Ισμαήλ Χανίγιε: Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς που δολοφονήθηκε στο Ιράν. Συγκέντρωση για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη στο Σύνταγμα

 - Η  ανακοίνωση της Χαμάς σχετικά με τη δολοφονία του

Ο 62χρονος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγιε,  δολοφονήθηκε (31/7) στο Ιράν, στην Τεχεράνη μαζί με τον φρουρό του, σε μια άνανδρη επίθεση των σιωνιστών του Ισραήλ. 

 

«Αισθανόμαστε το βάρος της εμπιστοσύνης και της ευθύνης. Αυτή είναι μια ευθύνη που έχει ένα τίμημα. Και είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε και αυτό το τίμημα, τον θάνατο για την Παλαιστίνη» Ισμαήλ Χανίγιε

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Shati στην ακτή της Γάζας από γονείς εκτοπισμένους από το Asqalan (τώρα γνωστό ως Ashkelon) όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ το 1948. Υπήρξε φοιτητής ακτιβιστής στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στην πόλη της Γάζας, όπου σπούδασε αραβική λογοτεχνία. Ενώ ήταν στο πανεπιστήμιο το 1983, εντάχθηκε στο Ισλαμικό Φοιτητικό Μπλοκ, μια οργάνωση που θεωρείται ευρέως ως ο πρόδρομος της Χαμάς. Καθώς ξέσπασε η πρώτη Ιντιφάντα τον Δεκέμβριο του 1987 κατά της ισραηλινής κατοχής, ο Χανίγιε ήταν μεταξύ των νέων που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις. Αυτή ήταν επίσης η χρονιά που ιδρύθηκε η Χαμάς — με τον ίδιο να είναι ανάμεσα στα νεότερα μέλη της.  

 

Το Ισραήλ φυλάκισε τον Χανίγιε τουλάχιστον τρεις φορές. Αφού εξέτισε τη μεγαλύτερη ποινή του, μια θητεία τριών ετών, απελάθηκε στον Λίβανο το 1992 μαζί με εκατοντάδες άλλα μέλη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων ηγετών Abdel Azizal-Rantisi και Mahmoud Zahhar, και μέλη άλλων παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης. 


Επέστρεψε στη Γάζα ένα χρόνο αργότερα, μετά την υπογραφή της πρώτης Συμφωνίας του Όσλο, και έγινε στενός έμπιστος του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, του πνευματικού ηγέτη και ιδρυτή της Χαμάς. Αφού το Ισραήλ απελευθέρωσε τον Γιασίν από τη φυλακή το 1997, ο Χανίγιε διορίστηκε βοηθός του. Αυτό το υψηλό πόστο σήμαινε ότι ο Χανίγιε έγινε στόχος δολοφονίας. Το Ισραήλ είχε μέχρι τότε καθιερώσει ένα μακρύ μοτίβο δολοφονίας Παλαιστινίων ηγετών.

Μαζί, ο Χανίγιε και ο Γιασίν επέζησαν από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας τον Σεπτέμβριο του 2003, διαφεύγοντας από ένα κτίριο στην πόλη της Γάζας δευτερόλεπτα πριν χτυπηθεί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Ωστόσο, μήνες αργότερα, ο Γιασίν σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις καθώς έφευγε από ένα τζαμί μετά την αυγή. Τον επόμενο μήνα, ο al Rantisi δολοφονήθηκε σε επίθεση με πυραύλους του Ισραήλ με ελικόπτερο στην πόλη της Γάζας.

Μετά το 2003, ο Χανίγιε κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των ανθρώπων της Χαμάς μόνο και μόνο λόγω της στάσης, της θέσης και των εμφανίσεων στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με αναλυτές. Το ανάστημά του στο παλαιστινιακό κίνημα αυξήθηκε περαιτέρω το 2006 όταν η Χαμάς κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές της Παλαιστίνης για πρώτη φορά από την ίδρυσή της. Η Χαμάς κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, καθιστώντας τον Χανίγιε πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) για ένα σύντομο διάστημα το 2006.

Εν μέσω δυτικών πιέσεων και των αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς απέλυσε τον Χανίγιε και διέλυσε την κυβέρνησή του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια ανεξάρτητη κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα το 2007, με επικεφαλής τον Χανίγιε.

Διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017 και αντικατέστησε τον Khaled Meshal. Ο Χανίγιε ηγήθηκε της διπλωματίας της Χαμάς από διάφορες τοποθεσίες.

«Ο Χανίγιε ήταν μια πολιτική προσωπικότητα και ρεαλιστική», είπε ο Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής Nour Odeh. «Ήταν γνωστός για τη διατήρηση πολύ θετικών σχέσεων με Παλαιστίνιους ηγέτες από όλες τις οργανώσεις».

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, η κυβέρνηση του Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι ανώτεροι ηγέτες της Χαμάς ήταν στην πραγματικότητα στη λίστα επιτυχιών της. 

Ο Χανίγιε ήταν παντρεμένος και είχε 13 παιδιά.  Τρία εκ των οποίων σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στις 10 Απριλίου 2024. Στην ίδια επίθεση σκοτώθηκαν τρία εγγόνια του, ενώ μια άλλη εγγονή του δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2023, ένας αδελφός του τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, και η μεγαλύτερη αδελφή του τον Ιούνιο του 2024.  Συνολικά, 60 συγγενείς του σκοτώθηκαν τους τελευταίους 10 μήνες. Όλοι  από πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ. 

«Όλος ο λαός μας και όλες οι οικογένειες των κατοίκων της Γάζας έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα με το αίμα των παιδιών τους και εγώ είμαι ένας από αυτούς», δήλωσε τότε σε συνέντευξή του.

Στις 20 Μαΐου 2024, ο Καρίμ Αχμάντ Χαν, επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ζήτησε να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ισμαήλ Χανίγιε με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, με αφορμή την  επίθεση της οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

     Διαδηλώσεις σε όλη τη Δυτική Όχθη μετά τη  δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε. 

Την Πέμπτη 1 Αυγούστου στις 7: 30 το απόγευμα στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση  για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, από την Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση με συνθήματα: 

 Λευτεριά στην Παλαιστίνη! 

Νίκη στα όπλα της Παλαιστινιακής Αντίστασης!

Καμιά συνεργασία του ελληνικού κράτους με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ!

               

                                    Φωτο: Απο την συγκέντρωση  στο Σύνταγμα 


- Η ανακοίνωση της Χαμάς σχετικά με τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε:

«Με όλες τις έννοιες της υπερηφάνειας και της τιμής, και με περισσότερη πίστη, υπομονή και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε στον δρόμο των δίκαιων μαρτύρων και το ηρωικό ταξίδι του Κατακλυσμού του Αλ Άκσα, θρηνούμε προς τον παλαιστινιακό λαό μας σε όλα ταμέρη της πατρίδας και πέρα, και προς το αραβικό και ισλαμικό έθνος μας και τον ελεύθερο λαό του κόσμου, τον ηγέτη και αγωνιστή, το μεγάλο εθνικό σύμβολο και φωτεινό του έθνους, τον ηγέτη της αντίστασης και τον πρώην πρωθυπουργό της Παλαιστίνης:

Μάρτυρα της Γάζας, της Αλ Κουντς και της Παλαιστίνης, και μάρτυρας του Κατακλυσμού του Αλ Άκσα, ο ηγέτης των μαχητών, Ισμαήλ Αμπντούλ Σαλάμ Χανίγιε (Αμπού αλ Άμπντ), επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης (Χαμάς), ο οποίος ανέβηκε στον Κύριό του ως μάρτυρας νωρίς σήμερα το πρωί της Τετάρτης στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, μετά από μια άνανδρη και προδοτική επιχείρηση δολοφονίας που διεξήγαγε ο σιωνιστής εχθρός, παραβιάζοντας όλους τους νόμους, τα έθιμα και τις συνθήκες, επιβεβαιώνοντας την εγκληματική και φασιστική συμπεριφορά του εναντίον του λαού μας στην πατρίδα και τη διασπορά, και ενάντια στο αραβικό και ισλαμικό έθνος μας.

Προς τον μεγάλο παλαιστινιακό λαό, τον ελεύθερο λαό του έθνους μας και του κόσμου:

Επιβεβαιώνουμε ότι το έγκλημα της κατοχής για τη δολοφονία του ηγέτη, του μαχητή μάρτυρα Ισμαήλ Χανίγιε, στο ιρανικό έδαφος, είναι μια πλήρης τρομοκρατική ενέργεια, μια παραβίαση της κυριαρχίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, μια επικίνδυνη κλιμάκωση και μια επέκταση της επιθετικότητας και της εγκληματικότητας κατά του λαού και του έθνους μας. Ο σιωνιστικός εχθρός και οι υποστηρικτές του φέρουν την ευθύνη για αυτό το έγκλημα και τις σοβαρές επιπτώσεις του στην περιοχή και δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν τον βρυχηθμό του Κατακλυσμού του Αλ Άκσα απ’ το να κλονίσει τα θεμέλια αυτής της σφετεριστικής οντότητας και να την καταστρέψει, με τη θέληση του Θεού.

Προς τον μεγάλο παλαιστινιακό λαό, τον ελεύθερο λαό του έθνους μας και του κόσμου:

Ο μεγάλος ηγέτης και εθνικό σύμβολο, ο μαχητής Αμπού Αλ Άμπντ, πήγε στον Κύριό του ως μάρτυρας σήμερα, στον δρόμο των μεγαλομαρτύρων ηγετών, με επικεφαλής τον ιδρυτή μάρτυρα Αχμέντ Γιασίν, σεΐχη Ιμάμη και τους αξιότιμους συντρόφους του. Πέτυχε τις υψηλότερες φιλοδοξίες που πάντα επιθυμούσε στη μεγαλύτερη ηρωική μάχη, τη Μάχη του Κατακλυσμού του Αλ Άκσα, για χάρη της Παλαιστίνης και του Αλ Άκσα. Έγινε κι αυτός κομμάτι στο καραβάνι των μεγαλομαρτύρων ηγετών στον δρόμο του αγώνα και της αντίστασης. Οι γιοι, τα αδέρφια και οι άντρες του θα γίνουν πιο δυνατοί, πιο θαρραλέοι, αποφασιστικοί και σταθεροί στην αντιμετώπιση της σιωνιστικής κατοχής και των επιθετικών της σχεδίων μέχρι την ήττα και την απομάκρυνσή της από τη γη και τα ιερά μας.

Ο Θεός τελείωσε τη ζωή του αρχηγού μαχητή μάρτυρα με το μεγαλύτερο συμπέρασμα, καθώς αφιέρωσε τη ζωή του από τα πρώτα του χρόνια στην υπηρεσία του λαού και του έθνους του, υψώνοντας το λάβαρο της αντίστασης και της τζιχάντ κατά της κατοχής, γαλουχώντας μια μεγάλη γενιά ηρώων και μαχητών της αντίστασης, ενσταλάζοντάς τους το πνεύμα της ελευθερίας, της τζιχάντ και του μαρτυρίου (σ.σ. θανάτου), καθιστώντας τους αγκάθι στο λαιμό των σιωνιστών και πηγή φρίκης για τους ηγέτες τους.

Προς τον μεγάλο παλαιστινιακό λαό, τον ελεύθερο λαό του έθνους μας και του κόσμου:

Εμείς, στο Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης (Χαμάς), καθώς ανακοινώνουμε την ανάληψη του συμβόλου της Παλαιστίνης και του έθνους, του ηγέτη της αντίστασης στην Παλαιστίνη, του μαχητή μάρτυρα Ισμαήλ Χανίγιε, βεβαιώνουμε ότι το πνεύμα του, γεμάτο αγάπη για την Παλαιστίνη, τη Γάζα, το Αλ Κουντς, το Αλ Άκσα, η ενότητα και η εθνική συνοχή, θα παραμείνουν ζωντανές στις καρδιές των γιων της Παλαιστίνης και του έθνους. Οι αρχές που ενστάλαξε στο κίνημά μας, στον λαό και στο έθνος μας θα παραμείνουν σταθερές, γνήσιες και αιώνιες. Το κίνημα, με τους ηγέτες, τους γιους του και τις νικηφόρες ταξιαρχίες Al-Qassam, μαζί με όλους τους μεγάλους γιους του λαού μας, τις παρατάξεις της Παλαιστινιακής αντίστασης και τις μαχόμενες ταξιαρχίες τους, τους ελεύθερους ανθρώπους του έθνους μας και του κόσμου, θα συνεχίσει να ενισχύει τη συνολική αντιστασιακή προσέγγιση ως τη μόνη επιλογή, τη συνέχιση της ένδοξης Μάχης του Κατακλυσμού του Αλ Άκσα μέχρι την επίτευξη των φιλοδοξιών του λαού μας για πλήρη απελευθέρωση, επιστροφή και ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Αλ Κουντς, με τη θέληση του Θεού.

Επαναλαμβάνουμε ότι ένα κίνημα που προσφέρει τους ηγέτες και τους ιδρυτές του ως μάρτυρες για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας και την απελευθέρωση της πατρίδας του και της Αλ Κουντς δεν θα ηττηθεί ποτέ. Αυτά τα εγκλήματα θα αυξήσουν μόνο τη δύναμή μας, τη σταθερότητα και την ακλόνητη αποφασιστικότητά μας. Αυτή είναι η ιστορία του κινήματος και της αντίστασης μετά τη δολοφονία των ηγετών του: γίνονται ισχυρότεροι, πιο συνεκτικοί, πιο αποφασιστικοί και επίμονοι στα δικαιώματα και τις αρχές τους, και πιο τρομεροί και [οδυνηρά] επιδρούν στον σιωνιστικό εχθρό.

Ας είναι το αίμα του μάρτυρα ηγέτη Ισμαήλ Χανίγιε και το αίμα όλων των μαρτύρων του λαού και του έθνους μας σήμερα και πάντα ένα ισχυρό κίνητρο για όλους τους γιους του παλαιστινιακού λαού μας, του αραβικού και ισλαμικού έθνους μας και των ελεύθερων λαών του κόσμου να εκφράσουν τη συντριπτική οργή τους και να κινητοποιηθούν σε όλους τους χώρους και τα πεδία για να αντιμετωπίσουν την εγκληματική κατοχή, να την καταδικάσουν, να την πολιορκήσουν και να κλονίσουν τα θεμέλιά της. Ας αποτελέσει κινητήριο δύναμη για περισσότερη υποστήριξη και στήριξη του αγωνιζόμενου λαού μας και της γενναίας αντίστασής του μέχρι να εκδιωχθεί η εγκληματική κατοχή από τη γη μας και να εγκαθιδρυθεί το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Αλ-Κουντς.

Είθε ο Θεός να ελεήσει τον μάρτυρα ηγέτη, το σύμβολο της Παλαιστίνης και του έθνους, Αμπού Αμπντούλ Σαλάμ, να τον δεχτεί και να του χαρίσει τον υψηλότερο παράδεισο, με τους προφήτες, τους αληθινούς, τους μάρτυρες και τους δίκαιους. Είθε να δώσει υπομονή και δύναμη στην οικογένειά του, τους συντρόφους, τους αδελφούς και τους γιους του λαού μας και του αραβικού και ισλαμικού έθνους μας, και είθε να μας ανταμείψει.

Πράγματι, είναι μια τζιχάντ νίκης ή μαρτυρίου.

Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης (Χαμάς)

31 Ιουλίου 2024»

(Πληροφορίες για το βιογραφικό του Χανίγιε απ’ το Al Jazeera)

 ΠΗΓΗ: proletconnect.gr/dolofonia_politikos_hgeths/

                                                                                 

                                                                              Ρωγμή στην ενημέρωση



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από jusant. Από το Blogger.