανάπλαση Πλατείας Καισαριανής και Σκοπευτηρίου, δίπλα στη νέα γραμμή του Μετρό, θέλει να δημιουργήσει μια νέα Καισαριανή, με την Πλατεία «γαστρονομικό προορισμό» και το Σκοπευτήριο «πολιτιστικό πάρκο». Μια Καισαριανή τουριστικό θέρετρο πνιγμένη στα διασκεδαστήρια, την τουριστικοποίηση, τα Airbnb και τα ακόμα πιο ακριβά ενοίκια. Για εμάς αντίθετα το Σκοπευτήριο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Υμηττού και ανήκει στα δέντρα του, στην ιστορία του, στους ανθρώπους, τα ζώα και τα πουλιά που κάνουν βόλτες μέσα σ’ αυτό. Το Σκοπευτήριο είναι ολοζώντανο και γεμάτο από το σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό, πηγή πράσινου, ανάσα δροσιάς για βόλτα και παιχνίδι, για νεανικά live και αυτοσχέδια γενέθλια, για πικνίκ, για άθληση και χαλάρωση. Γι’ αυτό και είμαστε απέναντι σε όποια ανάπλαση γίνει χωρίς σεβασμό στο χώρο, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την ίδια την γειτονιά.

Οι κάτοικοι της Καισαριανής και των πέριξ του Άλσους γειτονιών υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη φύση του Σκοπευτηρίου, ζητώντας τα άρρωστα δέντρα να θεραπευτούν, όπως η μεγάλη μουριά πίσω απ’ το Μουσείο, που έχει προσβληθεί από το κίτρινο σκαθάρι και έχει αφεθεί από τον Δήμο στην τύχη της. Απαιτούμε την τροποποίηση του σχεδίου ανάπλασης, προτάσσοντας την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών του Άλσους: Περισσότερες βρύσες, δέντρα, θάμνοι, χαμηλή βλάστηση και χώμα, ράμπες για ΑΜΕΑ στις εισόδους, οριοθετημένους χώρους υγιεινής, ελεύθερους χώρους άθλησης και βελτίωση των υπαρχόντων, όχι μονάδες καταστολής εντός του Άλσους, αλλά μόνιμο και επαρκές προσωπικό για όλες τις ανάγκες φροντίδας της φύσης και για να είναι σταθερά ανοιχτά το Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης, το Μνημείο των 200 αγωνιστών και το αναψυκτήριο του δημοτικού κινηματογράφου «Αιολία».

Εδώ και δύο μήνες βρισκόμαστε καθημερινά στο Άλσος για να περιφρουρήσουμε τη μη συνέχιση των εργασιών κοπής δέντρων, και ταυτόχρονα μέσω δικηγόρου έχουμε προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης ακύρωσης και αναστολής του έργου, ενώ έχει ξεκινήσει και μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών μέσω της πλατφόρμας Avaaz. Έχουμε ήδη διοργανώσει μια δημόσια ενημερωτική προς τη γειτονιά εκδήλωση -συζήτηση για τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση στις 28/06 και 2 δράσεις συλλογικής οικειοποίησης του Άλσους στις 09/06 (με εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης για παιδιά, ανοιχτή ορχήστρα, συλλογική κουζίνα) και στις 14/07 (με ακροβατικά παιχνίδια, παράσταση Καραγκιόζη, λαϊκό γλέντι), με μαζική συμμετοχή του κόσμου της γειτονιάς. Και συνεχίζουμε...

 ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ - ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ

 

Συνέλευση κατοίκων Καισαριανής και πέριξ για την υπεράσπιση του Σκοπευτηρίου

fb: Κάτοικοι Καισαριανής + πέριξ για Σκοπευτήριο - insta: katoikoi.skopeftirio

mail: katoikoi.skopeto@gmail.com


                                                                  Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.