ΔΙΕΘΝΗ: Με αυτοδυναμία κέρδισαν τις εκλογές οι Εργατικοί στη Βρετανία

 Στην εξουσία επέστρεψαν και επίσημα μετά από 14 χρόνια οι Εργατικοί στη Βρετανία καθώς  συγκεντρώσανε  412 έδρες και θα σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

 

 Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η χώρα ψήφισε για αλλαγή και ότι είναι η ώρα για το κόμμα του ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες, μιλώντας μετά τη σαρωτική νίκη στις βρετανικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 33,8% 412 έδρες (από τις συνολικά 650 του Κοινοβουλίου). 211 περισσότερες έδρες από τις τελευταίες εκλογές,

O Κιρ Στάρμερ είναι και επίσημα ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, καθώς το κόμμα του ξεπέρασε το όριο της αυτοδυναμίας  στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μετά το αποτέλεσμα ο επόμενος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ απευθύνθηκε σε πλήθος φίλων των Εργατικών λέγοντας «τα καταφέραμε!», προσθέτοντας ότι «τώρα αρχίζει η αλλαγή», με το κόμμα του να τίθεται στην υπηρεσία του βρετανικού λαού.

Είπε πως οι Βρετανοί ξυπνούν με μια ανακούφιση για την αποτίναξη ενός βάρους από τους ώμους τους και με τη δυνατότητα «να ανακτήσουν το μέλλον τους» μετά από 14 χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης.

Συμπλήρωσε πως με τη νίκη έρχεται και μια μεγάλη ευθύνη για μία «εθνική ανανέωση» και για την παροχή ευκαιριών και αποκατάστασης του σεβασμού προς τους πολίτες.

 Ο συντηρητικός Σούνακ αναγνώρισε τη νίκη των Εργατικών

Ο μέχρι χθες πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, αναγνώρισε νωρίς το πρωί τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές και ενημέρωσε πως επικοινώνησε ήδη με τον Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

 Ο απερχόμενος συντριπτικός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ παραδέχθηκε την ήτα και ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος στην τελευταία δήλωσή του ως πρωθυπουργός.

«Έδωσα τα τα πάντα στην κυβέρνηση αλλά στείλατε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει» συνέχισε ο Σούνακ ζητώντας συγγνώμη και στους υποψηφίους των Συντηρητικών.


Όπως διευκρίνισε, δε, για την παραίτησή του αυτή δεν θα γίνει άμεσα αλλά «όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων αντικατασταστών μου. Αναφερόμενος στον μεγάλο νικητή των εκλογών, Κιρ Στάρμερ, τον χαρακτήρισε έναν «σεμνό και ανιδιοτελή πολιτικό».

Η πρωθυπουργική θητεία του Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί καταγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Το ποσοστό των Εργατικών διαμορφώνεται στο 33,8% δηλαδή πολύ χαμηλότερα  από το 40% του Τζέρεμι Κόρμπιν στις εκλογές του 2017.

 Οι Συντηρητικοί αντιθέτως χάνουν περίπου το 20% των ψήφων του 2019, μένοντας στο 23,7%, με σημαντική μετατόπιση ψηφοφόρων προς το υπερδεξιό Reform UK, ιδίως σε περιφέρειες όπου είχε καταγραφεί υψηλό ποσοστό υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Κατάφεραν να εκλέξουν 120 βουλευτές, 250 λιγότερους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. 

Συνολικά όμως το ποσοστό των δύο μεγαλύτερων κομμάτων είναι αθροιστικά από τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Από την καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει ότι οι Εργατικοί έχουν κερδίσει 412 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του Κοινοβουλίου), έναντι 120 του Συντηρητικού Κόμματος. 

  • - οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 71 (στην καλύτερη εκλογική επίδοση της ιστορίας τους),
  • - 9 το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας
  • - 7 το Σιν Φέιν
  • - 6 οι ανεξάρτητοι
  • - 5 το κόμμα DUP
  • - 4 το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Φάρατζ
  • - 4 οι Πράσινοι
  • - 4 το Plaid Cymru
  • - 2 το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
  • - και από 1 έδρα το κόμμα Alliance, το κόμμα Ulster Unionist και το κόμμα Traditional Unionist Voice

Οι Εργατικοί συγκέντρωσαν μικρότερο ποσοστό (-5,5%) και περίπου τρία εκατομμύρια λιγότερους ψήφους από το ποσοστό που είχαν κερδίσει επί Τζέρμι Κόρμπιν το 2017.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν ο πρώην ηγέτης του κόμματος που μετατόπισε το κόμμα των Εργατικών προς τα αριστερά και διαγράφτηκε από τον Στάρμερ για λόγους «αντισημιτισμού»  κατέβηκε ως ανεξάρτητος και κατόρθωσε να εκλεγεί στο Βόρειο Ίσλινγκτον.

Οι Πράσινοι, που είναι το μόνο οργανωμένο κόμμα στα αριστερά των εργατικών πέτυχε όχι μόνο άνοδο των εδρών του (4 από 1 στην προηγούμενη βουλή) αλλά και ένα ποσοστό το οποίο αγγίζει το 7%, μια καλή βάση από την οποία θα μπορούσε να αναδειχθεί σαν η αριστερή αντιπολίτευση στους εργατικούς

Πληροφορίες από το διαδίκτυο

                                                                    Ρωγμή στην ενημέρωση 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.